Conform precizarilor BEC si a completarilor la modificari, un alegator putea vota fara probleme de cel putin trei ori
Intre cele doua tururi ale alegerilor generale, Biroul Electoral Central (BEC) a reusit sa faca varza Legea electorala. Astfel, dupa scandalul voturilor multiple din primul tur, BEC a luat hotarirea ca listele suplimentare pentru „cetatenii aflati in tranzit“ in ziua alegerilor, in alte localitati decit cele de domiciliu, sa nu mai poata vota pe liste suplimentare decit in sectii de votare speciale, amenajate in gari, autogari si aeroporturi, pe liste electorale tip II.
Ulterior, de la BEC au aparut si alte precizari. Pe listele electorale de tip II pot vota si alegatorii care au resedinta intr-o alta localitate decit cea de domiciliu, la aceleasi sectii de votare la care au votat in turul I sau la sectia de votare la care este arondata strada pe care isi au resedinta. Chiar in ziua alegerilor, birourile electorale judetene cereau lamuriri suplimentare de la BEC daca resedinta intr-o alta localitate decit cea de domiciliu trebuie demonstrata sau nu cu viza de flotant pe buletin. „A ramas la latitudinea presedintilor sectiilor de votare sa decida ce dovezi considera pentru demonstrarea resedintei, in lipsa vizei de flotant de pe buletin“, a declarat Claudiu Gherghina, in lipsa unui comunicat oficial din partea BEC. Interpretarea, ambigua si ea, se refera la resedinta „in fapt“ in alta localitate decit cea de domiciliu, adica demonstrabila prin… martori sau actele casei (!) in lipsa vizei de flotant.
Teoretic cel putin, un alegator cu domiciliul stabil in Craiova putea sa voteze fara probleme pe listele permanente in care este trecut in municipiu, dar si intr-o localitate limitrofa Craiovei, pe listele suplimentare, daca demonstra ca are o casa acolo („resedinta“). In fine, a treia oara putea vota, daca voia, la una dintre sectiile speciale de pe traseu, amenajate in localitati, motivind ca este… „in tranzit“.