Institutul de Investigare a Crimelor Comunismului (IICMER) a publicat sâmbătă imagini cu momentul în care mai mulți tineri aflați la festivalul „Beach, Please” scandează „Ceaușescu, Ceaușescu!” către Andrei Șelaru (Selly), unul dintre inițiatorii evenimentului muzical.
„Zilele acestea, la Festivalul „Beach, Please”, dedicat exclusiv adolescenților din România, s-a scandat la unison, într-un anumit moment, «Ceaușescu, Ceaușescu!», un gest profund îngrijorător, ce reflectă cât de mult s-a răspândit în societate cultul dictatorului Ceaușescu, fie și într-o formă aparent inocentă, dar care e o expresie a banalizării răului într-o societate care nu și-a asumat, altfel decât formal și abstract, trecutul totalitar”, a transmis IICMER, într-o postare pe Facebook.
Potrivit institutului, „acest comportament arată clar cât de mult a fost răspândită și perpetuată o memorie falsă, iar responsabilitatea pentru această situație revine celor care au ales să ascundă sau să nege adevărul istoric”, conform hotnews.ro.
Influencerul Andrei Șelaru, cunoscut sub numele Selly, este adesea numit pe rețelele de socializare „Dictatorul” sau „Ceaușescu” de către comunitatea sa de urmăritori.
Momentul în care tinerii scandează numele fostului dictator comunist poate fi văzut în imaginile publicate de IICMER.
Ce transmite IICMER
Institutul transmite că „responsabilitatea pentru uitarea răului politic al totalitarismului comunist, a crimelor și abuzurilor acestuia nu le aparține tinerilor, ci, înainte de toate, decidenților politici și factorilor educaționali care au neglijat adevărul istoric timp de peste 35 de ani”.
De asemenea, IICMER atrage atenția asupra faptului că, „de-a lungul decadelor postcomuniste, prin dezinteresul acordat politicilor memoriei, decidenți politici și educaționali au permis ca memoria crimelor și abuzurilor din perioada regimului comunist să fie uitată, neglijată sau chiar negată, contribuind astfel la răspândirea unei nostalgii periculoase pentru o epocă istorică în care răul totalitar s-a manifestat plenar”.
„Vă îndemnăm să vă informați, să aflați adevărul și să învățați din istorie“
Institutul de Investigare a Crimelor Comunismului și Memoria Exilului Românesc face un apel către tineri. „Voi nu sunteți responsabili pentru această situație. Responsabilitatea aparține celor care au permis politica de distrugere a memoriei societale, celor care au omis deliberat să cultive și să transmită adevărul despre ororile comunismului românesc.
Vă îndemnăm să vă informați, să aflați adevărul și să învățați din istorie. Numai prin cunoaștere putem preveni repetarea tragediilor trecutului. Este responsabilitatea noastră, a tuturor, să construim o Românie care nu uită, ci învață din greșelile trecutului, pentru a nu le repeta niciodată”, transmite sursa citată.
Citeşte şi: Doi morţi şi patru răniţi, într-un accident rutier grav. A intervenit elicopterul SMURD