Conducerea MEC a stabilit planul de scolarizare pentru anul scolar urmator. Spre deosebire de anul trecut, cind efectivul unei clase era de 28 de elevi, incepind din noul an de invatamint in clasa vor fi 30 de elevi. Copiii de romi pot intra la orice liceu doresc, numai pe baza de inscriere, chiar daca au luat examenul national de capacitate cu media cinci. Ministerul Educatiei incalca articolul 16 din Constitutia Romaniei. Pentru liceele craiovene, pina in prezent sint 38 de solicitari ale elevilor romi. Inca nu se stie daca „locurile speciale“ sint si „rezervate“.
Conducerea MEC a transmis la ISJ Dolj planul de scolarizare pentru invatamintul preuniversitar liceal, profesional si de ucenici. Ministerul a aprobat pentru Dolj 192 de clase cu 7.560 de locuri la liceu, trei clase cu 90 de locuri la invatamint liceal – cursuri serale, o clasa de liceu (a IX-a) de 30 de locuri la frecventa redusa, 23 de clase cu 690 de locuri la clasa a XI-a (seral) – pentru absolventii scolilor profesionale care doresc sa-si continue studiile – si 125 de clase cu 3.750 de locuri la scolile de arte si meserii.
O metodologie de admitere care va stirni haos
Spre deosebire de anul trecut, cind efectivul unei clase era de 28 de elevi, incepind din noul an scolar, in clasa vor fi 30 de elevi. Potrivit metodologiei de admitere in licee, scoli profesionale si de ucenici elaborate de MEC, „locurile speciale pentru candidatii romi se vor aloca peste numarul de locuri acordat prin planul de scolarizare, in limita a 30 de elevi la clasa“.
In metodologie se spune ca „pot fi repartizati la licee doar candidatii care au promovat examenul de capacitate“. Adica, daca un candidat rom (pot fi si mai multi – n.r.) a obtinut media cinci la capacitate si doreste sa fie elev la Colegiul National „Carol I“ sau la Colegiul National „Fratii Buzesti“, in limita celor 30 de locuri, sigur va fi. Nu trebuie decit sa se inscrie si este suficient. Cum la liceele de prestigiu se intra cu medii foarte mari, uneori peste 9.00 – chiar 9.50 – , elevi eminenti pot ajunge in licee de periferie. Este o discriminare a conducerii MEC fata nu numai de romani, ci si fata de celelalte categorii etnice cu statut similar. De ce maghiarii, sirbii, nemtii si alti etnici sa nu beneficieze de acelasi „regim“? Nimic nu se precizeaza in metodologie, in acest sens. Se stie ca Legea invatamintului este una pentru toti cetatenii romani, iar in Constitutie se spune ca „nimeni nu este mai presus de lege“.
Iata ce irita si mai mult in metodologia de admitere: „In situatia in care locurile speciale pentru romi nu au fost ocupate in prima sesiune de admitere, cererile de admitere pentru aceste locuri se vor depune pe 4 septembrie 2003, iar repartizarea candidatilor se face pe 5 septembrie 2003“. Nicaieri nu se spune daca locurile speciale sint si rezervate. Asta inseamna ca, in situatia in care s-au ocupat toate cele 30 de locuri de la o clasa numai de romani, unul sau mai multi, in toamna va fi dat afara pentru ca au intrat pe locuri asa-zise „speciale“.
Pina acum, 38 de elevi romi vor sa se inscrie la liceu
Pina la 15 mai, toate inspectoratele scolare sint obligate sa comunice la ministerul de resort „necesarul de locuri distincte pentru specialitatile vizate de candidatii romi“.
Lucian Cherata, inspector scolar care raspunde de minoritati etnice, din cadrul ISJ Dolj, spune ca, pina in prezent, s-au inregistrat 38 de solicitari din partea romilor care vor sa se inscrie la Colegiul National Economic „Gheorghe Chitu“, CN „Fratii Buzesti“, CN „Carol I“, Grupul Scolar „Charles Laugier“, CNT „Constantin Brancusi“, Liceul „Matei Basarab“, Liceul de informatica „Stefan Odobleja“ si Grupul Scolar „Anhgel Saligny“ din Craiova.