16.2 C
Craiova
marți, 30 aprilie, 2024
Știri de ultima orăActualitateDebandada totala la Imbunatatiri Funciare

Debandada totala la Imbunatatiri Funciare

• AVERSA SA a vindut celor de la SNIF pompe de trei ori mai puternice decit cele cerute Ungariei, dar nimeni nu stie unde sint • Administratia Drumurilor descopera ca 193 de milioane de dolari s-au „topit“ in poduri subrede • Autoritatile fac promisiuni ca vinovatii vor intra la apa


Vicepremierul Gheorghe Seculici a declarat ieri intr-o conferinta de presa la Timisoara, ca in România exista pompe de evacuare a apei de tipul celor aduse din Ungaria, dar ca, din cauza lipsei de comunicare intre institutii, nu s-a stiut unde sint si ca este nevoie de ele. Cele spuse de vicepremier si-au gasit confirmarea la Societatea Aversa SA, firma româneasca detinuta, culmea, in proportie de 66 la suta de… stat. Reprezentantii societatii au confirmat faptul ca, in ultimii ani, au vindut mai multe astfel de pompe, ba chiar de doua-trei ori mai mari decit cele aduse din Ungaria, catre Societatea Nationala „Imbunatatiri Funciare“ (SNIF) SA, precum si catre regii ale apelor din diverse judete sau alte societati de stat.


„Cu cea mai mare siguranta, in România, in proprietatea statului exista pompe de evacuare asemanatoare celor aduse din Ungaria, ba chiar de doua-trei ori mai mari“, a declarat Gheorghita Pandelea, sef compartiment Proiectari in cadrul SC Aversa SA. Reprezentantul societatii a precizat ca SC Aversa nu a fost instiintata in nici un fel de autoritati cu privire la proiectele pe care le desfasoara in judetele afectate de inundatii.


Seculici a declarat ca nu se cunoaste exact cite astfel de pompe de apa sint in România, pentru ca nu s-a facut vreodata un inventar privind astfel de dotari.


Pe de alta parte, vicepremierul a spus ca fondurile SNIF, reprezentind „sume de ordinul miilor de miliarde, venite din partea Uniunii Europene“, primite pentru lucrari la diguri, au fost prost gestionate.


„Vrem sa vedem lucrarile care s-au realizat, in ce zone au fost alocate aceste sume, cine le-a primit, ce materiale s-au folosit si ce firme au muncit“, a spus vicepremierul, care a precizat ca, intr-o luna, va fi finalizata o ancheta in acest sens.


Autoritatile sirbe, vinovate in parte pentru dezastrul din Timis


Gheorghe Seculici a acuzat insa si autoritatile din Serbia pentru inundatiile din Timis. „S-a constatat ca nici partea sirba nu si-a rezolvat problema canalelor, nu le-a curatat la timp, iar albia Timisului nu a fost curatata si rezultatele se vad astazi“, a spus vicepremierul.


O suta de specialisti maghiari si 25 de motopompe din Ungaria au sosit, duminica, la Timisoara, pentru a scoate apa din localitatile inundate din Timis.


Una dintre motopompe a fost transportata ieri-dimineata spre Otelec, pentru a fi amplasata pe malul riului Bega, autoritatile estimind ca in cursul serii citeva dintre aceste utilaje ar putea intra in functiune.


Madalin Mihailovici, consilier al ministrului mediului si gospodaririi apelor, aflat in judetul Timis, a declarat ca ar fi trebuit sa ajunga in zonele calamitate doua-trei utilaje, care urmeaza sa fie asamblate, si era posibil ca in cursul serii sa se inceapa evacuarea apei.


Pentru a monta o pompa, este nevoie de opt ore de munca, iar in 24 de ore aceasta consuma zece tone de motorina.


Potrivit lui Mihailovici, dupa deschiderea stavilarului de la Botos din Serbia, in zona inundata nivelul apei a scazut, in medie, cu aproximativ 20 de centimetri, motiv pentru care, deocamdata, nu este necesara spargerea digului de pe Timis, la Cruceni, pentru ca apa din localitati sa se scurga inapoi in albie.


