Bun camarad şi coleg, cunoscutul Ralu Filip a decedat în noaptea de marţi spre miercuri, la ora 0.50, în urma unui infarct miocardic postero- inferior.
Directorul Institutului „Matei Balş“, Adrian Streinu-Cercel, a declarat ieri-dimineaţă că preşedintele Consiliului Naţional al Audiovizualului s-a prezentat în jurul orei 23.35 la Institut, acuzând dureri abdominale şi vărsături.
„La circa două minute a dezvoltat stop cardio-respirator, s-a intervenit imediat cu manevre de resuscitare cardio-respiratorie, care timp de o oră nu au dat nici un fel de rezultat“, a declarat Adrian Streinu-Cercel. Deşi nu a putut spune exact care ar fi cauza care a declanşat criza, Adrian Streinu-Cercel a precizat că orice o putea declanşa, de la o „enervare“ până la o „masă copioasă“.
Membrii CNA au declarat ieri că Ralu Filip acuza dureri abdominale de câteva zile, motiv pentru care marţi dimineaţă, înaintea şedinţei Consiliului, s-a dus la medic crezând că i-a recidivat ulcerul duodenal. După ce a revenit la CNA pentru a participa la şedinţa care fusese amânată cu o oră, Ralu Filip a avut o zi obişnuită de muncă, părăsind incinta Consiliului în jurul orei 16.40.
C.T. Popescu: „Ralu Filip a creat CNA“
Preşedintele Clubului Român de Presă, ziaristul Cristian Tudor Popescu, s-a declarat „năucit“ de vestea morţii lui Ralu Filip. „Îl cunosc de ani de zile pe Ralu, un om atât de viu, de activ, ieri (marţi – n.r.) cred că am vorbit cu el ultima dată. Nu pot să cred aşa ceva. Dar, probabil, aşa se moare în meseria noastră, de jurnalişti: peste noapte“, a declarat Cristian Tudor Popescu.
„A fost un om extraordinar. În multe momente în care eram depresiv, prăbuşit, Ralu m-a susţinut, m-a îmbărbătat. Era un om al dialogului, al dezbaterii constructive, civilizate, un om care a făcut mult bine breslei noastre, a jurnaliştilor“, a mai spus preşedintele Clubului Român de Presă, apreciind că actualul CNA este creaţia lui Ralu Filip.
Şedinţele, suspendate până luni
Ieri – dimineaţă, pe masa din faţa sălii de şedinţe a CNA au fost puse o fotografie cu Ralu Filip, o panglică neagră, o vază cu flori şi lumânări. CNA şi-a amânat şedinţa programată pentru ora 11.00, hotărând să le suspende pe toate celelalte până luni, la ora 11.00, după ce Ralu Filip va fi înmormântat. Decizia a fost luată ieri de membrii CNA, într-o şedinţă cu uşile închise.
„Este o mare pierdere, am fost şocat cu atât mai mult cu cât ieri (marţi – n.r.) am avut şedinţa CNA, am mai stat după aceea de vorbă, toată lumea părea să fie mulţumită de felul în care CNA a reuşit să menţină echilibrul şi echidistanţa în perioada campaniei pentru referendum. Este o mare pierdere pentru audiovizualul românesc. (…) Ralu Filip are un mare merit în audiovizualul românesc, are marele merit de a fi creat o instituţie modernă, europeană. A fost un om demn, responsabil, apreciat de colegi“, a declarat Ioan Onisei, membru al CNA.
CNA îi aduce un ultim omagiu
Vorbind despre fostul preşedinte al Consiliului ca despre un om „inteligent, demn şi responsabil“, care are „marele merit“ de a fi creat o instituţie şi o legislaţie la nivel european în domeniul audiovizualului românesc, CNA i-a adus lui Ralu Filip un ultim omagiu:
„A murit Ralu Filip. La câteva ore după o ultimă şedinţă la CNA. Era mulţumit. În ultimele săptămâni se muncise mult, instituţia reuşind încă o dată, ca în atâtea alte situaţii dificile şi tensionate, să menţină echilibrul şi imparţialitatea în reflectarea campaniei pentru referendum. Nu avusese timp de odihnă, de sănătate. A fost un om destinat profesiilor liberale. Nu s-a lăsat încătuşat de comunism. Înainte de 1989 a fost hărţuit de Securitate, a avut dosar de urmărire, conform adeverinţei de la CNSAS, a vorbit cu discreţie despre acest episod şi doar pentru a se apăra. După 1989, a părăsit profesia de avocat pentru cea de jurnalist. A rămas la un singur ziar, Curierul Naţional, timp de peste zece ani; a fost redactor, şef de secţie, redactor şef adjunct, senior editor.
Între 2000 şi 2002 a realizat emisiunea «Scurt pe doi» la postul public de televiziune TVR 1. A fost cofondator al organizaţiei nonguvernamentale Casa NATO, iar în 1999 a publicat lucrarea «Deceniu mare, politicieni mici. România 1990 – 1998». Echilibrat, onest, ferm, neînregimentat politic, devotat reînnoirii democratice a României, şi-a pus întreaga energie în slujba unor proiecte pentru care a luptat fără odihnă. Ataşamentul pentru un astfel de proiect instituţional l-a determinat să abandoneze jurnalismul pentru a deveni, în decembrie 2002, preşedintele CNA. În această calitate a reuşit să reformeze instituţia; a avut o contribuţie decisivă la elaborarea şi adoptarea noii legi a audiovizualului care a preluat acquis-ul comunitar şi a permis închiderea capitolului despre audiovizual în cadrul negocierilor de aderare; a iniţiat o strategie de alocare a frecvenţelor care a pus pe primul plan interesul public; s-a implicat direct în realizarea reţelei naţionale de radio a Bisericii Ortodoxe Române şi a primului post de radio destinat copiilor; a coordonat licitaţia pentru desemnarea furnizorilor datelor de audienţă la televiziune.
Între 2004 – 2006 a gestionat, cu maximă eficienţă, fondurile obţinute prin Proiectul PHARE, dotând CNA cu un sistem de monitorizare performant şi cu logistică de înalt nivel tehnic.
Pasionat, inteligent, demn şi responsabil, respectat de prieteni şi neprieteni, artizan al unor relaţii umane calde şi eficiente, Ralu Filip are marele merit de a fi creat o instituţie şi o legislaţie de nivel european în domeniul audiovizualului românesc“.
Va fi înmormântat mâine, cu onoruri militare
Ralu Filip va fi înmormântat mâine, la Cimitirul Giuleşti din Bucureşti, cu onoruri militare.
Membrii CNA au propus ca trupul lui Ralu Filip să fie depus la Palatul Parlamentului, urmând să se discute în acest sens cu preşedinţii celor două camere.