25.3 C
Craiova
joi, 3 iulie, 2025
Știri de ultima orăBani & Afaceri„A doua şansă“ îşi aşteaptă cursanţii

„A doua şansă“ îşi aşteaptă cursanţii

2.300 de persoane din judeţul Dolj, analfabete sau care nu au putut finaliza şcoala din diverse motive, au urmat în ultimii ani cursurile oferite prin Programul „A doua şansă“.

Şcoala începe pentru ei, anual, în octombrie şi februarie. Cursanţii pot obţine certificate ca ale elevilor de la SAM. „A doua şansă“ este un program care le dă posibilitatea celor care nu au terminat şcoala să reia cursurile, accesul fiind permis celor care au peste 14 ani, dar care doresc să-şi completeze studiile şi să-şi certifice competenţele obţinute în urma studiului. Nu există limită de vârstă, pentru aceste grupe de solicitanţi făcându-se programe şcolare speciale. Cursanţii doljeni au vârste cuprinse între 30 şi 60 de ani şi provin atât din mediul urban, cât şi rural. O clasă va fi formată din 8-15 cursanţi. 15 unităţi şcolare din judeţul Dolj primesc cursanţi, indiferent de vârstă, înscrişi în programul „A doua şansă“: Liceul Bârca, Grupul Şcolar Segarcea, Grupul Şcolar Filiaşi, Şcoala Segarcea, Şcoala Cerăt, Şcoala nr. 38 Craiova, Şcoala nr. 26 Craiova, Şcoala nr. 13 Craiova, Grupul Şcolar Auto, Şcoala nr. 6 Băileşti, Şcoala Catane, Şcoala Sălcuţa (Plopşor), Şcoala Sadova, Şcoala Ocolna, Şcoala Gighera. „Am avut bucuria să avem cursanţi oameni trecuţi de prima tinereţe, printre care şi romi, care nu au avut şansa de a învăţa la timp. Unii dintre ei erau analfabeţi, nu ştiau nici măcar să se iscălească, alţii însă întrerupseseră şcoala. Cei mai mulţi dintre cei care s-au înscris în cei patru ani, de când am implementat acest program, provin din Craiova şi din Filiaşi. În 2006, de exemplu, am avut 12 absolvenţi, în 2007 – 25, în 2008 – 13 persoane. Avem 75 de cadre didactice în judeţul Dolj care se ocupă de ei, scopul lor fiind acela de a-i transforma în oameni capabili să muncească“, a precizat Lucian Cherata, inspector şcolar de specialitate pe problemele educaţionale ale romilor şi minorităţilor.  

34 de săptămâni de şcoală

Programul se derulează pe 34 de săptămâni ale unui an şcolar şi poate fi modulat în funcţie de disponibilităţile grupei. Un modul conţine educaţia de bază şi unul – pregătirea profesională, la sfârşit cursanţii primind un certificat de nivel I. Pentru implementarea programului „A doua şansă“, Inspectoratul Şcolar Judeţean Dolj a iniţiat o relaţionare amplă cu celelalte structuri, instituţii, părţi interesate, iar numirea coordonatorilor locali şi judeţeni ai programului s-a făcut cu atribuţii clare, specificate în fişa postului. Pentru eliminarea eventualelor disfuncţii s-au prevăzut activităţi corective prin refacerea recesămintelor şi reprogramarea unor activităţi compromise de absenteismul cursanţilor, în mare parte implicaţi în migraţia externă şi internă (munci sezoniere – n.r.). Continuitatea încadrării cadrelor didactice pe posturi s-a făcut prin aplicarea prevederilor legale privind organizarea şi desfăşurarea programului, iar pentru pregătirea şi atestarea cursanţilor conform competenţelor personale dobândite în timp s-a susţinut dezvoltarea parteneriatului şcoli – şcoli de arte şi meserii în oferirea pregătirii profesionale necesare. Pentru a stabili cât mai exact nivelul de cunoştinţe şi competenţe al cursanţilor şi a identifica, în consecinţă, nevoile educaţionale ale acestora, înscrierea în program este urmată de organizarea unor interviuri individuale. „Noutatea programului este că acele competenţe deja dobândite prin experienţă de viaţă pot fi validate cu acte. Dacă un adult are numai clasa I, dar are competenţe şi abilităţi de calcul, de citit, de povestit dobândite de experienţa de viaţă, acestea pot fi validate cu acte prin acest program. Un absolvent de clasa I cu acte poate să termine în doi ani învăţământul primar, în patru ani  – învăţământul secundar inferior, apoi, după un an de completare, poate urma liceul“, a adăugat Lucian Cherata.

