28.4 C
Craiova
luni, 14 iulie, 2025

Oamenii de lângă noi

Este membru al Societăţii Române de Gastroenterologie, al Societăţii Române de Ultrasonografie în Medicină şi Biologie, al Uniunii Medicale Balcanice, al Societăţii Europene de Radiologie, al Societăţii Naţionale de Medicină Internă şi a fost decorată în acest an de preşedintele ţării. Este doctor în Craiova, dedicându-şi întreaga viaţă carierei medicale şi familiei.

Profesor doctor Viorela Enăchescu este craioveancă get-beget. Mama, farmacistă, i-a cultivat dorinţa de a deveni medic, iar tatăl a fost inginer de prestigiu, pionier în construcţia de locomotive electrice. A urmat cursurile şcolii primare, gimnaziale şi liceale la Colegiul Naţional „Fraţii Buzeşti“ din Craiova. Pasionată de matematică, ştiinţele naturii, geografie, istorie şi chimie, a absolvit bacalaureatul cu nota 10, după care s-a înscris într-o competiţie acerbă, cu nouă candidaţi pe loc, la examenul de admitere la Facultatea de Medicină din Craiova (actuala UMF Craiova – n.r.). „Îmi amintesc cu plăcere de anii studenţiei, urmaţi într-o şcoală medicală extraordinară, cu profesionişti de prestigiu. Încă din primii ani m-am axat pe specializare medicală, şi nu pe chirurgie. După absolvire am fost selecţionată, alături de alţi trei colegi, pentru a rămâne în învăţământul superior ca asistent stagiar. Lucram în acelaşi timp şi la Urgenţe, şi la Policlinica Medicală. Am avut şansa să am ca mentori medici de excepţie. Urmam stagiatura la Policlinica Electroputere, unde exista şi staţionar cu paturi. O stagiatură frumoasă! Am ales ca prim stagiu Boli Infecţioase. Îmi amintesc cu emoţie că prima mea gardă am avut-o cu regretata Leontina Dincă, un medic extraordinar!“, a povestit Viorela Enăchescu. Au urmat nopţi de gărzi, activitate la salon, ore petrecute la catedră. Nu de puţine ori medicul Viorela Enăchescu îşi aminteşte că era trimisă acasă de colegi dimineaţa… A urmat un stagiu pe Salvare, după altul la Obstretică-Ginecologie, iar apoi la Pediatrie. După doi ani de muncă şi patru stagii finalizate a ajuns la Policlinica Electroputere, unde a desfăşurat şi activitate didactică pentru studenţi. Primele comunicări ştiinţifice i-au rămas întipărite în minte şi suflet: scrise frumos, cu trusă rotring şi şablon…

De la munca pe primul ecograf din Oltenia, la distincţii internaţionale în medicină

Despre anul 1987 vorbeşte cu drag, căci el i-a schimbat viaţa! În luna mai a acelui an a fost cumpărat primul aparat ecografic din regiunea Oltenia. „Eram primii care aveam şansa să lucrăm cu un astfel de aparat, care funcţionează şi acum la Spitalul Municipal «Filantropia», cumpărat de Uzina Electroputere. Aveam şi câte 100 de examinări pe zi, pacienţi din toată Oltenia şi de la toate spitalele craiovene ajungeau la noi pentru investigaţii ecografice. A fost metoda de investigaţie care ne-a ajutat şi mai mult să învăţăm medicină, să înţelegem cazuistica medicală, să descoperim boli neştiute sau neinvestigate până atunci“, a adăugat medicul craiovean. A urmat examenul de rezidenţiat, extrem de serios, la Spitalul Universitar din Bucureşti. În 1990, a avut şansa să se înscrie într-o competiţie pentru câştigarea unei burse de nouă luni în Franţa. Doar două burse erau destinate Medicinei Interne, iar una dintre ele i-a revenit medicului craiovean. A plecat astfel la un stagiu de specializare în Gastroenterologie în Serviciul de Hepatogastroenterologie la Spitalul Purpan din Toulouse, sub conducerea profesorului Jean Pierre Pascal. Tot în 1990 a susţinut examenul de admitere la doctorat la Facultatea de Medicină din Craiova, sub conducerea ştiinţifică a profesorului doctor Ion Ilinescu, în domeniul Medicină Internă. Din 1992 a început să participe la congresele de Radiologie, Imagistică, Gastroenterologie şi Medicină Internă. Viorela Enăchescu este cea care din 1993 a început să organizeze la Craiova primele cursuri de Ultrasonografie. A primit pentru meritele sale în medicină premiul „Jacques Sauvegrain“ al Societăţii Franceze de Radiologie, la primul Congres Est-European de Imagistică Medicală, dar şi premiul „Gheorghe Jovin“ al Societăţii Române de Ultrasonografie în Medicină şi Biologie, pentru activitatea desfăşurată în învăţământ – în ultrasonografie.
În prezent, Viorela Enăchescu este profesor la disciplina Medicină de familie (Medicină de ambulatoriu) la UMF Craiova şi medic primar, medicină internă, gastroenterologie şi medicină de familie la Clinica Medicală III, Spitalul Clinic „Filantropia“.

