26.5 C
Craiova
luni, 17 iunie, 2024
Știri de ultima orăSportScandal in lumea scrimei

Scandal in lumea scrimei

Congresul extraordinar al Federatiei Internationale de Scrima (FIE) a decis ca proba feminina de floreta pe echipe sa fie exclusa din programul Jocurilor Olimpice din 2004, de la Atena, in locul acesteia urmind sa fie introdusa proba feminina individuala de sabie. Aceasta decizie a fost votata de 59 dintre delegatii prezenti la congresul FIE, in timp ce 23 dintre acestia au votat impotriva. Doi delegati s-au abtinut de la vot.

„Decizia nu este valabila decit pentru Jocurile Olimpice de la Atena. In vederea Jocurilor Olimpice de la Beijing, din 2008, vom studia problema impreuna cu responsabilii Comitetului International Olimpic. Dorim sa fie introdusa o proba mixta“, a spus presedintele Federatiei Internationale de Scrima, Rene Roch.

Conducerea FIE studiaza de mai mult timp problema includerii probei feminine individuale de sabie la Jocurile Olimpice, fara a fi marit numarul probelor, respectiv zece. Congresul FIE a ales, in luna decembrie 2001, la Havana, introducerea unei probe mixte pe echipe, astfel incit sa nu se renunte la nici o arma. Dar Thomas Bach, fost scrimer, in prezent vicepresedinte al CIO, a respins aceasta alegere. La Congresul din luna aprilie, din Antalya, FIE a decis, prin tragere la sorti, excluderea din programul JO a probei feminine de floreta pe echipe si a celei masculine de sabie pe echipe. Astfel, au fost eliberate doua locuri, pentru introducerea probei feminine de sabie, individual si pe echipe.

Floretistele si sabrerii au protestat fata de aceasta decizie, boicotind mai multe turnee de Cupa Mondiala. „Cred ca sabia este arma cea mai mediatizata, iar floreta cea mai putin interesanta. Scrima trebuie sa evolueze. Un sport nu poate ramine conservator“, a spus Rene Roch, fost sabrer. Presedintele FIE a recunoscut ca delegatii la Congres nu au tinut cont de parerea scrimerilor de inalt nivel. „Am trimis 4.900 de chestionare, dar nu am primit decit 270 de raspunsuri. Nu a fost suficient“, a spus Roch.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS