20.5 C
Craiova
duminică, 11 mai, 2025
Știri de ultima orăActualitateInspectoratul Scolar Olt sustine ca repartitia posturilor a fost mai transparenta ca niciodata

Inspectoratul Scolar Olt sustine ca repartitia posturilor a fost mai transparenta ca niciodata

Repartitia catedrelor de la unitatile scolare din judetul Olt a creat mare vilva in acest an. Pentru prima data, procesul s-a desfasurat in cadrul unor sedinte publice, iar pentru incheierea repartizarii tuturor posturilor a fost necesara organizarea a peste zece astfel de sedinte. O comisie formata din reprezentanti ai inspectoratului si ai Sindicatului Liber din Invatamintul Judetului Olt a organizat aceste sedinte publice la care a putut participa oricine dorea. Ele s-au desfasurat sub forma unei licitatii, existind doua liste: una cu posturile vacante si alta cu punctajul obtinut de fiecare persoana candidata.

„A fost transparenta totala. A fost aproape imposibil ca un candidat cu o medie mai mica sa obtina un post mai bun decit un altul cu medie mai mare si sintem multumiti de ceea ce s-a facut“, a precizat Silviu Neacsu, inspectorul general al Inspectoratului Scolar Judetean (ISJ) Olt. Acesta a mai declarat ca obiectivul organizarii in acest fel a procesului de repartitie a fost eliminarea suspiciunilor cu privire la corectitudine si multumirea cit mai multor cadre didactice:

„Puteam sa facem ca in alte judete, sa repartizam posturile din oficiu, cum se nimerea, sau ca la repartitia elevilor, pe calculator. Dar ne-am gindit si la oameni, sa facem sa le fie si lor bine, unii sa fie mai aproape de casa, de familie.“ In urma numeroaselor cereri, au fost solutionate in final 114 detasari ale unor cadre care au dorit sa obtina un post mai aproape de domiciliu si alte 74 de detasari in interesul invatamintului, prin restringeri de activitate sau mutari ale unor cadre didactice de valoare in unitati scolare cu renume.

Criza de cadre didactice?

Inspectorul general Silviu Neacsu a precizat ca au fost si contestatii si au aparut si multi nemultumiti, carora li s-a parut ca au fost nedreptatiti, o parte dintre acestia fiind tocmai acele cadre care au optat initial pentru un post si apoi au renuntat la el: „Acestia ne-au creat foarte mari probleme .Au luat un post, s-au dus sa vada unde e si care sint conditiile de lucru, dupa care au refuzat sa se mai duca, dar in acelasi timp au cerut catedra la o alta scoala. Spre exemplu, un titular la Colegiul National «Ionita Asan» din Caracal si la Scoala nr. 3 tot din Caracal a cerut acum sa ramina decit cu orele de la colegiu, pentru ca Scoala nr.3 e prea departe de casa. Cit sa fie Caracalul ala de mare?“

Pe de alta parte, conducerea Inspectoratului Scolar Olt a fost asaltata de cereri de posturi numai in localitatile urbane ale judetului, in special in muncipiul Slatina:

„Din 1.200 de cadre, 1.000 vor in oras. Nu este posibil asa ceva! La Draganesti avem niste posturi neocupate, la Caracal mai avem alte doua posturi de profesori de engleza neocupate, la Potcoava, la fel. La Cungrea avem un post de matematica si nu se duce nimeni. Vreo patru au fost pina acum acolo si nici unul nu a ramas. Unul a stat decit o zi, altul a plecat si a lasat biletel ca refuza postul si tot asa“, a spus inspectorul general Silviu Neacsu. Acesta a precizat ca, intr-adevar, invatamintul oltean se confrunta cu o criza de cadre didactice: „Teoretic, avem de unde sa alegem, practic nu prea. Sint oameni calificati si bine pregatiti, dar care nu vor sa mearga in mediul rural. Din acest motiv, am pastrat in acest an si 35 de cadre didactice pensionare, oameni de mare valoare si profesori deosebiti. Unii au ramas cu o jumatate de norma, cu sase-sapte ore sau chiar cu norma intreaga“.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS