Începând cu luna august 2025, craiovenii vor plăti mai mult pentru facturile emise de către Termo Urban, furnizorul de căldură al oraşului. În fapt, căldura şi apa caldă se scumpesc din luna iulie, când TVA-ul creşte de la 5% la 9%, dar creşterea se va regăsi în factura din luna august.
La acest moment tarifului local al energiei termice facturat populației este în cuantum de 395de lei/Gcal, (inclusiv TVA), respectiv 339.64 de lei/MWh (exclusiv TVA). Tarifului de distribuție și furnizare a energiei termice, distribuită prin punctele termice pentru populație și agenți economici este în cuantum de 603,35 lei/Gcal (exclusiv TVA), respectiv 518,79 lei/MWh (exclusiv TVA). Prețul local de producere, distribuție și furnizare a energiei termice distribuită prin centrale termice este în cuantum de 869,20 lei/Gcal (exclusiv TVA), respectiv 747,38 lei/MWh (exclusiv TVA). Cuantumului subvenției pentru populație este de 227,16 lei/Gcal (exclusiv TVA), respectiv 195,32 lei/Mwh (exclusiv TVA).

TVA-ul creşte de la 5% la 9%
Tarifului local, subvenționat, de facturare pentru populație este 376,19 lei/Gcal (exclusiv TVA) respectiv 323,47 lei/Mwh (exclusiv TVA). După aplicarea TVA-ului de 9%, craiovenii vor plăti pentru energia termică 410.05 de lei. Făcând un calcul simplu, craiovenii care primesc căldură şi apă caldă din sistemul centralizat al oraşului vor plăti cu 15,05 de lei în plus pentru fiecare gigagalorie.
Este cunoscut faptul că, începând cu 1 august 2025, TVA-ul pentru energia termică, lemne de foc și manuale școlare va crește de la 5% la 9%. Această majorare face parte dintr-un pachet de măsuri fiscale anunțate de guvern pentru a reduce deficitul bugetar. De asemenea, se ia în considerare și eliminarea cotelor reduse de TVA, ceea ce ar putea duce la o creștere a prețului pentru diverse produse și servicii, inclusiv pentru cele care beneficiază în prezent de cote reduse de TVA de 5% sau 9%.
Se scumpeşte şi curentul. Dispare subvenţia

Nu doar factura la căldură se scumpeşte. Energia electrică nu mai este subvenţionată de data de 1 iulie 2025. Noile prețuri ajung până în jurul valorii de 1,5 lei/kWh, ceea ce înseamnă că, în cazul celor cu consum până în 100 KWh, factura s-ar putea dubla. Începând de marți nu se vor mai aplica prețurile plafonate, de 0,68 lei/kWh, 0,80 lei/kWh și 1,3 lei/kWh, în funcție de consum, consumatorii urmând să plătească prețurile la energia electrică din contractul încheiat cu furnizorul.
Craiovenii au însă posibilitatea de a-și schimba furnizorul, online, atunci când găsesc o ofertă mai bună. Singurii craioveni care vor primi un ajutor lunar în valoare de 50 de lei, sub forma unui tichet electronic, pentru plata facturilor la energie electrică sunt cei vulnerabili. Voucherele se acordă pentru persoanele singure cu un venit net lunar de maximum 1.940 lei și pentru familiile cu un venit net lunar/membru de familie de maximum 1.784 lei.

La gaze cresc tarifele de distribuţie, pentru populaţie se păstrează plafonarea
După energia electrică, se scumpesc și gazele. Majorarea prețului la gazele naturale va fi în medie de 0,005 lei/kWh faţă de perioada anterioară. Totuşi, consumatorii finali sunt în continuare protejaţi de plafonarea preţului final la gaze naturale până la data de 31 martie 2026, aceasta însemnând că, în practică, în nicio factură preţul facturat nu va depăşi preţul plafonat existent, chiar şi după aplicarea noilor tarife de distribuţie