Conform sursei citate, directorul Dispeceratului Impotriva Inundatiilor din cadrul Apelor Române Banat, Mihnea Stanca, se afla in Serbia, pentru a vedea daca se poate largi o bresa de pe riul Bega, pentru ca apa sa se scurga si prin acel punct.


Fonduri de 11 milioane de dolari de la Banca Mondiala, pentru inundatii


Banca Mondiala va pune la dispozitia autoritatilor române 11 milioane de dolari, prin realocarea unui imprumut deja convenit, pentru lucrarile de refacere a infrastructurii afectate de inundatiile din judetele Timis si Caras-Severin.


Premierul Calin Popescu Tariceanu s-a intilnit, ieri, la Palatul Victoria, cu vicepresedintele regional al Bancii Mondiale, Shigeo Katsu, subiectul principal al discutiilor fiind parteneriatul strategic de tara dintre România si institutia finantatoare, care urmeaza sa fie lansat in luna iulie.


„In aceasta perioada, au loc consultari intre Banca Mondiala si diferite ministere, pentru a stabili care sint prioritatile, proiectele pe care vrem sa le finantam“, a spus Tariceanu.


Unul dintre proiectele stabilite deja pentru a beneficia de sprijinul financiar al Bancii Mondiale se refera la refacerea infrastructurii din judetele Timis si Caras-Severin, grav afectate de inundatiile din ultimele saptamini.


Dobre: In 2004, AND a facut lucrari de 7.000 de miliarde de lei fara acoperire


Ministrul transporturilor, Gheorghe Dobre, a declarat, ieri, la Buzau, ca in decursul anului 2004 Administratia Drumurilor Nationale a efectuat lucrari de 7.000 de miliarde de lei fara acoperire financiara.


Dobre s-a aflat, ieri, in judetul Buzau, pentru a evalua situatia podului din localitatea Maracineni, unde doi piloni de sustinere s-au deplasat, incidentul ducind la oprirea circulatiei pe drumul european E 85, care face legatura intre Buzau si zona Moldovei. „Cind am preluat ministerul, am gasit o situatie financiara dezastruoasa la Administratia Drumuri Nationale. S-au facut lucrari de 7.000 de miliarde de lei in decursul anului trecut fara acoperire financiara, bani care ar trebui platiti in acest moment de catre Administratie“, a declarat ministrul Dobre.


Cu aceeasi ocazie, ministrul transporturilor a anuntat ca este pe cale de a obtine un credit de 60 de milioane de euro pentru infrastructura feroviara si rutiera.


„Am o discutie cu Banca de Dezvoltare a Consiliului Europei, pentru a obtine un credit de 60 de milioane de euro pentru infrastructura feroviara si pentru cele rutiere. Sintem in discutii avansate cu ei“, a afirmat Dobre.


Inundatiile din ultimele zile au afectat 995 de case si peste 145.000 de hectare de teren agricol din 23 de judete ale tarii.


Fenomenele meteorologice care s-au inregistrat simbata si duminica, in 18 judete, au mai afectat 3.146 de anexe gospodaresti, 23 de obiective social-economice, au provocat moartea a 790 de animale, inundarea a 60 de fintini, avarierea a 89 de poduri si podete, inundarea a 35,7 kilometri de drumuri nationale, judetene si comunale, a trei kilometri de strazi si sase constructii hidrotehnice.


De asemenea, au fost afectate terasamentul caii ferate Buzau-Nehoiu, retele electrice, o conducta de transport gaz metan, trei stilpi de telefonie si doua retele de alimentare cu apa.


O persoana din judetul Dimbovita a fost data disparuta, iar o prahoveanca si-a pierdut viata, dupa ce se adapostise de ploaie sub un pod, cind a fost luata de viitura care a ridicat, brusc, apele riului Telega.


Ploile continua


Guvernul a avertizat ieri prefecturile din toata tara sa ramina in alerta de inundatii, deoarece prognoza meteo pentru urmatoarele trei zile indica ploi si depasiri ale cotelor de pericol ale debitelor riurilor din majoritatea judetelor.


Pericol de inundatie va fi in special in judetele Timis, Dolj, Olt, Mures, Prahova, Ialomita, Iasi, Bacau si Galati.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS