29 C
Craiova
marți, 1 iulie, 2025
Știri de ultima orăActualitatePerspective noi după o vizită la Bruxelles

Perspective noi după o vizită la Bruxelles

35 de români s-au familiarizat săptămâna trecută la Bruxelles cu activitatea, rolul şi competenţele Parlamentului European în cadrul unei vizite organizate de europarlamentarul liberal Adina Ioana Vălean. Grupul a fost format din primari si viceprimari, precum şi din tineri cu rezultate deosebite la concursuri şi olimpiade naţionale din 7 judeţe ale tării (Bihor, Bacău, Constanta, Dolj, Prahova, Teleorman şi Vaslui). Aceştia au făcut o vizită  audio-ghidată în sediul PE din Bruxelles dar şi în hemiciclul în care se susţin sesiunile plenare.
Organizatorul acestei vizite le-a explicat în cadrul unei întâlniri informale în ce constă munca de zi cu zi a unui europarlamentar şi cum funcţionează exact Parlamentul European. Adina Vălean a susţinut că pentru a contribui la reformarea clasei politice romaneşti "pe lângă demersul iniţiat de PNL privind votul uninominal trebuie să avem în vedere şi o reformare a instituţiilor legislative. Consider că procedurile utilizate în Parlamentul român sunt învechite şi trebuie schimbate! Modalităţile de lucru din alte state europene sau chiar din PE pot constitui un exemplu de urmat pentru eficientizarea activităţii parlamentare."
Un alt subiect intens dezbătut a fost cel al fondurilor structurale. Adina Vălean a explicat ca România va fi un beneficiar net întrucât "noi vom contribui în următorii 5 ani la bugetul Uniunii cu 7 mld de euro şi vom primi aproximativ 19 miliarde". Ea a precizat şi faptul că autorităţile romaneşti se află în grafic în privinţa accesării acestor bani. În acest sens, Vălean a prezentat statistici ale experţilor UE care confirmă faptul că la jumătatea acestui an doar 4 state membre din cele 27 ale Uniunii aveau aprobate Programele Operaţionale Sectoriale (POS) – 8 pentru Austria şi câte unul pentru Danemarca, Malta şi Olanda. Reprezentanţii guvernului român urmează să semneze în luna iulie atât Cadrul Naţional Strategic de Referinţa, cât şi mai multe POS-uri şi Programul Operaţional Regional. "Cei care susţin că suntem în întârziere cu accesarea acestor fonduri nu ştiu ce vorbesc! O primă şi reală evaluare a absorţiei acestor fonduri de către România se va putea face doar la sfârşitul anului 2008, începutul anului 2009", a ţinut să precizeze europarlamentarul liberal.
Dezbaterea a fost cu atât mai animată cu cât la întâlnire a acceptat să participe şi Leonard Orban, comisarul european pentru multilingvism. Acesta a folosit această oportunitate pentru a completa perspectiva pe care şi-au format-o reprezentanţii administraţiei locale asupra procesului decizional la nivel european. Din prisma portofoliului pe care îl deţine, Leonard Orban le-a dat un sfat important şi tinerilor: "Învăţaţi limbi străine! Şi nu numai engleza şi franceza! Într-o lume afectată în tot mai mare măsură de globalizare, orice limbă străină de nişă va reprezenta pentru voi un avantaj important pe piaţa de muncă europeană. Chiar şi limba chineză!"
La finalul întâlnirii, Adina Vălean a răspuns tuturor întrebărilor legate de activitatea din Comisia de Libertăţi Civile, Justiţie şi Afaceri Interne (LIBE), dar şi din cadrul grupului politic ALDE (n.r. al treilea ca mărime din PE) unde deţine funcţia de vicepreşedinte. Totodată, Adina Vălean le-a explicat şi parcursul procesului constituţional al Uniunii Europene. Ea a subliniat importanţa implicării reprezentanţilor români la Conferinţa Interguvernamentală (CIG), care va trebui să traseze un proiect al viitorului Tratat de Reformă, după acordul la care s-a ajuns între Statele Membre la summitul din iunie de la Bruxelles. "E timpul ca români să-şi exercite cetăţenia europeană prin participarea activă la dezbaterile Uniunii Europene", a adăugat Vălean.
Toţi participanţii s-au declarat încântaţi de informaţiile obţinute în această vizită în condiţiile în care agenda publică naţională alocă foarte puţin spaţiu pentru temele mari dezbătute la nivel european care afectează în mod direct România, la mai bine de 6 luni de la dobândirea calităţii de stat membru cu drepturi depline al UE.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS