21.2 C
Craiova
sâmbătă, 12 iulie, 2025
Știri de ultima orăBani & AfaceriCadastrul prin satelit, lansat la Craiova

Cadastrul prin satelit, lansat la Craiova

Oltenii care realizează lucrări de geodezie, cadastru, fotogrametrie, topografie, cartografie au putut să verifice ieri funcţionarea sistemului ROMPOS.

Recent lansat în România, ROMPOS (Romanian Position Determination System – Sistemul Românesc de Determinare a Poziţiei) permite determinarea poziţiei unui obiect pe teritoriul României cu o precizie ridicată (la nivel centimetric şi chiar milimetric). Sistemul include trei servicii, dintre care două asigură date necesare poziţionării de precizie de până la doi centimetri în timp real, iar cel de-al treilea asigură poziţionarea în mod postprocesare (precizie sub doi centrimetri), prin datele provenite de la 50 de staţii amplasate pe întreg teritoriul României.

„Lansarea ROMPOS este un nou pas înainte al Agenţiei Naţionale de Cadastru şi Publicitate Imobiliară în creşterea preciziei“, a declarat Monica Ivan, ofiţer relaţii cu presa în cadrul OCPI Timiş, cu ocazia lansării ROMPOS la Craiova, eveniment în cadrul căruia participanţii au putut să verifice funcţionarea sistemului. Aceasta a explicat că sistemul a fost iniţiat şi finanţat de ANCPI (cu sprijinul PHARE), în parteneriat cu agenţia similară din Olanda.

 

Cine se poate folosi de ROMPOS?

 

ROMPOS se adresează în primul rând utilizatorilor de tehnologie GNSS (Global Navigation Satellite Systems) (GPS), în special celor care realizează lucrări de geodezie, cadastru, fotogrametrie, topografie, cartografie, GIS putând fi utilizat şi în alte domenii de activitate în care se doreşte determinarea poziţiei pe baza sistemelor GNSS. Noile servicii pot fi folosite în navigaţia terestră, maritimă şi fluvială, managementul dezastrelor, serviciile de căutare-salvare, geodinamică sau meteorologie. Sistemul poate ajuta chiar şi la monitorizarea diverselor vehicule în mişcare.

 

Avantajele sistemului

 

Pe lângă o creştere a preciziei măsurătorilor efectuate şi micşorarea timpului de execuţie a lucrărilor, sistemul are o serie de avantaje. Acesta va duce la o scădere a timpului de procesare a documentaţiei cadastrale, o micşorare a costurilor cu angajaţii (dacă până acum era nevoie de trei oameni pe teren, cu acest sistem este nevoie doar de unul). Pe termen lung, sistemul va duce la eliminarea miilor de procese aflate pe rol pentru suprapunerea proprietăţilor. „Accesul la ROMPOS se poate face având la dispoziţie un singur receptor GNSS şi acces din teren la internet prin conexiuni de tipul GSM sau GPRS“, a afirmat Tiberiu Rus, şef serviciu în cadrul ANCPI. În ceea ce priveşte softul folosit de ROMPOS pentru poziţionarea în timp real, acesta va putea fi obţinut gratuit în următorul an. „Serviciile sunt gratuite pentru minimum un an pentru a testa şi a încuraja utilizarea sistemului“, a adăugat Rus, care a precizat că de pe 4 septembrie, când s-a lansat sistemul la Bucureşti, şi până acum există patru utilizatori ai serviciilor de poziţionare în timp real din Dolj.

 

ROMPOS atrage scăderea costurilor

 

Nu acelaşi lucru se întâmplă însă în cazul echipamentelor intermediare specializate al căror cost se ridică la câteva zeci de mii de euro. Totuşi, introducerea sistemului atrage o scădere a costurilor deoarece nu mai este nevoie de două, ci de un singur echipament specializat.

„Preţul aparatelor variază între 12.000 şi 17.000 de euro pe bucată. Dacă se achiziţionează o singură bucată, e nevoie de o soluţie ROMPOS. În caz contrar, e nevoie de două aparate“, a spus Iosif Balint, reprezentantul unei firme din Arad care distribuie echipament specializat.

Program de 1,2 milioane de euro

Una dintre cele aproximativ 50 de staţii satelit din România este amplasată la Craiova. Până la sfârşitul anului, a doua staţie din judeţ va fi amplasată în Băileşti. Întregul program ROMPOS a costat ANCPI aproximativ 1.200.000 de euro, din care 180.000 au provenit din finanţări externe.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS

1 COMENTARIU