34.5 C
Craiova
duminică, 20 iulie, 2025

Ce se intimpla?

E o vinzoleala teribila in politica romaneasca in aceasta vara. PSD a avut trei reuniuni regionale la Sibiu, Snagov, Suceava. PNL a tinut-o trei luni in consfatuiri, dese si importante. Va avea un congres extraordinar la sfirsitul lunii august. PD, la fel, va avea o Conventie Nationala, o saptamina mai tirziu. Si la PNTCD, partidul uitat in afara parlamentului, se intimpla ceva. Victor Ciorbea a preluat puterea si propune o schimbare radicala. Numai PRM pare in adormire. Nimic nu pare sa il tulbure pe liderul sau. Si are si de ce. Toate sondajele din ultima vreme il arata in crestere de audienta. Si nu e de azi, de ieri. Este o tendinta care s-a instalat, iar sondajele, indiferent de institutia care le face, inregistreaza stabilizarea pozitiei PRM ca al doilea partid, dupa PSD.

Ce se intimpla, de ce aceasta agitatie de vara? Explicatia ar fi ca, dupa Praga, disputa politica se va inteti. Anul 2003 nu e departe. Partidele isi iau masuri, pentru ca in iarna viitoare sa fie pregatite pentru cursa care se anunta de pe acum ca va fi lunga si dura. Nici un partid in 2004 nu va cistiga majoritatea absoluta. Va fi asadar o coalitie. Chestiunea aliantelor si a dispozitivului fortelor politice devine de pe acum esentiala. Cum PRM nu poate face alianta cu nimeni, este de pe acum un alergator de unul singur, sortit – in ciuda speculatiilor – si dupa 2004 sa stea in opozitie. Putem in acest context sa ne imaginam chiar o coalitie PSD, PNL, UDMR, eventual PD, asadar un guvern de uniune nationala. De ce nu? Romania va fi in plina campanie pro – Uniunea Europeana si aparitia PRM la guvernare ne-ar da inapoi cu zece ani. Nu e de mirare, pe asa mize, ca inca din vara asta partidele sint in alarma de grad zero. Sint multi care au invatat sa faca politica. Ei au aflat ca se poate recupera orice in politica, bani, oameni, dar nu si timpul. O data pierdut, e bun pierdut, cu efecte incalculabile. Asa ca staff-urile au luat-o din vreme la pas.

Staff-urile stau cu ochii pe sondaje, nu e nici un secret. Ce ne spun ele? PSD e la 46%, rezultat multumitor dupa un an si jumatate de guvernare in care standardul de viata nu s-a imbunatatit conform promisiunilor electorale, dimpotriva. Coruptia a crescut si ea, scandalurile alimenteaza presa saptaminal, iar guvernul este vazut prost de esantion. Adrian Nastase se mentine cap de lista cu 32% (cit increderea populatiei in guvern, atentie!). Il urmeaza, previzibil, C.V. Tudor, cu 22%, Traian Basescu, cu 16%, Theodor Stolojan, cu 14%. Nimic nou aici. Celelalte sondaje au dat aceleasi rezultate in ultimele luni, cu foarte mici diferente. In clasamentul increderii insa apare cap de lista, surpriza, Mircea Geoana si abia al doilea vine Adrian Nastase.

Explicatia ar fi aceea ca portofoliul de la externe produce imagine pozitiva. Asa a fost cu toti ministrii de externe de dupa 1989. Si Nastase, si Melescanu, si Petre Roman, apoi Plesu, si Severin au beneficiat de asta. E rindul lui Geoana. In plus, contextul Praga alimenteaza atentia acordata de opinia publica politicii externe a Bucurestiului. Una peste alta, Geoana e primul la incredere. El apare de acum ca un contracandidat serios la postul de sef al guvernului.

Lumea nu se omoara de dragul partidelor. Neincrederea in prestatia lor este masiva, 80% din populatie. 76% cred ca aproape toti politicienii sint corupti, asa ca nu e de mirare ca politicianul roman e privit cu suspiciune. Fireste, dat fiind ca ei intra ca posesori ai unei Dacii in parlament si pleaca la volanul unui BMW ultimul tip. Parlamentul sta ceva mai bine, dar nu cu mult la acelasi capitol, 72%. Dar neincrederea in partide si in parlament inseamna un vot de blam dat democratiei. Pe acest fundal, un C.V. Tudor creste in sondaje. Discursul lui politic este unul antisistem, de condamnare a intregii clase politice, a parlamentului si a partidelor. Si sint destule urechi care sa il asculte. Mai ales in zonele cele mai sarace, rurale si de la periferia oraselor, printre defavorizatii tranzitiei si dezamagitii de guvernarea PSD.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS