Ministerul chinez al Finanțelor a anunțat duminică faptul că restricționează achizițiile guvernamentale de dispozitive medicale din Uniunea Europeană cu o valoare mai mare de 45 de milioane de yuani (6,3 milioane de dolari), ca răspuns la măsurile luate de Bruxelles luna trecută contra Chinei, transmite Reuters.
Anunțul vine în condițiile unor tensiuni în creștere între Beijing și Bruxelles, UE impunând tarife vamale asupra vehiculelor electrice fabricate în China, iar Beijingul aplicând taxe vamale asupra coniacului importat din blocul comunitar.
Uniunea Europeană a anunțat luna trecută că interzice companiilor chineze să participe la licitațiile publice ale UE pentru dispozitive medicale în valoare de 60 de miliarde de euro sau mai mult pe an, după ce a concluzionat că firmele din UE nu beneficiază de acces echitabil în China.
Măsura anunțată de Comisia Europeană a fost prima în cadrul Instrumentului internațional de achiziții publice al UE, care a intrat în vigoare în 2022 și are scopul de a asigura accesul reciproc pe piață.
„Nu avem altă opțiune”
Contramăsurile Chinei erau de așteptat după ce ministerul comerțului chinez a semnalat „măsuri necesare” împotriva deciziei UE la sfârșitul lunii trecute.
„Din păcate, în ciuda bunăvoinței și sincerității Chinei, UE a insistat să meargă pe drumul său, luând măsuri restrictive și construind noi bariere protecționiste”, a declarat ministerul comerțului într-un comunicat de duminică.
„Prin urmare, China nu are altă opțiune decât să adopte măsuri restrictive reciproce”, a subliniat Beijingul.
Chinezii taxează şi coniacul din UE
China va restricționa, de asemenea, importurile de dispozitive medicale din alte țări care conțin componente fabricate în UE în valoare de peste 50% din valoarea contractului, a precizat ministerul finanțelor. Măsurile intră în vigoare duminică.
Ministerul comerțului a declarat că produsele companiilor europene din China nu sunt afectate.
Vineri, China a anunțat, de asemenea, taxe de până la 34,9% pe o perioadă de cinci ani pentru coniacul provenit din Uniunea Europeană, în mare parte coniac din Franța, după încheierea unei anchete considerate în mare parte a fi o reacție la tarifele europene pentru vehiculele electrice.
Producătorii importanți de coniac Pernod Ricard, LVMH și Remy Cointreau au fost scutiți de taxe, cu condiția să vândă la un preț minim, pe care China nu l-a dezvăluit.