Dacă, la începutul anului, numărul de locuri de muncă puse la dispoziţia românilor în reţeaua Eures era de doar 26, în prezent a crescut de aproape patru ori.
2009 nu a început deloc bine pentru persoanele aflate în căutarea unui loc de muncă. Rândurile miilor de şomeri existenţi în evidenţele Agenţiei Judeţene pentru Ocuparea Forţei de Muncă (AJOFM) Dolj au fost îngroşate de persoanele disponibilizate în lunile decembrie şi ianuarie. În plus, oferta de locuri de muncă din Dolj a scăzut simţitor (cu până la 84% faţă de luna noiembrie 2008). Şi, pentru ca lucrurile să fie dificile până la sfârşit, numărul joburilor disponibile în Uniunea Europeană s-a diminuat şi el dramatic (în luna ianuarie, prin reţeaua Eures erau de zece ori mai puţine slujbe disponibile decât cu două luni în urmă).
Europenii caută doctori specialişti
Între timp însă, situaţia s-a schimbat. Doljenii care vor să se angajeze în străinătate au în prezent la dispoziţie aproximativ 100 de locuri de muncă. Jumătate dintre acestea sunt în Spania, pentru medici cu specializări diverse (anestezie, chirurgie, cardiologie, hematologie, medicină internă, oftalmologie, obstetrică şi ginecologie, geriatrie, dermatologie, radiologie, oncologie, neurologie, urologie, microbiologie). Restul sunt puse la dispoziţia celor interesaţi de angajatori din Belgia (montator tâmplărie PVC, aluminiu şi lemn, şef echipă montatori tâmplărie, supraveghetor), Cipru (electrician), Slovacia (doctor diverse specializări), Polonia (miner, contabil-şef), Marea Britanie (îngrijitoare de copii) şi Portugalia (medic neuropsiholog). Salariile brute variază, în funcţie de specializare şi timpul lucrat, între 3.510 lire/an şi 47.000 de euro/an.
462 de locuri de muncă în Dolj
Firmele din Dolj pun la dispoziţia persoanelor aflate în căutarea unui serviciu câteva sute de slujbe. „Potrivit datelor rezultate din declaraţiile agenţilor economici privind locurile de muncă vacante, în evidenţele AJOFM Dolj sunt înregistrate 462 de posturi“, a declarat Aneta Bădulescu, purtătoarea de cuvânt a AJOFM Dolj.
Pentru persoanele cu studii superioare sunt oferite doar şapte locuri de muncă (arhitect clădiri, inginer energetică industrială, inginer instalaţii construcţii, inginer geodez, psiholog clinic). La acestea se adaugă 33 de locuri de muncă pentru muncitori necalificaţi în industria confecţiilor şi întreţinere drumuri, şosele şi poduri. Cele mai multe posturi (96%) sunt însă oferite pentru persoanele calificate în special în construcţii şi confecţii.
Campioni la numărul de şomeri
Pe 31 mai, în judeţul Dolj, numărul total de şomeri a ajuns la 25.318 (cel mai mare din ţară), din care aproximativ 8.800 (adică 35%) indemnizaţi. Cei mai mulţi şomeri (69,21%) provin din sectorul privat. Potrivit informaţiilor publicate de Agenţia Naţională pentru Ocuparea Forţei de Muncă, rata şomajului în Dolj a fost, luna trecută, de 8,7%, mult peste media pe ţară, care a fost de 5,8%. Chiar dacă are cel mai mare număr de şomeri, Doljul nu este judeţul cu cea mai mare rată a şomajului, ci Vasluiul (12%), urmat de Mehedinţi (10,3%), Alba (9,2%) şi Galaţi (8,9%).