35.1 C
Craiova
sâmbătă, 5 iulie, 2025
Știri de ultima orăActualitateSC Tufon SA, executata de o firma din Constanta

SC Tufon SA, executata de o firma din Constanta

• Dilgoci „a uitat“ sa livreze fierul vechi taiat din utilajele TUFON, desi primise zece miliarde de lei de la SC Metal Process din Constanta pentru cinci mii de tone de fier • Societatea creditoare a facut plingere penala impotriva administratorului, Nicolae Cretu, si a sesizat PNA


Societatea comerciala TUFON SA, patronata de Constantin Dilgoci, a ajuns la mina creditorilor, care au inaintat actiuni in instanta pentru recuperarea banilor. Acestia au facut si plingeri penale impotriva administratorului societatii, Nicolae Cretu, pe care il acuza de inselaciune in conventii. Marul discordiei il reprezinta cantitatea de 5.000 de tone de fier vechi pe care TUFON SA s-a angajat sa o livreze la SC Metal Process SRL din Constanta pe baza unui contract semnat la sfirsitul lunii noiembrie 2002, adica la doar citeva zile dupa ce Dilgoci cumparase fabrica de pe strada Caracal de la Autoritatea pentru Privatizare si Administrare a Participatiilor Statului. Dincolo de faptul ca TUFON a livrat doar o parte din cantitatea de fier vechi pentru care firma din Constanta a platit in avans suma de zece miliarde de lei, societatea patronata la vremea aceea de Dilgoci prin CD Pan SRL Craiova s-a grabit sa-si recupereze banii platiti statului pentru cumpararea pachetului de actiuni inainte de achitarea integrala a pretului, lucru care s-a intimplat abia in octombrie 2003, adica 11 luni mai tirziu. Pentru ca TUFON SA nu si-a onorat obligatiile din contract, desi primise banii in avans, SC Metal Process SRL din Constanta a dat societatea doljeana in judecata, executindu-i, prin scoatere la licitatie, o turnatorie de fonte speciale si terenul aferent in suprafata de 9.931 de metri patrati.


Pe 28 noiembrie 2002, SC Metal Process si TUFON SA au incheiat un contract prin care societatea lui Dilgoci se obliga sa vinda minimum 5.000 de tone de fier vechi nepregatit provenit din casari de utilaje si mijloace fixe conform proceselor-verbale de casare emise de TUFON si semnate de comisia de casare la pretul de 47 de dolari pe tona. Conform contractului, firma din Constanta avea obligatia sa plateasca integral banii in termen de sapte zile de la emiterea facturii. Zis si facut. Pe 12 decembrie 2002, comisia, din care faceau parte si directorul adjunct T. Dimianu, contabilul-sef Gheorghe Sandu si economista Maria Calin, a intocmit un referat privind propunerile de scoatere din functiune si casare de mijloace fixe care nu concura la realizarea productiei. „Avind in vedere gradul ridicat de uzura fizica si morala, cit si faptul ca aceste utilaje sint mari consumatoare de energie, comisia tehnica propune conducerii SC Tufon SA casarea utilajelor“, se arata in referatul comisiei. De fapt, conducerea societatii intentiona sa vinda fierul vechi inca de pe 1 noiembrie 2002, cind directorul general al SC Tufon SA, Nicolae Cretu, a emis o decizie prin care a constituit comisia care avea sa stabileasca lista cu mijloacele fixe din turnatoria ITMA care trebuia vindute. „Sumele obtinute se vor utiliza la achitarea debitelor restante pe anul 2002 la bugetul de stat, bugetul asigurarilor sociale si bugetele locale“, se mai arata in respectiva decizie. Realitatea contrazice insa intentia conducerii fabricii, care a acumulat pina in prezent datorii de peste o suta de miliarde de lei la bugetul consolidat al statului.


Amenintari cu judecata ramase fara raspuns


Dupa ce au vazut ca, desi au platit, nu au primit decit o mica parte din cantitatea de fier vechi promisa de TUFON, reprezentantii SC Metal Process Constanta i-au trimis directorului Nicolae Cretu o notificare in care ii atrageau acestuia atentia ca TUFON avea datorii contractuale neonorate. Surprizele nu se opreau insa aici. Conform notificarii trimise, multe dintre utilajele care au fost achizitionate si urma sa fie dezmembrate de SC Metal Process nu mai existau, iar in hala unde se dezmembrau utilajele lucrau angajati de la alte societati, semn ca la data aceea firma lui Dilgoci taia si vindea fier intr-o veselie. „In hala, efectueaza lucrari de dezmembrare angajati de la alte societati comerciale (SC Intermetal SRL), astfel incit, avind in vedere cantitatea pe care v-ati obligat sa o livrati si pe care am achitat-o, fiind deja proprietari, va rugam sa interziceti accesul tertilor in hala“, l-au somat reprezentantii firmei din Constanta pe directorul TUFON. Totodata, acestia reclamau faptul ca personalul TUFON oprise dezafectarea unor utilaje, pretinzind ca vor fi folosite ca piese de schimb, desi, potrivit contractului, SC Metal Process avea asigurata exclusivitatea la dezasamblarea halei respective. Si aceasta in conditiile in care din cele 5.000 de tone promise, TUFON livrase doar 550 de tone. Pentru a se face mai bine intelesi, reprezentantii firmei din Constanta l-au amenintat pe Nicolae Cretu ca vor da TUFON in judecata daca nu respecta prevederile contractuale.


