Unii beneficiari de ajutoare alimentare de la Uniunea Europeană nu au venit să le ia de la sediile primăriilor. Alimentele neridicate până în luna februarie 2011 vor fi redistribuite către persoanele care la data depunerii dosarelor nu îndeplineau condiţiile pentru a beneficia de aceste ajutoare.
Unii gorjeni care primesc ajutoare alimentare de la Uniunea Europeană nu vin la sediile primăriilor să le ridice. Mai mulţi primari se plâng că beneficiarii ajutoarelor aşteaptă ca angajaţii primăriilor să le ducă alimentele acasă. Sute de kilograme de zahăr, făină, paste făinoase stau îngrămădite, ocupând spaţiul de care angajaţii au nevoie. La Turcineşti, angajaţii de la Asistenţa socială stau într-un birou plin cu pungi de zahăr şi făină.
„Nu vin să-şi ia ajutoarele alimentare pentru că aşteaptă să le ducem noi acasă. Cel mai probabil o să le ducem noi, pentru că nu le putem ţine aici. Le-am zis şi celor de la consiliul judeţean să mă lase pe mine să fac listele cu beneficiari, măcar jumătate din alimente să le împart cui trebuie. Sunt pe liste oameni care au într-adevăr o pensie mică, dar locuiesc cu copiii, care sunt foarte înstăriţi. A venit zilele trecute o doamnă cu un om sărman şi i-a dat lui ajutorul. Mi-a spus că dumneaei are tot ce îi trebuie, dar e şomeră şi de aceea au trecut-o pe listă“, a spus Vasile Gogălniceanu, edilul comunei Turcineşti.
Comoditate şi imposibilitate
La Dăneşti, ajutoarele de la UE ar fi trebuit să ajungă la peste 600 de beneficiari. Unii au venit la sediul primăriei şi au ridicat alimentele, dar există şi persoane care le aşteaptă acasă. Primarul comunei Dăneşti, Emilian Rusu, a declarat că alimentele nu au fost ridicate pentru că oamenii s-au obişnuit ca reprezentanţii primăriei să le ducă fiecăruia la domiciliu. Oamenii deja i-au transmis că nu pot să ajungă la primărie deoarece stau departe sau nu au cu ce să le transporte.
„Nu au venit toţi ca să le ia. Mai sunt vreo 200. Asta se întâmplă în fiecare an, unii aşteaptă ca noi să le ducem acasă. Unii – din comoditate, alţii pentru că nu au cu ce să le transporte. Vom începe noi să le distribuim din sat. Facem liste ca să nu expire alimentele“, a spus Emilian Rusu, primarul comunei Dăneşti.
Categoriile incluse în acest program sunt persoanele cu handicap, şomerii, pensionarii cu venituri mici şi gorjenii care primesc ajutor social. Fiecare persoană are dreptul la 14 kilograme de făină, un kilogram de zahăr, şapte kg de mălai, 3,2 kg de paste făinoase, un kilogram de lapte praf şi 1,3 kg de biscuiţi. Laptele praf nu a ajuns încă în judeţul Gorj.