Pentru că prăznuiesc o mare sărbătoare creştină, craiovenii dau importanţă mesei de Crăciun. Cu noile preţuri, aceasta va costa cel puţin 200 de lei.
Cu toate că înseamnă mai mult decât o masă îmbelşugată, Crăciunul este sărbătoarea în care gospodinele acordă o importanţă deosebită pregătirii festinului. Toba, caltaboşul, piftia, friptura, cârnăciorii, cozonacul şi restul bunătăţilor de pe masa de Crăciun impun însă cheltuieli suplimentare.
Carnea de porc, cea mai căutată „delicatesă“ a sărbătorii, se găseşte în galantare la preţuri cuprinse între câţiva lei şi 20 lei/kilogram (picioare – 3 lei, rinichi – 4-5 lei/kg, cap de porc – 5 lei/kg, ciolan – 8 lei/kg, spată şi jambon – 10-11 lei/kg, ceafă – 12-13 lei/kg, cotlet – aproximativ 14 lei/kg, pulpa de porc – 12-14 lei/kg, muşchi – 20 lei/kg). Preţul unui kilogram de cârnaţi proaspeţi variază între nouă şi 12 lei/kg. Cei care doresc să prepare cârnaţii după reţete numai de ei ştiute pot cumpăra intestine pornind de la aproximativ şase lei şi carne tocată de la 8 lei/kg. Masa de Crăciun nu se rezumă însă numai la carne şi la preparate din carne. Pentru un cozonac cumpărat, gospodinele vor scoate din buzunar, în funcţie de umplutura dorită, între trei şi şapte lei. Pentru cozonacul italienilor – panetone, gospodinele scot din buzunar între cinci şi 28 lei/bucată, iar pentru prăjituri, până la 27 lei/kg.
„Am făcut economii în restul anului, acum ne putem răsfăţa“
O persoană care cumpără un kilogram de cotlet, unul de cap de porc (pentru răcituri), un kilogram de cârnaţi din cei mai ieftini, unul de carne tocată (pentru sărmăluţe), un cozonac şi un kilogram din cele mai ieftine prăjituri scoate din buzunar cam 48 de lei. Dacă face cumpărături pentru o familie de patru persoane, efortul financiar pentru o masă modestă se ridică la aproape 200 de lei. În cazul în care mai ia şi o sticlă de vin ieftină, costul mesei depăşeşte 200 de lei. „Cu siguranţă, masa va costa cu mult peste 200 de lei, mai ales că este momentul în care pregătim o serie de specialităţi. Am făcut economii în restul anului, aşa că acum ne putem răsfăţa“, a spus Marinela G., o gospodină de 40 de ani, din Craiova. Afirmaţia este susţinută şi de managerii marilor magazine. „Costul coşului de Crăciun variază în funcţie de posibilităţile fiecărei familii. Pentru patru persoane, 250 de lei asigură cam tot – pornind de la aperitiv, la vin – pentru câteva zile“, a explicat Gelu Nedelcu, directorul real,- Hypermarket.
Ce alimente s-au scumpit
Comparativ cu anul trecut, costurile mesei de Crăciun nu sunt cu mult mai mari. Chiar şi craiovenii spun că, anul acesta, carnea şi preparatele din carne de porc nu sunt mai scumpe decât anul trecut. „Sunt scumpe, dar nu mai scumpe decât anul trecut. Tot cam aşa au fost şi atunci preţurile – poate câţiva bani în plus la kilogram“, a declarat Adelina Petrescu, de 35 de ani din Craiova. „Preţul cărnii nu s-a modificat foarte mult comparativ cu anul trecut. Creşterile au fost foarte mici“, a declarat Gelu Nedelcu. Potrivit acestuia, s-au scumpit însă alte produse – pâinea, zahărul. Cea mai mare creştere a înregistrat-o însă uleiul: de la 3,2-3,5 lei/litru la 4,5-5,5 lei.
Lămâile costă foarte mult
Şi fructele au înregistrat scumpiri faţă de anul trecut. Cele mai scumpe sunt însă lămâile, astfel că gospodinele care se gândiseră să aromatizeze prăjiturile cu coajă şi suc de lămâie intră la cheltuieli. „Preţurile sunt ceva mai ridicate decât anul trecut. Costul bananelor a rămas cam la fel, iar portocalele sunt puţin mai scumpe. Lămâile s-au scumpit cel mai mult, ajungând la 50-55 lei/kg“, a explicat Victor Grecu, unul dintre comercianţii din Piaţa Centrală.
Partea nu tocmai fericită este că nu este exclus ca în perioada următoare să apară noi scumpiri în piaţă, mai ales că reprezentanţii industriei alimentare au anunţat noi scumpiri, în special la lapte şi produsele lactate (cu 10-15%).