27.3 C
Craiova
marți, 8 iulie, 2025
Știri de ultima orăLocalŞcoli cu renume, părinţi cu pretenţii

Şcoli cu renume, părinţi cu pretenţii

Elevii au lăsat în urmă zilele de vacanţă şi au îmbrăcat, de ieri, uniforma. Mii de copii au trecut pentru prima dată pragul unei şcoli, uimiţi să descopere în curtea unităţii de învăţământ o lume zgomotoasă.

OLT. Curţile şcolilor din judeţul Olt au fost ieri pline: s-au ţinut discursuri, s-au făcut urări de bine, s-au dat sfaturi, iar anumite unităţi s-au bucurat şi de prezenţa politicienilor, a şefilor de la Inspectoratul Şcolar Judeţean sau a primarilor. Însă, ca de fiecare dată, au fost şi şcoli uitate, prea puţin importante pentru ca vreun om aflat „pe val“ să-şi exerseze discursul politic. Comparativ cu anii trecuţi, directorii instituţiilor de învăţământ au renunţat, în mare măsură, la slujbele religioase, scurtând momentul festiv.

Din nou la şcoală

Şcolile în care oficialităţile au ţinut să fie prezente la festivitatea de deschidere au fost alese pe sprânceană: unităţi de renume din Slatina pentru prefect şi primarul Darius Vâlcov, şcoli refăcute pe banii ministerului pentru şefii de la Inspectoratul Şcolar şi… şcolile nimănui, cele din cătunele îndepărtate sau cartierele mărginaşe.
Elevii Şcolii cu clasele I-VIII „Eugen Ionescu“ din Slatina, cel mai bine cotată din oraş, conform cererilor înregistrate an de an, s-au adunat în curtea devenită neîncăpătoare după ce primăria a construit un teren de sport pentru ei şi pentru tinerii din cartier. Spaţiul din jurul şcolii a fost şi el exploatat la maximum, pentru două ore fiind cea mai mare concentraţie de maşini bune, 80% dintre părinţi coborând din adevărate bijuterii. S-a aşteptat ceva, organizatorii făcând apel la răbdarea elevilor şi a părinţilor, pentru că invitaţii speciali, primarul Darius Vâlcov şi prefectul Octavian Popescu, au întârziat câteva minute. Cei care nu ştiau au aflat din discursul primarului că a fost elevul şcolii şi că regretă, ca orice adult, că anii au trecut prea repede. Au plecat invitaţii, aşa că s-a trecut la treburile cu adevărat importante, adică repartizarea pe clase, orarul etc.
Cam la fel s-au petrecut lucrurile şi la Liceul Naţional Vocaţional „Nicolae Titulescu“, corpul B, situat la câteva sute de metri. Aici a fost delegat viceprimarul Nicolae Marian să le adreseze copiilor şi părinţilor câteva cuvinte. S-a achitat repede de treabă, dând cuvântul reprezentanţilor poliţiei, ISJ etc.
Cuminţi şi atenţi la discursuri au fost, ca de obicei, elevii din clasele primare şi cei din primii ani de gimnaziu, ultimii îmbrăcând pentru prima dată uniforma roz aleasă la nivelul şcolii. Cei mari şi-au permis să-şi etaleze ultimele achiziţii vestimentare, în ton cu noua coafură. Lucru de remarcat, chiar şi cele mai extravagante ţinute par „cuminţi“ în comparaţie cu ce se întâmpla în anii trecuţi.

„Mulţi elevi au şi uniforme anul acesta!“

Situată la aproape 100 de metri de primărie, Şcoala nr. 1 din Slatina, deşi mare, impunătoare şi deosebit de bine întreţinută, n-a atras nici atenţia edililor, nici a politicienilor sau a altor personaje cu funcţii. E normal, îşi spun cadrele didactice, niciodată n-a fost altfel, şcoala fiind percepută drept cea „din Ţigănie“, fără să-şi bată cineva vreodată mintea să-i trateze cu atenţie pe elevii de aici, copii cu bun-simţ, care nu ştiu să-ţi spună altfel decât „Săru’ mâna!“ de cum te văd. Cei mici s-au bucurat, în schimb, ca în prima zi de şcoală, să-şi reîntâlnească prietenii de la Fundaţia „William Tyrell“, alături de care au petrecut în şcoală o vară extraordinară. „Au venit cei de la fundaţie şi o doamnă profesoară de la Palatul Copiilor. Voluntarii de la fundaţie au fost alături de noi şi la şcoala de vară şi grădiniţa estivală, organizate în şcoală“, a declarat directorul unităţii de învăţământ, prof. Mariana Ţârcomnicu.
40 de copii şi-au petrecut o bună parte a vacanţei în cadrul şcolii, pictând, desenând, realizând obiecte vestimentare pentru o paradă a modei, întrecându-se pe terenul de sport, învăţând limba engleză chiar de la voluntarii englezi ai fundaţiei amintite. Cei mici au păşit pentru prima dată pragul unei instituţii de învăţământ la grădiniţa estivală. „Sunt copii care nu au frecventat grădiniţa din diverse motive. Fie părinţii nu i-au dus la grădiniţă, fie nu au găsit locuri, asta ca să nu spunem că mulţi dintre ei nu sunt primiţi… Cert este că nici nouă nu ne este uşor să lucrăm în clasa I cu copii care nu ştiu absolut nimic, pentru că nu au avut unde să înveţe“, a mai spus Ţârcomnicu.
În partea de jos a oraşului sunt doar două grădiniţe, cu număr limitat de locuri, la problema de spaţiu adăugându-se la momentul selecţiei copiilor pentru grădiniţă şi condiţiile impuse de părinţi, care nu-şi doresc să-şi înscrie micuţii într-o unitate unde sunt primiţi copiii din cartierul sărac al municipiului.
Aşteptarea părinţilor care nu au unde să-i ducă pe cei mici la grădiniţă va mai dura un an, pentru că, a mai spus prof. Ţârcomnicu, va fi înfiinţată o grădiniţă în cadrul şcolii, cu minimum două grupe. Solicitări sunt, şi nu puţine, spaţiu există, mai e de rezolvat problema banilor, dacă proiectul realizat la nivel de judeţ, în care sunt cuprinse mai multe şcoli cu elevi de etnie romă în număr mare, va fi câştigat. Grădiniţa se va realiza şi fără acest proiect, doar că profesorii vor munci, aşa cum au făcut an de an, singuri să amenajeze sălile. Până atunci, îşi primesc elevii în clasa I şi le sunt, pentru o vreme, şi educatori. „Am văzut mulţi elevi cu uniforme, mai mulţi decât în anii trecuţi“, a mai spus directoarea despre şcolarii din clasele I-IV, unde uniforma este obligatorie.

 

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS