24.4 C
Craiova
duminică, 6 iulie, 2025
Știri de ultima orăBani & AfaceriRezidenţialele, în impas

Rezidenţialele, în impas

Dezvoltatorii au pus frână brusc în cartierele care ar fi trebuit să apară lângă Craiova. Lipsa clienţilor a creat mari probleme de finanţare a construcţiilor rezidenţiale. Unii şi-au redus construcţia de case la o treime faţă de anul trecut, alţii nu pot anticipa cât pierd în 2009, dar numără pe degete vânzările de până acum. Există şi optimişti, care spun că le merg vânzările.

Peste 20 de firme pretind că sunt dezvoltatoare imobiliare pe piaţa craioveană. Majoritatea sunt concentrate în zona de est a Craiovei, unde s-a bătut monedă pe cele mai multe cartiere de locuinţe noi. Cu ofertele tuturor adunate ar fi rezultat sute de case şi sute de apartamente noi în 2009 pe piaţa locală. Numai că blocajul din ultima perioadă i-a afectat pe dezvoltatori. Unii recunosc direct faptul că au redus drastic ridicarea de case în noile cartiere, alţii spun că nu le merge prea rău, dar admit că nu au vândut mare lucru. Casele din afara Craiovei, în zone dezvoltate haotic, fără utilităţi, nu mai atrag cumpărătorii ca acum doi-trei ani. În condiţiile de cerere scăzută, preţurile caselor noi au scăzut foarte puţin. Dintre cartierele nou-conturate, multe sunt semipopulate, iar unele nu vor mai apărea.

Cherciu a redus construcţia la minimum

În zona Selgros, cartierul pe care trebuia să-l ridice Casa Noastră se reduce anul acesta faţă de planurile iniţiale. „Am scăzut construcţia de case la o treime din cea de anul trecut. Nu mai construim nimic pe stoc. Finalizăm ceea ce am început şi până nu vindem nu ne apucăm de altele. Anul acesta am vândut cinci case, din 15, cât avem în plan să vindem“, a spus Ştefan Cherciu, unul dintre asociaţii de la proiectul rezidenţial respectiv. Tot în zona Selgros, în spatele căpşunăriei, Complexul „Natura Residence“ al firmei Residential Construct se confruntă cu lipsa cererii. De la începutul anului şi până acum au vândut trei case, iar pe tot anul erau în proiect 50 de locuinţe. „Problemele noastre se pliază pe problemele financiare ale clientului. Iar clientul nu are bani… În rest, noi nu avem dificultăţi financiare. Avem o colaborare cu o bancă parteneră, care ne acordă şi nouă finanţare, şi clientului credite ipotecare“, a spus Cosmin Truică, directorul companiei.

Metropolis nu a ajuns nici măcar la temelie

Cartierul Metropolis ar fi trebuit să apară în zona Lăpuş încă din 2007, dar până acum a fost montată doar o pancartă cu o poză. În rest, doar buruieni. Cele patru blocuri care ar fi trebuit să compună Metropolis au fost botezate „Barcelona“, „Madrid“, „Sevilla“ şi „Valencia“ – după patru dintre cele mai cunoscute oraşe spaniole. Investitorii sunt patru oameni de afaceri maghiari, care au promis că vor investi la Craiova 25 de milioane de euro. În plină criză financiară, ei spun că au găsit finanţare, prin vocea unuia dintre reprezentanţi.
Mihai Moisescu, de la Orange – una dintre companiile care vrea să ridice Metropolis – a declarat ieri, pentru GdS: „Avem finanţare şi putem să ne apucăm de treabă imediat, dar aşteptăm să vedem ce se întâmplă pe piaţa imobiliară. Suntem într-o situaţie mai puţin nefericită faţă de alţi dezvoltatori, pentru că nu am apucat să cheltuim din bani“.

Au returnat banii clienţilor

Când au văzut că dezvoltatorii nu mişcă un deget la ceea ce avea să fie Metropolis, clienţii s-au retras şi au cerut banii înapoi. „20% din apartamente erau deja rezervate şi se plătiseră avansuri. Unii clienţi şi-au cerut banii înapoi şi le-am returnat avansurile“, a spus Moisescu.
Altă firmă care construieşte un minicartier rezidenţial la Craiova este Ferval Construct SRL. Societatea ridică două blocuri de locuinţe de trei etaje, plus mansardă, vizavi de fabrica Ford. Dorian Tulitu, unul dintre asociaţii de la Ferval Construct, promitea anul trecut că termenul de finalizare a locuinţelor este 1 martie 2009 şi că potenţialii clienţi îşi pot negocia contractele. Ieri însă, reprezentantul companiei a recunoscut că sunt probleme „ca la toată lumea“ şi a menţionat că apartamentele vor fi gata abia peste două luni. „Sunt şi la noi probleme ca la toată lumea. Avem un complex de 140 de apartamente care vor fi gata în cel mult două luni. Peste 25% din apartamente sunt deja vândute“, a declarat Dorian Tulitu. Acesta a mai spus că „nu mai avem preţuri fixe, la bucată, ci vindem apartamentele pe bază de negociere. Cu cât cash-ul plătit în prima rată este mai mare, cu atât discount-ul este mai mare“.
Sunt şi firme mult prea optimiste faţă de condiţiile pieţei. Complexul Magnolia, situat la un kilometru de DE 70, pe raza comunei Pieleşti, vizavi de aeroport, include 77 de case finalizate. „Ne merg bine vânzările. Nu suntem afectaţi de criză“, a susţinut o reprezentantă a firmei.

Zeci de dezvoltatori: sute de case şi apartamente

Datele furnizate de agenţiile imobiliare din Craiova arată că în oraş şi în imediata apropiere a lui există peste 20 de firme care construiesc complexuri rezidenţiale fie că este vorba despre case sau despre blocuri. În Craiova, oferta este deosebit de mare: sute de case şi sute de apartamente noi. În zona Selgros se regăsesc Residential Construct, Casa Noastră, Novara Giovani, Best Consulting, Patria Imobiliare, Ferval Residence şi Mihai Roşiu (privat). Înspre Metro ar trebui să se regăsească Minteger, Magnolia Residence, EMIA Construct şi alţii. Case se mai construiesc pe Brestei (Eurocartier). Mai construieşte şi TMS Europa, iar alţii ridică locuinţe în Catargiu şi pe lângă fabrica de Avioane. Apartamente ar fi trebuit să apară în Complexul Metropolis din Lăpuş. Altele se ridică de către mai multe companii: Mihmara, Edeca Group, WIN Invest, Group International, Simode şi alţii.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS

15 COMENTARII