Programul este structurat pe două niveluri

Programul „A doua şansă“ reprezintă o iniţiativă a Ministerului Educaţiei care vine în întâmpinarea unei probleme des întâlnite în comunităţile defavorizate: existenţa unui număr mare de persoane care au depăşit vârsta legală de şcolarizare, fără însă a fi reuşit să participe complet sau deloc la propria educaţie, la nivelul învăţământului obligatoriu. În acest context, programul „A doua şansă“ oferă posibilitatea continuării şi finalizării studiilor obligatorii fără a fi necesară întreruperea activităţii profesionale sau familiale. Programul este structurat pe două niveluri: învăţământ primar şi învăţământ secundar inferior, acesta din urmă având şi o componentă de pregătire profesională. Nu există o limită superioară de vârstă pentru cei care doresc să se înscrie în acest program. Condiţia este ca aceştia să fi depăşit vârsta legală pentru a fi încadraţi (reîncadraţi) în învăţământul de masă.

Certificat de absolvire, la finalizarea cursurilor

Limba de predare utilizată în cadrul programului este limba română, dar învăţământul se poate organiza şi în oricare dintre limbile minorităţilor naţionale, acolo unde există solicitări în acest sens. La terminarea cursurilor corespunzătoare învăţământului primar şi, respectiv, secundar inferior, cursantul beneficiază de un certificat de absolvire. În plus, în cazul în care a  promovat şi componenta de calificare profesională aferentă programului „A doua şansă“ învăţământ secundar inferior, cursantul beneficiază de un certificat de calificare profesională nivel 1 şi portofoliul personal pentru educaţie permanentă. Pe parcursul programului, cursantul primeşte adeverinţe pentru fiecare modul promovat. Pentru programul „A doua şansă“ – învăţământ secundar inferior este importantă promovarea anilor de studiu în baza numărului de credite acumulat. Întregul program este echivalat cu 60 de credite, dintre care 30 pentru educaţia teoretică de bază şi 30 pentru pregătirea profesională. Cursurile se pot desfăşura după mai multe variante de orar (în timpul săptămânii după-amiaza sau seara, sâmbăta sau în timpul vacanţelor şcolare etc.), în funcţie de posibilităţile cursanţilor şi ale cadrelor didactice. Durata parcurgerii programului „A doua şansă“ depinde de achiziţiile anterioare ale cursanţilor, de numărul de module pe care le au aceştia de făcut.

Cursanţii, încurajaţi să comunice

În acest sens, disciplinele de studiu sunt organizate pe module obligatorii şi opţionale bazate pe curriculum-ul specific programului „A doua şansă“. Conţinuturile lecţiilor sunt centrate pe interesele şi particularităţile de vârstă ale cursanţilor, au aplicabilitate practică imediată, se folosesc exemple din viaţa de zi cu zi şi situaţii culese din realitate. Modalităţile de lucru aduc cele mai noi metode dezvoltate la nivel internaţional în ceea ce priveşte educaţia adulţilor şi învăţarea activ-participativă. Cursanţii sunt încurajaţi să comunice atât între ei, cât şi cu profesorii; activităţile propuse urmăresc dezvoltarea personală, incluziunea socială, formarea pentru învăţarea pe parcursul întregii vieţi, formarea şi dezvoltarea competenţelor-cheie care să-i confere tânărului / adultului aceleaşi posibilităţi de evoluţie ulterioară ca şi absolventului de învăţământ obligatoriu. De asemenea, dat fiind faptul că majoritatea cursanţilor provin din medii defavorizate, iar unii dintre ei se confruntă cu mari dificultăţi de ordin personal sau familial, componenta de consiliere reprezintă o prioritate în cadrul programului. Cadrele didactice care lucrează în programul „A doua şansă“ beneficiază de cursuri de formare, în vederea însuşirii atât a noilor tehnici de predare – învăţare – evaluare, cât şi a tehnicilor de consiliere şi de educaţie a adulţilor.

Am avut bucuria să avem cursanţi oameni trecuţi de prima tinereţe, printre care şi romi, care nu au avut şansa de a învăţa la timp. Unii dintre ei erau analfabeţi, nu ştiau nici măcar să se iscălească, alţii însă întrerupseseră şcoala. Cei mai mulţi dintre cei care s-au înscris în cei patru ani, de când am implementat acest program, provin din Craiova şi din Filiaşi. În 2006, de exemplu, am avut 12 absolvenţi, în 2007 – 25, în 2008 – 13 persoane“.
Lucian Cherata, inspector şcolar de specialitate pe problemele educaţionale ale romilor şi minorităţilor 

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS

2 COMENTARII