Primăria Craiova face încă un pas pentru construirea noului parc, Parcul Cernele. Administraţia locală craioveană a semnat contractul de finanțare cu Agenția pentru Dezvoltare Regională Sud-Vest Oltenia. Acum, consilierii locali trebuie să aprobe modificarea devizului general întocmit la faza SF, respectiv modificarea indicatorilor tehnico – economici, precum și actualizarea descrierii sumare a investiției aprobate.

După semnarea contractului de finanțare, proiectantul, a întocmit documentația în vederea obținerii autorizatiei de construire. În urma elaborării acesteia, se constată modificarea devizului general întocmit la faza SF.
Astfel, conform devizului general actualizat, principalii indicatori tehnico-economici ai investiției sunt următorii:
„valoarea totală a lucrărilor de intervenție inclusiv TVA: 74.386.930,50 lei, din care valoarea lucrărilor de construcții-montaj (C+M) inclusiv TVA: 52.128.713,06 de lei; valoarea totală a lucrărilor de intervenție fără TVA: 62.590.458,68 de lei, din care valoarea lucrărilor de construcții-montaj (C+M) fără TVA: 43.805.641,23 lei. Durata de execuție este de 24 luni”.
O creștere de 6,45%
Elementele luate în calcul la estimarea valorii totale a devizului general de către proiectant sunt principalele tipuri de cheltuieli: materiale, manoperă, echipamente, transport, cheltuielile indirecte. S-au avut în vedere indicii de cost în construcții pe categorii de obiecte și pe elemente de structură. Devizul general la faza SF a fost elaborat în luna iunie 2024 și aprobat în luna octombrie 2024. Se constată că valoarea C+M din devizul general întocmit de proiectant la faza DTAC a crescut cu 2.587.278,09 lei fără TVA față de valoarea aprobată la faza SF, ceea ce reprezintă o creștere de 6,45%. Ca urmare a creșterii valorii C+M, a crescut valoarea cotelor și taxelor ce se calculează proporțional față de aceasta. De asemenea, ca urmare a actualizării echipamentelor și dotărilor aferente proiectului au rezultat diferențe valorice atât în plus, cât și în minus în cadrul acestor categorii de cheltuieli.
Parc între strada Eliza Opran și Fermierului

În urmă cu un an, Primăria Craiova își făcea cunoscută intenția că vrea să amenajeze un nou parc, într-un cartier de la periferia oraşului. În cartierul Cernele pe o suprafaţă de 62.656 mp, administraţia locală spunea că va face un parc pentru a transforma un teren mlăştinos într-un „parc dotat cu toate categoriile de echipamente destinate petrecerii timpului libre într-un ambient plăcut şi sigur”.
Terenul pe care ar urma să se amenajeze parcul se încadrează între străzile Eliza Opran și Fermierului, într-o zonă mlăștinoasă, care se întinde în jurul fostei bălți Cernele, un loc sălbăticit, degradat și plin de gunoaie. După amenajare, zona va avea o cu totul altă înfățișare. Aici va fi și un lac în care se va putea pescui.
“Amenajarea infrastructurii albastre se va face prin executarea lucrărilor specifice de realizare a unui lac/bazin piscicol, inclusiv a canalelor de alimentare cu apă, evacuare ape în exces precum si sistemul de golire de fund tip calugar. De asemenea se va realiza un sistem automatizat de irigatii pentru spatiile verzi amenajate în cadrul ale infrastructurii verzi-albastre”, se spune în proiect.
În parc vor mai fi amenjate spații pentru activități sportive cu aparate pentru fitness destinate mai multor categorii de varsta, inclusiv dotari destinate persoanelor cu dizabilitati locomotorii. Locurile de joaca pentru copii, inclusiv dotari destinate persoanelor cu dizabilitati locomotorii, destinat mai multor categorii de varsta: 1-3 ani, 2-8 ani, 6+ ani, nu vor lipsi. Va fi amenajată o platformă de popas, iar mobilierul urban va fi din materiale ecologice.
Tot în proiect se mai spune că,din totalul de 62.584 m2, 58.216 m2 vor reveni infrastructurii verzi albastre (8000 m2 suprafața lacustră și 50.216 m2 suprafață spațiu verde). Așadar, doar 6,97% din suprafața parcului este reprezentată de suprafața construită.