Contestatie respinsa de Judecatoria Craiova


Vazind ca se ingroasa gluma, directorul general al TUFON a incercat sa cada la pace cu reprezentantii fimei din Constanta, carora le-a trimis o adresa prin care le propunea mai multe variante de compensare, semn ca fier vechi nu prea mai era prin curtea fabricii. In respectiva adresa, datata 10 octombrie 2003, TUFON propunea ca diferenta pe care o mai avea de achitat sa se faca in soda caustica solida, energie electrica, transport CFR, cesiune creante PETROM, diverse piese sau produse, variante pe care SC Metal Process le-a refuzat din start. Asa se face ca firma din Constanta s-a adresat instantei de judecata, careia i-a cerut in 2004 sa investeasca cu formula executorie un bilet la ordin emis de TUFON pe 21 ianuarie 2004, lucru care s-a si intimplat pe 4 martie 2004, cind instanta a aprobat scoaterea la licitatie a Turnatoriei Fonte Speciale si Statiei Turbocompresoare, precum si terenul aferent in suprafata de peste 10.000 de metri patrati. Suparata de intorsatura pe care o luasera lucrurile, TUFON SA a contestat executarea imobiliara, motivind, printre altele, ca TUFON intocmise o factura storno de anulare a diferentei de fier vechi care ramasese de livrat, pe care reprezentantii Metal Process au refuzat-o. Conform celor scrise in contestatie, TUFON motiveaza in continuare ca a emis mai multe bilete la ordin pe care le-a dat firmei din Constanta cu titlul de garantie si nu ca instrument de plata. Numai ca magistratii de la Judecatoria Craiova au fost de cu totul alta parere, respingind contestatia depusa de societatea patronata de Dilgoci.


Firma din Constanta ar putea avea probleme si cu noul proprietar


Surpriza mare insa. Pe linga firma din Constanta, alta societate, SC Sinto Com SRL din Craiova, s-a indreptat impotriva TUFON, pe care a executat-o in noiembrie 2004 prin executorul judecatoresc Talpa Neacsu Cristian, pentru o datorie de peste cinci miliarde de lei. Obiectul licitatiei l-a constituit aceeasi Turnatorie de Fonte Speciale si terenul aferent in suprafata de 9.931 de metri patrati, care au fost cumparate de AG Pan Company SRL, cu sediul in Malu Mare, pentru suma de 5,6 miliarde de lei. Pe linga SC Sinto Com SRL, in actul de adjudecare este mentionat si numele firmei din Constanta, cele doua societati reprezentind creditorii SC Tufon SA. Numai ca SC Metal Process mai are de asteptat pina sa-si recupereze integral banii, dat fiind faptul ca firma care a cumparat imobilul si terenul apartinind TUFON a achitat doar un avans de 566 de milioane de lei, diferenta urmind sa fie platita in transe lunare pina in decembrie 2005. Prezenta celorlalte doua firme in procesul de licitatie ridica unele semne de intrebare. De exemplu, AG Pan Company, firma care a cumparat bunurile TUFON, este de fapt o moara de griu si porumb, iar cealalta creditoare a TUFON, Sinto Com, are sediul in Caminul nr. 4 Electroputere, din strada I.D. Sirbu din Craiova, iar pe site-ul Ministerului de Finante figureaza in 2002 ca avind obiect de activitate comertul cu amanuntul al produselor cosmetice. Mai mult, conform aceleiasi surse, Sinto Com este inregistrata doar ca platitoare de TVA, neavind nici un angajat. In cazul in care AG Pan Company, cistigatoarea licitatiei, nu-si va plati ratele scadente, firma din Constanta va fi obligata sa ia de la capat procesul de recuperare a banilor, actul de adjudecare incheiat pe 30 noiembrie 2004 reprezentind titlu executoriu. In aceasta situatie, Sc Metal Process va avea dificultati si mai mari, dat fiind faptul ca, spre deosebire de TUFON, care, indiferent de starea financiara, este o societate de la care se poate recupera un debit, in cazul AG Pan se poate executa cel mult moara sau terenul aferent acesteia.


Plingere penala impotriva directorului TUFON


Reprezentantii societatii din Constanta nu s-au multumit doar cu executarea imobiliara a TUFON si au facut plingere penala la Inspectoratul Judetean de Politie Dolj impotriva lui Nicolae Cretu, pentru infractiunea de inselaciune. Totodata, SC Metal Process SRL a inaintat un memoriu si catre Parchetul National Anticoruptie, trimis de procurori Parchetului de pe linga Curtea de Apel Craiova pe 28 ianuarie 2005. Indiferent de decizia anchetatorilor, un lucru e cert: Tufon SA da semne de oboseala si are toate sansele sa intre in faliment din cauza datoriilor catre buget de peste o suta de miliarde de lei. Cea mai la indemina solutie gasita de Constantin Dilgoci, vinzarea de fier vechi, s-a epuizat, din fabrica nemairaminind mare lucru de taiat. Iar semnele nu au incetat sa apara. In urma cu doua luni, Dilgoci a inchis portile fabricii si a trimis acasa sute de oameni, motivind ca nu mai face fata costurilor legate de energia electrica. Cit de real este motivul invocat stie numai patronul TUFON, care s-a orientat mai nou catre cumpararea altor societati bogate in fier vechi, numai bun de vindut, cum ar fi Uzina Mecanica Filiasi.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS