14.5 C
Craiova
marți, 30 aprilie, 2024
Știri de ultima orăLocalLichidator judiciar, trimis in judecata de DNA

Lichidator judiciar, trimis in judecata de DNA

Sorin Adrian Jianu este acuzat ca a vândut terenul de sub fabrica de conserve din Corabia dupa incheierea lichidarii judiciare, bagând in propriul buzunar aproape 200 de milioane de lei vechi.


Serviciul Teritorial Craiova al Directiei Nationale Anticoruptie (DNA) a dispus ieri trimiterea in judecata a lichidatorului judiciar Sorin Adrian Jianu, de 45 de ani, din comuna Falcoiu, judetul Olt, domiciliat fara forme legale in Caracal. Procurorii au retinut in sarcina inculpatului faptul ca a vândut in mod abuziv terenul de sub fabrica de conserve din Corabia, dupa incheierea lichidarii judiciare.


Fabrica vânduta la pret modic


Povestea acestei afaceri isi are inceputul in anul 2001, când, dupa intrarea in faliment a fabricii de conserve SC ALCOR SA Corabia, judecatorul sindic a hotarât numirea ca lichidator judiciar in cauza a lui Sorin Adrian Jianu, dispunând ca acesta sa vânda in bloc bunurile firmei, in vederea achitarii sumelor de bani datorate creditorilor. Licitatia a avut loc pe 15 februarie 2002, când renumita fabrica de conserve de odinioara a fost vânduta omului de afaceri craiovean Dumitru Mitarel, pentru suma totala de 212,5 milioane de lei vechi. Doua saptamâni mai târziu, Mitarel a cumparat de la Jianu si toate obiectele de inventar ale fabricii, contra sumei modice de 2,5 milioane de lei vechi.


Desi Mitarel nu achitase decât vreo 50 de milioane din valoarea totala a tranzactiei, lichidatorul s-a grabit sa intocmeasca si contractul de vânzare-cumparare, in care a introdus si terenul de sub fabrica, in suprafata de 2,67 ha, pentru care SC ALCOR SA Corabia nu detinea titlu de proprietate. Judecatorul sindic nu a putut fi insa pacalit, dispunând incheierea contractului numai dupa plata integrala a sumelor si refacerea lui in sensul inlaturarii mentiunilor cu privire la teren. Asa ca Mitarel a achitat restul sumei, dupa care s-a semnat contractul. Dupa repartitia sumelor catre creditori, Sectia Comerciala a Tribunalului Olt a dispus pe 9.12.2002 inchiderea procedurilor de lichidare si faliment.


„Am vândut terenul din greseala“


Numai ca lichidarea a continuat. Dupa mai multe demersuri ale lui Dumitru Mitarel, a fost obtinut de la Ministerul Agriculturii certificatul de atestare a dreptului de proprietate asupra terenului de 2,67 ha de sub fabrica de conserve. Valoarea terenului a fost apreciata de evaluatorul Nicolae Nicu la circa 1,66 miliarde de lei vechi, iar Ministerul Agriculturii a evaluat terenul la 849,5 milioane de lei vechi, insa lichidatorul Sorin Adrian Jianu s-a apucat sa-l vânda pe 28.11.2003 tot lui Dumitru Mitarel – desi lichidarea incetase de aproape un an – pentru suma de… 195,3 milioane de lei vechi. Dupa cum au retinut procurorii anticoruptie, suma de bani a fost insusita de lichidator, fiind restituita abia in 2005, când politia doljeana deja incepuse cercetarile in acest caz. Abia atunci Sorin Adrian Jianu a solicitat Tribunalului Olt redeschiderea dosarului de faliment al SC ALCOR SA, aducând la cunostinta instantei faptul ca, „din greseala, am vândut terenul tot lui Mitarel Dumitru, fara sa-mi dau seama ca, nemaifiind lichidator, nu puteam vinde acest teren“.


Procurorii anticoruptie au considerat ca fapta lui Sorin Adrian Jianu intruneste elementele infractiunii prevazute de art. 11 al Legii nr. 78/2000 pentru prevenirea, descoperirea si sanctionarea faptelor de coruptie, pentru care sanctiunea poate ajunge la sapte ani de inchisoare. Dosarul a fost trimis spre judecare la Judecatoria Slatina.


Legaturi cu dosarul „TVA pentru Cocos“


Afacerea pentru care lichidatorul Jianu a fost pus sub acuzare face parte dintr-o schema ampla, in urma careia – conform unui rechizitoriu intocmit de procurorii DIICOT Craiova – craiovenii Marian Grigorie – zis Cocos, de 47 de ani, George Dorin Voinea – zis Smoala, de 32 de ani, si Constantin Gabriel – zis Gabi Alunecosu’, de 39 de ani, au obtinut rambursari si compensari ilegale de TVA de circa 15,5 miliarde de lei vechi. Dosarul „Cocos“ este unic in tara in felul lui, intrucât este singurul caz in care s-a obtinut de la Directia Generala a Finantelor Publice Dolj o rambursare de TVA, pe care grupul infractional, simtind ca are politia pe urme, s-a grabit sa o restituie, insa din… alte restituiri ilegale de TVA.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS

1 COMENTARIU