Ingrediente:
1 kg de cartofi, 300 g de caşcaval, 150 g de pesmet, 1 legătură de ceapă, 1 legătură de pătrunjel, 2 gălbenuşuri, 1 linguriţă de boia dulce, 2 linguri de unt, 1 linguriţă de esenţă de migdale, 1 salată verde, 50 ml oţet, sare şi piper după gust.
Mod de preparare:
Într-un castron suficient de mare amestecăm caşcavalul ras, gălbenuşurile, ceapa şi pătrunjelul tocate.
Separat, amestecăm pesmetul cu linguriţa de boia, sare, piper şi cu esenţa de migdale.
Pregătim cratiţa astfel: o ungem cu ulei şi o tapetăm cu o foaie curată de hârtie. Punem jumătate din cartofii tăiaţi rondele subţiri, peste ei pesmetul cu boia şi esenţa de migdale, apoi compoziţia de brânză rasă, iar la sfârşit restul de cartofi. Deasupra turnăm untul topit şi mai presărăm un praf de piper după gust.
Dăm musacaua de cartofi la cuptor timp de o oră sau până ce cartofii sunt făcuţi şi intră furculiţa în ei cu uşurinţă.
Esenţa de migdale dă acestei reţete vegetariene de musaca de cartofi cu brânză o aromă deosebită, inconfundabilă.
Timp de preparare/pregătire: 15 minute şi la cuptor o oră.
Dificultate: medie
Recomandări: Se serveşte cu salată verde, preparată astfel: se toacă salata subţire, se amestecă apoi cu jumătate de pahar de oţet amestecat cu tot atâta apă.