14.5 C
Craiova
sâmbătă, 24 mai, 2025
Știri de ultima orăBani & AfaceriFermier, pierdut subvenţie. O declar nulă

Fermier, pierdut subvenţie. O declar nulă

În lipsa subvenţiilor de la bugetul de stat şi din cauza preţurilor mici practicate pe piaţa cerealelor, suprafeţele care se vor însămânţa cu grâu vor fi drastic diminuate în Dolj. Cu mai puţin grâu pe piaţă, am putea ajunge la scumpirea pâinii la anul.

Fermierii doljeni se gândesc să reducă la minimum suprafeţele care vor fi cultivate cu grâu anul acesta. Motivele sunt multiple, dar cel mai important este acela că nu se acordă subvenţii pentru motorină, îngrăşăminte, sămânţă certificată. Cultura de grâu nu mai este rentabilă nici pentru agricultorii care lucrează suprafeţe mari de terenuri, nici pentru cei care au două – trei hectare proprietate privată. Pe de o parte, faţă de 2007, anul acesta nu mai există subvenţii de la bugetul de stat pentru înfiinţarea culturilor de grâu, iar pe de altă parte, preţurile de piaţă la grâul din recolta pe 2008 sunt derizorii, în avantajul procesatorilor şi dezavantajul producătorilor de cereale. Dacă ţăranii simpli vor prefera să pună sămânţă din pătul (necertificată), marii fermieri pot chiar înjumătăţi suprafeţele cultivate. Şi într-un caz, şi în altul, producţia de grâu va fi mai mică la anul, chiar dacă vom avea condiţii climatice prielnice.

 

Însămânţarea grâului, întârziată

 

Bâlbâiala de la Ministerul Agriculturii, de genul ba acordăm subvenţie, ba nu o acordăm, întârzie însămânţarea grâului. Până acum nu a apărut nici un act normativ care să reglementeze vreo subvenţie de la stat pentru culturile de toamnă. Motiv pentru care ne aflăm către finalul lunii septembrie şi nu a început însămânţarea grâului. „În urmă cu două săptămâni, la o videoconferinţă, domnul ministru Dacian Cioloş (ministrul agriculturii – n.r.) a promis, dar numai a promis, că se va acorda o subvenţie, dar până acum nu a venit nici un act normativ. Nu a promis nici o sumă, ci doar a vorbit de o subvenţie la culturile de toamnă“, a spus directorul adjunct al Direcţiei pentru Agricultură şi Dezvoltare Rurală (DADR) Dolj, Traian Bulată. „Fără subvenţii de la stat, cu siguranţă suprafaţa care va fi însămânţată cu grâu va fi mult mai mică“, a continuat directorul adjunct al DADR Dolj.

 

Cupoanele ar salva pâinea românilor

 

Există doar subvenţia de la Uniunea Europeană, de 80 de euro pe hectar, plătită prin Agenţia de Plăţi şi Intervenţii în Agricultură (APIA), dar suma este insuficientă pentru a-i stimula pe fermieri. Pentru culturile de toamnă s-a mai acordat o subvenţie la motorină, de 1 leu pe litru, dar numai pentru 87.000 de hectare din Dolj. Sprijinul guvernamental a fost insuficient, având în vedere că într-un an bun în judeţ se cultivă 220.000 – 230.000 de hectare numai cu grâu, plus alte câteva zeci de mii de hectare cu rapiţă.

Încă o subvenţie la motorină, de data aceasta de la UE, de 0,6 lei pe litru, este din nou o „apă de ploaie“ pentru agricultori. Asociaţiile producătorilor agricoli din ţară cer cel puţin doi lei pe litru subvenţie la motorină, necondiţionat de suprafaţă. Mai cer subvenţii la îngrăşăminte şi la sămânţă. Anul trecut, pe lângă cei 80 de euro de la UE, agricultorii au mai primit de la bugetul de stat român o sumă deloc de neglijat, de 500 de lei pe hectar, acordată sub formă de cupoane, pentru înfiinţarea culturilor de grâu. Specialiştii în agricultură spun că lipsa subvenţiei va conduce la diminuarea suprafeţelor cultivate cu grâu, aspect care va face ca şi cantitatea de anul viitor de materie primă pentru panificaţie să fie mai mică. Grâu mai puţin înseamnă preţuri mai mari. „Astfel că se va ajunge din nou la scumpirea pâinii anul viitor“, a concluzionat directorul Bulată.

 

Producătorii se revoltă

 

Mulţi dintre fermierii doljeni se reprofilează pe alte culturi, cum ar fi rapiţa, la care ar câştiga mai mult la preţ, şi renunţă să mai cultive grâu. „Reduc la jumătate suprafaţa de grâu, pentru că nu mai este rentabilă. Nu primim subvenţii pentru a fi stimulaţi în vreun fel, iar preţurile au scăzut exagerat de mult. Câţiva procesatori fac legea preţurilor în agricultură. Anul trecut, grâul se vindea cu 0,9 lei pe kilogram, iar anul acesta a scăzut la 0,4 lei pe kilogram. Nu mai rentează. Mai bine cultiv rapiţă sau floarea-soarelui la anul, dar acum sar peste grâu“, a spus un producător din Dolj. Mulţi fermieri stau cu grâul în magazii, în aşteptarea unor majorări de preţuri.

Cât costă cultura de grâu (1 ha):

– arat, discuit, semănat – 220 de lei pe hectar

– îngrăşăminte (complexe, trei saci de câte 150 de lei) – 450 de lei pe hectar:

– sămânţa de grâu (240 de kilograme la hectar, la 1,3 lei pe kg) – 312 lei.

În total, 962 de lei pe hectar. Se adaugă eventuale ierbicide, recoltatul de la anul şi, posibil, transportul culturilor în silozuri sau depozite. În total, 1.100 – 1.200 de lei pe hectar. Anul acesta, producţia medie în Dolj a fost de aproximativ 3.500 de kilograme la hectar, într-un an bun şi pentru cei care au respectat tehnologia completă. La 0,45 lei pe kilogram, înseamnă 1.570 de lei pentru producţia pe un hectar. Fără subvenţii, profitul ar fi de numai 300 – 400 de lei pe hectar. Într-un an să ai profit 300 de lei nu este rentabil pentru nimeni.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS

1 COMENTARIU