Doi medici craioveni, decoraţi de preşedintele ţării

În luna aprilie, în cadrul festivităţilor prilejuite de Ziua Mondială a Sănătăţii, ministrul sănătăţii, Cseke Attila, a înmânat unui număr de 50 de medici medalii conferite de preşedintele Traian Băsescu. Premiile au fost acordate pentru contribuţia deosebită în cercetarea şi practica medicală, cât şi în semn de apreciere a activităţii meritorii desfăşurate în cadrul sistemului sanitar. Ordinul Naţional Serviciul Credincios în grad de Cavaler a fost conferit medicilor prof. dr. Mircea P. Angelescu, medic primar chirurgie generală; prof. dr. Alexandru Blidaru, medic primar chirurgie. Totodată, şeful statului a conferit Ordinul Naţional Pentru Merit în grad de Ofiţer prof. dr. Ion S. Socoteanu, medic primar chirurgie generală. Cu aceeaşi ocazie, Traian Băsescu a mai acordat Ordinul Meritul Sanitar în grad de Cavaler mai multor medici, printre care şi la doi craioveni: profesor doctor Viorela Enăchescu, medic primar medicină internă, gastroenterologie şi medicină de familie, şi prof. dr. Ion N. Georgescu, medic primar chirurgie laparoscopică. „Festivitatea a avut loc în amfiteatrul Spitalului Universitar din Bucureşti. A fost un moment cu totul aparte pentru noi toţi. S-a cântat imnul, iar apoi a fost citit decretul pe baza căruia ni se acordau aceste distincţii. A fost o reală surpriză pentru mine când am primit telefon şi am fost invitată la Bucureşti“, a spus Viorela Enăchescu.
Cei doi valoroşi medici craioveni s-au distins de-a lungul anilor printr-o activitate profesională şi didactică impresionantă, iar decoraţiile primite fac, încă o dată, dovada unor cariere de apreciat. CV-ul Viorelei Enăchescu spune totul despre acest medic care şi-a dedicat întreaga viaţă profesiei.
Pe lângă pasiunea pentru medicină, Viorela Enăchescu iubeşte muzica de cor şi a făcut parte din corul Facultăţii de Medicină. A vizitat multe locuri din lume şi a rămas impresionată de Londra şi Madrid.

Activitate ştiinţifică, rezultate semnificative

A fost coautor la patru videocasete didactice, despre ultrasonografie. Are numeroase cursuri editate, opt cărţi publicate şi peste 55 de lucrări ştiinţifice, dintre care 35 de volume de rezumate în străinătate, 113 lucrări ştiinţifice comunicate. A organizat peste 36 de cursuri postuniversitare de ecografie generală şi specială, precum şi de gastroenterologie pentru medicii de familie, cu peste 1.000 de participanţi. Organizează anual cursurile de Medicină de familie pentru medicii rezidenţi, precum şi studiul-pilot pentru Învăţământul Vocaţional de Medicina Familiei în colaborare cu Universitatea Frije din Amsterdam şi cu Centrul Naţional de Studii pentru Medicina Familiei. Este membru fondator şi secretar general al Societăţii Române de Ultrasonografie în Medicină şi Biologie.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS

4 COMENTARII