25.1 C
Craiova
luni, 7 iulie, 2025
Știri de ultima orăSportLegea 42 - istoria unui lung sir de modificari

Legea 42 – istoria unui lung sir de modificari

Legea 42/1990 privind acordarea unor drepturi revolutionarilor din decembrie 1989 ar putea fi modificata in sensul acordarii unor facilitati sporite pentru aceasta categorie, dupa ce, in ultimii doisprezece ani, a suferit mai multe amendari, multe facute sub presiunea asociatiilor de revolutionari.

Legea 42 privind acordarea unor drepturi revolutionarilor si urmasilor acestora a fost aprobata in decembrie 1990 si instituia o serie de avantaje pentru detinatorii certificatelor de revolutionari, cum ar fi scutirea de plata a impozitelor pe salarii, acordarea de spatii comerciale sau terenuri pentru constructii. Din 1990 si pina in 1995, legea a suferit patru amendari legislative, de fiecare data asociatiile de revolutionari facind presiuni pentru acordarea unor drepturi suplimentare. In iunie 1995, Camera Deputatilor a operat modificari de substanta asupra legii, limitind drepturile conferite persoanelor care detineau titlul de „Luptator pentru victoria revolutiei romane din decembrie 1989“. In septembrie 1997, guvernul Ciorbea a elaborat un proiect de modificare a legii, dindu-i o noua titulatura, respectiv „Legea pentru cinstirea eroilor revolutiei anticomuniste romane din decembrie 1989“, propunind o noua clasificare a revolutionarilor si restringerea categoriilor de revolutionari care beneficiau de facilitati. In octombrie 1997, Biroul Permanent al Camerei primea acest proiect de lege pentru a fi dezbatut in procedura de urgenta.

In iunie 1999, Biroul Permanent al Senatului decidea ca senatorii carora nu li s-au eliberat inca brevetele de revolutionari, desi au certificate care atesta participarea lor la revolutie, vor plati impozit pe salariu si nu vor beneficia de scutiri pina la dobindirea brevetelor. In octombrie 2001, s-a produs o incercare nefinalizata de modificare a legii, cind doi deputati au sustinut in cadrul Comisiei pentru administratie publica gasirea unei solutii la prevederea din proiectul privind vinzarea spatiilor comerciale aflate in administrarea autoritatilor locale care acorda drept de preemtiune actualilor locatori sau chiriasi, astfel incit de aceasta prevedere sa nu beneficieze revolutionarii care au primit spatii comerciale, potrivit Legii 42/1991 privind drepturile acordate revolutionarilor.

In luna februarie a anului 2002, unul dintre initiatorii ultimei modificari a Legii 42, deputatul Dorin Lazar Maior, declara, cu ocazia alegerii in functia de presedinte al Asociatiei Brasov Decembrie `89, ca „va incerca sa promoveze o lege a drepturilor revolutionarilor din decembrie `89 mult imbunatatita“.

Ieri, aproximativ o suta de parlamentari au sustinut acordarea de noi facilitati si cresterea indemnizatiilor lunare pentru revolutionarii din decembrie 1989, conform unui proiect de lege al deputatilor PSD Dorin Lazar Maior si Mircea Bucur.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS