O treime dintre craioveni, restantieri la Regia de Termoficare
Primaria Craiova a hotarit luni inchiderea punctelor termice la asociatiile de proprietari care au datorii de miliarde de lei. Dupa ce, in urma cu doua luni, Regia de Termoficare a decis ca 15 centrale termice sa nu mai furnizeze apa calda, in august, 87 de asociatii nu vor mai beneficia de apa calda.
„Si regia are multe datorii, pe care nu le poate onora din cauza restantelor pe care le are de incasat. Craiovenii trebuie sa inteleaga ca trebuie sa plateasca tot ceea ce consuma. Aceeasi situatie este si la Distrigaz sau la Electrica, unde noii patroni nu mai accepta compromisuri“, a declarat primarul Antonie Solomon.
Nicolae Degeratu, directorul tehnic al regiei, a precizat ca au fost luate in colimator doar acele asociatii care au cele mai vechi datorii, dar si cele mai consistente.
„Majoritatea au datorii de aproximativ patru miliarde de lei. In cazul unora, suma ajunge chiar la 12 miliarde de lei. Conform calculelor noastre, o treime din populatie nu si-a achitat in termen legal facturile la intretinere. Valoarea tuturor facturilor pe care trebuie sa le incasam este de 400 de miliarde de lei“, a continuat Degeratu.
Dupa ce s-a hotarit sistarea apei calde, reprezentantii asociatiilor de proprietari au spus ca vor achita o parte din datorii. Din acest motiv, cel mai probabil vineri, patru asociatii vor avea din nou acces la apa calda. Acestea si-au luat angajamentul de a plati, pe linga datoriile lunare, inca 200-300 de milioane de lei, pina cind vor achita facturile. Conducerea Regiei de Termoficare a acceptat acest compromis, in speranta ca exemplul celor patru asociatii va fi urmat si de alti craioveni.
Cea mai veche datorie este din luna martie 1999, fiind inregistrata la Asociatia de proprietari Bl 36 Craiovita Noua. O restanta mare inregistreaza Asociatia nr. 14 1 Mai, cu aproximativ 12 miliarde de lei. Pe lista neagra mai figureaza Asociatia nr. 9 Craiovita Noua – cu zece miliarde de lei, Asociatia nr. 14 Craiovita Noua, cu 5,4 miliarde de lei sau Asociatia nr. 12 Craiovita Noua, cu cinci miliarde de lei.
Craiovenii au facturi la fel de piperate si la Regia Autonoma de Apa Craiova. Aceasta are de recuperat in total 65 de miliarde de lei, din care de la asociatiile de proprietari 41 de miliarde de de lei. Acestea sint urmate de agentii economici, cu 15 miliarde de lei, si sectorul particular, cu noua miliarde de lei. Si in acest caz s-a trecut la sistarea furnizarii apei.