Suprafaţa de viţă-de-vie din Dolj va fi de anul viitor cu aproximativ 200 de hectare mai mare. Banii necesari înfiinţării acestor suprafeţe vin de la UE.
Începând din acest an, doljenii implicaţi în viticultură vor primi sprijin de la Uniunea Europeană pentru trei programe diferite – reconversia soiurilor, reamplasarea parcelelor şi modernizarea plantaţiilor de viţă-de-vie. Potrivit legislaţiei în vigoare, valoarea sprijinului pentru fiecare măsură eligibilă din cadrul celor trei programe variază între 1.500 şi 3.975 de euro/ha pentru activităţile de modernizare şi între 2.625 şi 5.775 de euro/ha pentru activităţile de reamplasare a parcelelor şi pentru cele de reconversie a soiurilor.
Cei mai mulţi doljeni au ratat sprijinul UE pentru viţa-de-vie
Doljenii interesaţi să primească această susţinere financiară de la UE trebuia să elaboreze un plan individual (personalizat pe nevoile proprii), pentru unul din cele trei programe, pe care să-l depună la Direcţia pentru Agricultură şi Dezvoltare Rurală (DADR) Dolj până pe 30 aprilie 2007 – pentru campania viticolă 2006 – 2007, respectiv până pe 30 iunie 2007 – pentru campania viticolă 2007 – 2008. Acestea primesc răspunsul favorabil/nefavorabil de la DADR în termen de 15 zile de la depunerea lor.
Viticultorii vor reconversia soiurilor
„Pentru prima campanie au fost depuse două planuri individuale, pentru reconversia soiurilor de pe o suprafaţă de 56 de hectare, iar pentru etapa a doua au fost depuse cinci planuri individuale, însumând o suprafaţă de aproximativ 345 de hectare“, a declarat Cristina Vladu, purtătoarea de cuvânt a DADR Dolj. Dintre cele aproximativ 345 de hectare, peste 240 sunt pentru măsura de reconversie a soiurilor, iar restul pentru modernizarea plantaţiilor. O parte din suprafeţele pe care urmează să fie aplicate reconversia utilizează drepturile de replantare rezultate în urma defrişării, însă sunt şi suprafeţe care uilizează drepturile de plantare provenite din rezervă. „Planurile individuale depuse la DADR Dolj vizează o creştere a suprafeţei viticole a judeţului cu 200 de hectare“, a adăugat Vladu.
Reconversie şi modernizare de peste trei milioane de euro
Valoarea totală a planurilor individuale depuse pentru campania viticolă 2007-2008 este de peste 3,402 milioane de euro şi vizează plantaţii viticole din localităţi precum Cetate, Galicea Mare şi Segarcea. „Cei care au depus planurile individuale sunt agenţi economici. Persoanele fizice au venit, s-au documentat, însă nu au depus propriile planuri“, a explicat Cristina Vladu. Unul din motivele pentru care micii producători nu s-au aventurat să primească bani de la UE pentru viţa-de-vie este acela că sumele necesare sunt acordate doar dacă fermierii se încadrează în graficele planurilor şi respectă standardele calitative impuse de tehnologia înfiinţării plantaţiilor viticole.
Oltenii „pariază“ şi pe soiuri autohtone
Programele de reconversie/restructurare se referă la reconversia prin plantare pe acelaşi amplasament, ori pe altă parcelă echivalentă ca suprafaţă de viţă-de-vie pentru struguri de vin cu soiuri declarate eligibile pentru fiecare dintre cele opt regiuni viticole ale României. „Agenţii economici au optat atât pentru soiuri străine, cât şi pentru soiuri autohtone“, a spus Cristina Vladu. Potrivit acesteia, planurile individuale vizează plantarea de soiuri autohtone pe o suprafaţă de aproximativ 140 de hectare. „Faptul că au ales şi soiuri autohtone este un lucru bun pentru că producătorii vor veni cu ceva nou pe piaţa europeană“, a afirmat purtătoarea de cuvânt a DADR Dolj, care a explicat faptul că astfel se face cunoscut caracterul vinurilor româneşti.