13.9 C
Craiova
marți, 30 aprilie, 2024
Știri de ultima orăLocalDoljProgramul Rabla merge cu frâna trasă

Programul Rabla merge cu frâna trasă

În timp ce beneficiari ai programului Rabla se plâng că decontările merg destul de prost, Administrația Fondului de Mediu nu recunoaște că se fac plățile destul de greoi, dar precizează că valabilitatea notei de înscriere în program este de 120 de zile și că decontările de sume se fac „în limita disponibilului existent la Fondul pentru mediu“.

Un craiovean care s-a înscris pentru programul Rabla ne-a sesizat la redacție, acuzând că, deși dosarul său privind predarea autovehiculului vechi a fost validat în urmă cu aproximativ două luni, nici până în prezent nu a primit banii reprezentând prima de casare și ecobonusul. „Am fost la dealerul auto de mai multe ori și mi s-a spus că nu au fost virați banii de la Administrația Fondului pentru Mediu, pentru că nu au fonduri. Factura mi-a fost emisă deja. Eu nu înțeleg de ce sunt aceste întârzieri, din moment ce dosarul meu a fost aprobat în urmă cu două luni și atunci totul era în regulă“, a spus craioveanul.
Care este procedura. Proprietarul acceptat în program, al cărui nume a fost publicat pe lista cu persoanele fizice acceptate (sunt liste separate pentru persoane fizice și juridice) se poate înscrie, în termen de 60 de zile de la aprobare și publicarea pe acea listă, la orice producător validat, care a încheiat contract cu AFM. Problema este că poate dura destul de mult până când se plătesc banii prin virament.

Nota de înscriere, valabilă 120 de zile

GdS a adresat o serie de întrebări la Administrația Fondului pentru Mediu (AFM), pentru a afla care este situația. Ordinul care stabilește procedura de înscriere și de plată, în programul Rabla, a fost modificat chiar anul acesta, în luna martie. „În Ghidul de finanțare a programului de stimulare a reînnoirii parcului auto național, aprobat prin Ordinul ministrului mediului nr. 661/2017 și modificat prin Ordinul ministrului mediului nr. 241/2018, la articolul 16, alineatele (6) și (7) se modifică și vor avea următorul cuprins: (6) Nota de înscriere este valabilă 120 de zile de la data emiterii, cu excepția anului 2019, când valabilitatea acesteia nu poate depăși 25 noiembrie. (7) Producătorul validat emite factura autovehiculului nou în termenul de valabilitate a notei de înscriere“.

Procedura poate dura maximum șase luni

La articolul 18 al aceluiași ordin se prevede cum se face decontarea sumelor, aspect care justifică întârzierile de anul acesta în programul Rabla. Decontarea primelor de casare se face prin virament în contul de trezorerie al producătorului validat, în baza cererii de decontare care se depune. „Decontarea se efectuează în ordinea depunerii de către producătorii validați a cererilor de decontare, în măsura în care acestea sunt complete și corect întocmite, în limita disponibilului existent la Fondul pentru mediu și a eșalonărilor plăților lunare pe categorii de proiecte și programe finanțate de către Autoritate“. Cu alte cuvinte, în termen de 60 de zile, beneficiarul poate să își aleagă un producător de la care să achiziționeze autoturismul nou, iar după ce se înscrie mai pot trece 120 de zile, timp în care se eliberează factura fiscală, după care plata se face în funcție de disponibil. Deci poate dura maximum 180 de zile (6 luni) până când aplicantul intră în posesia banilor.
Totul se reduce la disponibilul din contul Fondului pentru mediu. Atunci când sunt bani la nivel central, aceștia sunt virați în contul aplicanților pe programul Rabla. Cu toate acestea, AFM susține că din partea instituției nu sunt întârzieri pentru reducerea primei de casare, însă decontarea finală a facturii către producător durează destul de mult. „Proprietarul, al cărui dosar de finanțare a fost aprobat în cadrul Programului Rabla, beneficiază de reducerea primei de casare la momentul emiterii facturii autovehiculului nou, deci nu există riscul întârzierii plății, din partea instituției noastre. Producătorul validat depune apoi dosarul de decontare la Administrația Fondului pentru Mediu și obține finanțarea primelor de casare acordate la facturare, conform prevederilor ghidului de finanțare“, informează AFM, prin răspunsul transmis către GdS.
Beneficiarii programului Rabla primesc o primă de casare de 6.500 de lei, la care se adaugă ecobonusuri diferențiate, în funcție de caracteristicile mașinii noi ce urmează să fie achiziționată. În total, beneficiile nu pot depăși 9.200 de lei, pe acest program, la suma aceasta maximă ajungând doar cei care achiziționează mașini hibrid.
AFM restituie și banii pentru taxa auto (timbrul de mediu), iar cererile pentru taxa respectivă sunt destul de multe, unii oameni care au plătit taxa au hotărâri ale instanțelor de partea lor, hotărâri rămase definitive și irevocabile. Restituirile de sume se fac prin intermediul organelor ANAF din teritoriu.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS