Autoritatile implicate in reconstructia Noului Rast nu reusesc sa clarifice situatia juridica a terenurilor. In timp ce reprezentantii Ministerului Transporturilor, Constructiilor si Turismului (MTCT) sustin ca nu pot incepe lucrarile la case atâta timp cât nu exista acte de proprietate pe terenuri, autoritatile judetene considera ca lucrarile de reconstructie pot merge in paralel cu intocmirea actelor.
La numeroasele solicitari facute de autoritatile judetene, MTCT a trimis ieri, spre semnare, institutiilor implicate in reconstructia Noului Rast un grafic al lucrarilor care se vor derula in tabara. De exemplu, pâna ieri, Consiliul Judetean (CJ) Dolj si Primaria din Rast trebuia sa amplaseze in comuna o macara, o platforma pentru transporturi locale si un grup electrogen de 40 de kilowati pentru iluminat si pentru diverse operatii electromecanice. Institutiile implicate s-au conformat chiar daca nu au respectat cu exactitate programul. „Le-am asigurat inca de acum doua zile o macara si o platforma si deja s-a trecut la montarea locuintelor. Grupul electrogen este insa mai mic decât cel prevazut in program, deoarece unul de 40 de kilowati ne costa un miliard de lei pe luna. Pe masura ce vor evolua lucrarile in Rast, vom aduce si un grup electrogen mai mare“, a precizat Constantin Dascalu, presedintele CJ Dolj. Conform programului elaborat de MTCT, termenul final de montare si predare a locuintelor modulare, numite in MTCT „casute modulare“, este 31 iulie. Tot in luna aceata va trebui finalizate de MTCT si ANL si proiectele pentru lucrari in regie proprie, iar termenul final de executie a celor 600 de case va fi 30 octombrie, in timp ce constructia prin ANL a celor 567 de case va incepe in august si se va finaliza, conform programului, pe 30 noiembrie.
MTCT nu a ales constructorii
Previziunile optimiste ale MTCT se lovesc de problemele din teritoriu care par sa tina pe loc inceperea lucrarilor. Cea mai grava este situatia juridica a terenurilor din noul si vechiul Rast, deoarece Consiliul Local Rast nu are bani pentru cheltuielile notariale, iar MTCT refuza sa inceapa constructia caselor pe niste terenuri cu o situatie juridica incerta. Chiar daca s-ar rezolva aceste probleme, reconstructia caselor nu ar putea incepe, deoarece MTCT nu a ales inca firmele de constructie care vor ridica locuintele sinistratilor din Rast. „In momentul de fata suntem in faza in care emitem ordinul pentru formarea comisiei de licitatii, prezentarea caietului de sarcini, iar de saptamâna viitoare vom incepe analizarea ofertelor. Nu va fi o zi anume, pentru ca, in momentul in care vin ofertele si comisia le analizeaza, o alege pe cea care este potrivita si semneaza imediat contractul, deoarece firma aleasa va primi bani pentru casa atunci când o va preda sinistratului. Dar deocamdata nu putem sa vorbim de reconstructie atâta timp cât oamenii din Rast nu au fost improprietariti cu noile terenuri“, a explicat Marin Cotescu, directorul Directiei de Dezvoltare in Constructii din cadrul MTCT. Alta conditie pe care ministerul a pus-o autoritatilor judetene este si finalizarea planului cadastral si a schitelor cu amplasamentul fiecarei proprietati, teme la care lucreaza Oficiul Judetean de Cadastru si Publicitate Imobiliara (OJCPI). Acestea nu se pot realiza insa fara ca schimbul de terenuri sa fie legalizat. „MTCT ne-a cerut pâna luni niste coordonate ale terenurilor pe care sa le prezentam constructorilor, niste schite ale parcelelor care sa contina suprafata, numele proprietarului, dimensiunile de contur si un numar de inregistrare a parcelei. Este greu de realizat pentru ca, nefiind legalizat schimbul, la noi figureaza tot vechii proprietari. Tot ce avem noi sunt niste acorduri luate intre cetateni ca sa putem incepe parcelarea“, a precizat Maria Basescu, directoarea OCPI Dolj.
Cheltuieli notariale de miliarde de lei
Directia de Verificare a Legalitatii Actelor din cadrul Prefecturii Dolj nu vede nici o problema in faptul ca timp de peste doua luni nu s-a rezolvat situatia juridica a terenurilor pe care sinistratii goniti din satul lor de apele Dunarii s-au asezat. „Este o problema a consiliului local si nu este cea mai importanta. Nu prefectura le creeaza actele administrative, noi le oferim doar consultanta si deocamdata nu este nici o graba“, a spus Paulon Ciurlin, consilier juridic trimis de prefectura la Rast, pentru a ajuta la intocmirea actelor de proprietate.
Juristii Prefecturii Dolj nu pot oferi autoritatilor locale decât asistenta juridica, schimbul de terenuri dintre partile implicate putând fi legalizat numai prin notariat, iar costurile se ridica la câteva miliarde de lei. „Schimbul de terenuri este un act asemanator a doua vânzari. Conform Legii nr. 54/1998, dreptul de proprietate asupra terenurilor se transmite numai printr-un act autentic, iar schimbul de terenuri, ca sa aiba valoare, trebuie sa se faca numai prin notariat. In functie de suprafata terenurilor si de evaluarea acestora, tariful unui schimb de terenuri porneste de la doua milioane de lei“, a mentionat Cosmin Sandu, notar public.
Primarul Rastului, Iulian Silisteanu, nu considera ca situatia juridica incerta a terenurilor tine in loc inceperea lucrarilor de reconstructie si spera ca autoritatile judetene vor gasi o solutie pentru diminuarea cheltuielilor notariale imense. „Hârtiile se pot face ulterior, important este sa se inceapa reconstructia. Nu este nevoie sa eliberam noi titluri de proprietate, ci vom face mentiuni prin notariat pe verso. Deocamdata insa nu avem bani pentru notariat si reprezentantii prefecturii vor purta discutii cu presedintele notarilor publici pentru a solicita scutirea de taxa de timbru si diminuarea cheltuielilor notariale“, a spus Silisteanu.