Președintele american Donald Trump a anunțat marți că va ridica sancțiunile împotriva Siriei pentru a-i oferi o șansă de „măreție” după căderea lui Bashar al-Assad, în timp ce acesta s-a prezentat drept un făcător de pace în Orientul Mijlociu.
Într-o vizită de stat în Arabia Saudită, menită în primul rând să asigure investiții de miliarde de dolari, președintele miliardar a vizat atât stânga, cât și dreapta SUA, despre care a spus că a intervenit în regiune sub masca „constructorilor de națiuni”, dar „a distrus mult mai multe națiuni decât au construit ei”.
Trump și-a reînnoit oferta pentru o relație mai bună a SUA cu vechiul nemesis Iran, deși i-a avertizat pe conducătorii națiunii asupra consecințelor în cazul în care discuțiile în curs cu administrația sa eșuează.
În anunțul său cel mai important, Trump a spus că va pune capăt sancțiunilor mari asupra Siriei, aplicate de zeci de ani și intensificate dramatic în timpul guvernării cu mâna de fier a lui Assad, care a fost înlăturat de forțele conduse de islamisți în decembrie.
„Voi ordona încetarea sancțiunilor împotriva Siriei pentru a le oferi o șansă de măreție”, a spus Trump într-un discurs la Riad.„Sancțiunile au fost brutale și paralizante”, a spus el. „Dar acum este timpul lor să strălucească”.
Siria consideră ridicare sancțiunilor ca un punct de cotitură
Trump îl va „saluta” cel puțin pe președintele interimar al Siriei, Ahmed al-Sharaa, la Riad miercuri, a declarat un oficial american.
Secretarul de stat Marco Rubio va purta discuții mai ample în Turcia săptămâna aceasta cu ministrul de externe al Siriei, Asaad al-Shaibani, a spus Trump.
Shaibani a salutat ridicarea sancțiunilor, spunând agenției de presă de stat SANA că este „un punct de cotitură crucial pentru poporul sirian”.
Ascultând apelurile saudite

Anunțând mișcarea, Trump a spus că ascultă apelurile conducătorului de facto al Arabiei Saudite, prințul moștenitor Mohammed bin Salman, care s-a alăturat mulțimii pentru a aplauda anunțul, precum și președintele Recep Tayyip Erdogan al Turciei, patronul de multă vreme al islamiștilor triumfatori sirieni.
Purtătorul de cuvânt al Națiunilor Unite, Stephane Dujarric, a salutat relaxarea sancțiunilor americane, spunând că aceasta va „ajuta poporul sirian să se recupereze după mai bine de un deceniu de conflict”.
Uniunea Europeană, Marea Britanie și Canada au redus deja sancțiunile care s-au intensificat în timpul deceniului și jumătate de război civil brutal al Siriei.
Dar Statele Unite au rezistat să mențină sancțiunile, care au împiedicat investițiile pentru reconstrucția Siriei, a cărei economie a fost devastată de război.
După căderea lui Assad, Washington, pe atunci sub președintele Joe Biden, a stabilit condiții pentru eliminarea sancțiunilor, inclusiv protecția minorităților.
În ultimele săptămâni, au avut loc o serie de atacuri mortale asupra minorităților alauite și druze, potrivit France 24.
Ruperea cu Israelul
Ultimul președinte american care s-a întâlnit cu un lider sirian a fost Bill Clinton, care în 2000 a încercat fără succes să-l convingă pe tatăl lui Bashar, Hafez al-Assad, să facă pace cu Israelul.
Atât în Siria, cât și în Iran, Trump se îndreaptă în direcții care îl pun în dezacord cu Israelul, pe care l-a susținut de mult.
Prim-ministrul israelian Benjamin Netanyahu a ordonat în mod repetat lovituri asupra Siriei, a cerut demilitarizarea sudului acesteia și a făcut presiuni împotriva programului nuclear contestat al Iranului.
Administrația Trump a purtat patru runde de discuții cu Iranul pentru a ajunge la un acord nuclear pentru a evita războiul.
Trump, care el însuși s-a retras dintr-un acord nuclear anterior cu Teheranul în primul său mandat, i-a criticat aspru pe liderii Iranului, declarând că „s-au concentrat pe furtul bogăției poporului lor pentru a finanța teroarea și vărsarea de sânge în străinătate” și „au târât o regiune întreagă împreună cu ei”.
Dar el a adăugat: „Sunt astăzi aici nu doar pentru a condamna haosul trecut al liderilor Iranului, ci pentru a le oferi o nouă cale – și o cale mult mai bună – către un viitor mult mai bun și mai plin de speranță”.
Dacă discuțiile eșuează, Trump va exercita o presiune maximă asupra Iranului
Dacă discuțiile eșuează, Trump a spus că „nu va avea de ales decât să exercite o presiune maximă masivă”, inclusiv prin utilizarea sancțiunilor pentru a reduce toate exporturile de petrol ale Teheranului.
Discursul lui Trump a căpătat o mare parte din tonul retoricii sale interne. El a atacat rivalii americani și chiar l-a adus pe prințul moștenitor saudit pe scenă în sunetul „YMCA” al Village People, un imn gay transformat în cântec de campanie a lui Trump.
Dar președintele SUA, al cărui al doilea mandat a inclus reducerea majorității asistenței străine și deportarea agresivă a migranților, a spus că se vede încă un „făcător de pace”.
„În cazul Iranului, nu am crezut niciodată că am dușmani permanenți. Sunt diferit de ceea ce cred mulți oameni”, a spus Trump.
Citește și: Vâlcea: Un bărbat de 75 de ani a murit la volan