13.4 C
Craiova
marți, 20 mai, 2025
Știri de ultima orăLocalGunoiul aruncat în tomberonul blocului vecin

Gunoiul aruncat în tomberonul blocului vecin

Nu mai este o noutate că trebuie să fim atenţi unde aruncăm gunoiul menajer, ce fel de gunoi ducem la platformă şi, mai ales, cum respectăm modul de colectare selectivă. Instalarea containerelor îngropate în Craiova, dar şi a camerelor de supraveghere îi face pe craiovenii să fie mai atenţi unde aruncă gunoiul menajer şi cum respectă modul de colectare selectivă. Unele platforme de gunoi fiind monitorizate video, imaginile ajung în dispeceratul Poliţiei Locale, iar de aici până la o eventuală sancţiune nu mai este decât un pas. Dar ce ne facem cu cele nemonitorizate?

Cu toate acestea sunt craioveni care nu pun prea mult preţ pe colectarea selectivă şi nici nu-i interesează unde depozitează gunoiul. Scopul lor este să scape cât mai uşor şi repede de resturile menajere sau de altă natură
Cele mai multe probleme apar la blocurile din imediata vecinătate a caselor, acolo unde sunt platforme cu containere supraterane. Containerele pentru deşeuri menajere şi reciclabile sunt destinate doar locatarilor din clădirile de locuinţe. Acestea sunt aşezate de cele mai multe ori la intrarea într-un complex rezidenţial sau în curtea interioară, deci pe un teren privat. Cu toate acestea, vecinii de la case nu se sfiesc să arunce gunoiul din propria gospodărie la platforma blocurilor decât să-l colecteze în containerele individuale. Aceştia aduc cu precădere la platformele de gunoiu ale blocurilor deşeuri voluminoase: ambalaje de carton, resturi de mobilă, galeţi de vopsea, moloz. Iridexul, operatorul de salubritate, nu este obligat contractual să ridice gunoiul suplimentar de la platformele de gunoi de la blocuri. Pentru deşeurile voluminoase, gen mobilă sau moloz, craiovenii trebuie să anunţe operatorul de salubritate care le va ridica contra cost. Cei care sunt prinşi că depozitează la platformă altceva decât gunoi menajer vor fi amendaţi.

Duc gunoiul din curte la platforma vecinilor de la bloc


Cu astfel de probleme se confruntă două complexuri rezidenţiale de pe strada Elena Teodorini, care au mai tot timpul platforma de gunoi plină de resturile aruncate de unii dintre vecinii de la case. Locatarii spun că i-au surprins pe vecini, aducând cu roaba gunoiul, la platforma de gunoi a blocului. Resturile sunt puse direct pe jos, lângă containere şi rămân aici cu săpătmânile pentru că angajaţii operatorului de gunoi nu ridică şi gunoiul suplimentar. Vecinii de la case au abandonat la platforma de gunoi chiar şi un container umplut cu bucăţi de covor asfaltic.
Contractual, operatorul are obligaţia să ridice doar menajerul de la platformele de gunoi. Deşeurile voluminoase, gen mobilă sau deşeuri din construcţii sau demolări pot fi ridicate pe alt flux , cu alte maşini. În mod corect, cetăţenii nu trebuie să arunce o canapea la platforma de gunoi, moloz, haine vechi. În alt doilea rând, aceste deşeuri nu pot fi ridicate cu maşinile de gunoi pentru că acestea nu sunt făcute pentru aşa ceva. Astfel de obiecte nu au ce să caute la platformele de gunoi care deservesc populaţia de la blocuri. Pentru aceste deşeuri abandonate, populaţia va fi amendată.

Turnaţi la poliţia locală

Reprezentanţii operatorului de salubritate, SC Iridex Group Salubrizare, îi îndeamnă pe craiovenii care se confruntă cu astfel de probleme să-i toarne pe vecinii certaţi cu bunul simţ la poliţia locală. Aceştia pot fi amendaţi şi în acest fel stopaţi să arunce deşeurile la platformele blocurilor din vecinătate, scăpând în acest mod de gunoiul din propria gospodărie.


„Știm cât de neplăcut este pentru locatari să găsească platformele de gunoi murdare, mai ales după ce echipele noastre au trecut pe acolo, au golit containerele și au făcut curățenie. Din păcate, se întâmplă des ca, la scurt timp după intervenția noastră, să apară persoane care nu locuiesc în zonă să vină și să arunce deșeuri amestecate sau să lase sacii direct pe lângă platforme. Acest comportament afectează atât buna funcționare a serviciului de salubrizare, cât și confortul și eforturile locatarilor care respectă regulile. Recomandăm locatarilor, în cazul în care observă persoane care nu respectă aceste reguli, să facă poze și să sesizeze Poliția Locală. Doar așa putem descuraja astfel de comportamente și păstra curățenia. Colaborarea dintre cetățeni, operatorul de salubrizare și autorități este esențială pentru a menține un oraș curat și civilizat”, a precizat Ana Maria Predilă, purtător de cuvânt.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS