Daca am da crezare nu numai registrului cu autorizatii eliberate de autoritatile locale, ci si aspectului orasului, in ultimul timp, in Craiova nu se mai construiesc decit imobile de lux si improvizatii. Dintre acestea, numai primele sint luate in evidenta planurilor urbanistice si exista si scriptic. Explicatia e simpla: de cind cu demolarea care planeaza amenintator asupra constructiilor ilegale, putini isi mai permit luxul de a construi fara acte in regula. Si daca tot te apuci sa faci o constructie noua, nu te zgircesti la… var!
Nu se poate spune insa acelasi lucru si despre constructiile improvizate, aparute precum ciupercile dupa ploaie, o data cu revolutia. Si majoritatea confectionate din materiale de constructii de la second. Desi autoritatile locale au purtat multiple „batalii“, razboiul cu „improvizatii“ n-a fost cistigat. E drept, nici un edil nu a avut inima atit de impietrita incit sa bage lama buldozerului intr-o cosmelie in care se adaposteau zece suflete, iar putini angajati ai primariei au avut tragerea de inima si rezistenta fizica sa strabata orasul in lung si in lat ca sa vada cum „renasteau“ din propriul moloz baracile demolate cu nici o luna in urma. Ca asa e omul invatat: demolarea trece, cotetele ramin!
Camuflaj contra… contraventiei!
Nu e cartier al Craiovei in care sa nu zaresti, ascunse privirilor curioase, bine disimulate in spatele unor copacei sau, dimpotriva, lasate in voia privirilor, tot felul de constructii anapoda. Foste chioscuri ale unor fosti patroni cu ghinion la comert, foste sau actuale cotete, garaje darapanate sau pur si simplu boxe improvizate de niste locatari stringatori, ruginite, prapadite, dar toate avind (obligatoriu) lacat la „usa“, toate aceste relicve fac parte din cotidian.
Uneori nici nu le mai observi sau iei la cunostinta de prezenta lor numai atunci cind nu ai loc sa parchezi masina. Sau cind iti sare in ochi vreo expresie obscena scrisa de baietii din cartier care si-au facut prin preajma „cuibulet de nebunii“. Mare parte din ele au supravietuit datorita faptului ca, prin grija proprietarului, au fost bine camuflate fie in spatele unui garaj aratos, fie intr-o zona cu frunzis cit mai mult si cit mai des. Si asta, numai pentru a scapa de amenzile de milioane de lei pe care reprezentantii primariei le pot aplica proprietarilor. Daca li se da de urma!
Primaria ameninta cu „stirpirea“
Periodic, autoritatile locale constata ca numarul constructiilor ilegale a depasit limita acceptabila; urmeaza o campanie de demolare careia ii cad „victima“ citeva chioscuri exagerat de ruginite si niste cotete prea vizibile. Dupa care, o noua perioada de acalmie, in care improvizatiile ocupa din nou domeniul public. „Nu m-ar deranja foarte tare daca nu s-ar stringe aici ziua ciinii, iar seara pustii astia de prin cartier. Nici nu mai stiu de cind e aici sau cui apartine; cred ca e a unui vecin de la scara cealalta, care a avut mai demult un chiosc. E adevarat, nu arata nici bine si cred ca n-o mai foloseste nimeni, dar cine sa o ia si unde sa o duca?“ spunea Eugenia Corbeanu, pensionara, locatara din Craiovita Noua, cartier renumit pentru numarul record de constructii improvizate, pe cap de locuitor.
Implicate acum in actiunea de inventariere si reglementare a numarului garajelor din oras, autoritatile locale au lasat pe mai tirziu demolarea constructiilor improvizate.
„Vom inventaria toate aceste constructii care nu isi gasesc rostul pe domeniul public si, daca sint parasite si ale nimanui, le vom demola. Intr-adevar, in Craiova sint citeva zone in care se afla tot felul de chioscuri, cotete, ingradituri si alte improvizatii care strica aspectul orasului si, de multe ori, nici nu au vreo utilitate. Vom incerca sa folosim o baza a RAADPFL sau a RAT ca sa le depozitam si sa le valorificam“, a spus viceprimarul Mihai Dragu.
Demersul este destul de laborios: identificarea acestora, gasirea proprietarului, o scurta runda de negocieri („ori o demolezi dumneata, ori o demolam noi!“), gasirea unui spatiu de depozitare a resturilor, valorificarea lor… Parca, parca trecerea timpului ar rezolva mai bine (si mai ieftin) toate problemele. In fond, nimic nu dureaza o eternitate!