De obicei intrăm într-o relaţie cu speranţa că aceasta ne va aduce fericire. Sperăm ca persoana pe care am găsit-o să fie cea potrivită. Sperăm să găsim dragostea, suportul, compania şi admiraţia pe care le căutam de multă vreme. Fiecare dintre noi are câte o listă cu speranţe şi aşteptări şi, atâta timp cât acestea vor fi împlinite, ne vom simţi fericiţi.
Chiar dacă o astfel de atitudine faţă de relaţie este absolut firească, de cele mai multe ori ni se întâmplă să fim dezamăgiţi din cauza lipsei de fericire din viaţa noastră. Aceasta vine şi pleacă. Trebuie să fie aşa, deoarece fericirea este dependentă de circumstanţe. Când lucrurile merg bine, suntem fericiţi. Bucuria este cu totul altceva. Aceasta nu vine şi pleacă. Aceasta nu mai depinde de circumstanţe exterioare care sunt sau nu prezente. Când lucrurile sunt ceva mai dificile, atunci când speranţele noastre sunt departe de a fi îndeplinite, este foarte posibil să ne simţim bucuroşi. Bucuria este prestabilită, este o decizie optimistă, pe care am luat-o deja în ceea ce ne priveşte şi pentru lumea în care trăim. Acest lucru implică asumarea responsabilităţii vieţii noastre şi a relaţiei actuale.
De câtă bucurie ai parte în viaţa sentimentală? Dacă vrei să o îmbunătăţeşti şi să-ţi faci relaţia mai puternică, citeşte următoarele sfaturi, care te pot ajuta să-ţi regăseşti fericirea în viaţa de cuplu:
Descoperă arta de a dărui
Există o mare diferenţă între ceea ce oferi cu adevărat celeilalte persoane şi ceea ce oferi pentru a primi altceva drept răsplată. Atunci când în secret aşteptăm reciprocitate, nu este nimic mai mult decât manipulare. Pe de altă parte, adevărata bucurie se bazează pe ceea ce dăruim din tot sufletul. Atunci când vom învăţa să dăruim sincer anumite lucruri, va fi aproape imposibil să fim supăraţi sau nervoşi. A dărui pur şi simplu este adevărata bucurie cu care suntem răsplătiţi.
A dărui sincer înseamnă generozitate fără nici un fel de altă aşteptare. Este vorba de a dărui partenerului tău ceva ce i-ar plăcea, şi nu ceva care să te mulţumească pe tine. Ceea ce înseamnă că trebuie să acorzi timp cunoaşterii persoanei respective şi a dorinţelor acesteia. Unele persoane se tem să dăruiască, simţindu-se jenate sau ca să nu fie refuzate. Însă şi reciproca este valabilă. Cu cât vom dărui mai mult, cu atât vom primi mai mult. A dărui înseamnă împlinire şi bunătate, atribute fundamentale pentru dezvoltarea armoniei şi bucuriei în viaţa de cuplu.
Există multe alte lucruri care pot fi dăruite în afară de obiecte. Partenerul tău are nevoie de orice, începând cu timp şi atenţie până la cunoaştere şi sentimentul că are dreptate în anumite situaţii. Vrei să pui acest plan în acţiune? Fă o listă cu toate lucrurile pe care i le poţi oferi partenerului tău. Apoi fă o listă cu lucrurile pe care ţi-ar plăcea să ţi le ofere el. Când vei privi aceste două liste, vei vedea diferenţa între ceea ce ţi-ai dori să oferi cuiva în speranţa că îţi vei satisface propriile nevoi şi ceea ce l-ar face cu adevărat fericit pe partenerul tău.
Învaţă să asculţi cu adevărat
Vorbind despre ceea ce înseamnă să dăruieşti cu generozitate, nu există nici o modalitate mai bună pentru a face acest lucru decât dacă vom asculta cu atenţie ceea ce ni se spune. În majoritatea timpului auzim ceea ce ne spune partenerul, dar nu avem nici cea mai vagă idee despre ceea ce înseamnă să ascultăm. A asculta înseamnă să ieşi din propriile gânduri şi să fii alături de cealaltă persoană. Ceea ce înseamnă să opreşti vocea interioară, care comentează în permanenţă sau anticipează ceea ce urmează să spună celălalt sau ce trebuie să spui tu. Trebuie să-ţi opreşti argumentele sau contraargumentele din interior şi să fii deschis discuţiei. În momentul în care îl vei asculta cu atenţie pe partenerul tău, vei uita de propriile aşteptări legate de ceea ce ţi-ai dori să fie spus sau făcut şi vei reuşi să fii alături de el în situaţia respectivă. Acesta va fi un dar imens pe care i-l vei oferi. De fapt, pentru mulţi dintre noi, a fi ascultaţi cu atenţie înseamnă că suntem iubiţi.
Renunţă la încercarea de a-l schimba pe celălalt
Permanenta dorinţă de a fixa sau a schimba pe cineva este una dintre cele mai mari capcane pentru bucurie. În plus, creează conflicte de putere în interiorul relaţiei atunci când iese de sub control un anumit aspect. Celălalt se simte rănit, nepotrivit şi se gândeşte că este ceva în neregulă cu el. Persoana care îşi doreşte o astfel de schimbare devine din ce în ce mai frustrată din cauza refuzului celuilalt de a se schimba sau a retragerii acestuia. Atunci se întâmplă să spunem: „Dacă m-ai iubi suficient de mult, atunci te-ai schimba“.
Să descoperi bucuria unei relaţii înseamnă să ai capacitatea de a iubi pe cineva aşa cum este. Partenerii noştri nu au venit pe lume doar pentru a ne mulţumi pe noi sau pentru a ne face fericiţi. Ei s-au născut pentru a se maturiza, pentru a evolua şi pentru a descoperi cine sunt. Acesta s-ar putea să fie un proces destul de îndelungat şi provocator. Şi, cu siguranţă, vor exista momente în care partenerii noştri îşi vor dezvălui şi laturile mai puţin plăcute. Însă, lucrul cel mai surprinzător legat de schimbare este că, atunci când îl vom forţa şi îl vom dezaproba mai puţin pe partener, atunci acesta se va schimba mai repede deoarece nu va mai fi nevoit să ne opună rezistenţă.
Dezvoltă-ţi răbdarea
Răbdarea este un cuvânt demodat pentru oamenii zilelor noastre, legaţi de tehnologia ultrarapidă pentru care cât mai rapid înseamnă cât mai bun. Oricum, nu există nici o modalitate de a grăbi maturizarea unei relaţii sau dezvoltarea armoniei în cuplu. Dacă eşti nerăbdătoare să ajungi pe calea potrivită cât mai repede, există două feluri în care poţi începe: învaţă cum poţi dărui mai mult şi fă efortul de a deveni o cât mai bună ascultătoare. Însă, fiecare problemă îţi va lua timp şi multă răbdare. Din această cauză este absolut necesar să conştientizăm ceea ce suntem – exact în acest moment – şi să ne gândim că suntem iubiţi şi acceptaţi. Dacă eşti pregătit(a) să îmbunătăţeşti armonia şi bucuria vieţii tale de cuplu, eliberează puterea cu care l-ai învestit pe partenerul tău şi asumă-şi responsabilitatea găsirii acestei bucurii în propria viaţa, vei fi surprinsă de rezultatul pe care îl vei obţine.