Liceul Militar din Bănie și-a prezentat prima promoție de elevi

Autori


200 de elevi din Dolj, dar și din diverse județe ale țării precum Gorj, Galați, Suceava și chiar din Capitală au început ieri cursurile Colegiului Militar „Tudor Vladimirescu“ din Craiova, care și-a reluat activitatea după o pauză de 18 ani. Festivitatea de deschidere a anului școlar, care a fost una cu specific militar, s-a derulat în curtea Batalionului de Instrucție, Comunicații și Informatică „Frații Buzești“, acolo unde unitatea școlară își are sediul. Îmbrăcați în uniforme compuse din haină albă și pantaloni bleumarin și foarte emoționați, mai ales că și-au revăzut familiile, elevii au depus legământul că vor învăța carte și că vor urma cariera militară.

Reînființarea Colegiului Militar de la Craiova este un act de normalitate, a spus ieri comandantul unității școlare, colonelul Gheorghe Dincă, cel care împreună cu profesorul Zamfirică Petrescu vor asigura managementul acestei instituții de învățământ. „Liceul Militar de la Craiova s-a reînființat după 18 ani. Considerăm că este un act de normalitate. Colegiul de la Craiova este printre primele care s-au înființat în România, în anul 1881. El are o activitate de 87 de ani, chiar dacă a mai fost întreruptă din motive diverse“, a precizat comandantul unității școlare la festivitatea de deschidere a noului an școlar.

Sală de curs din cadrul Colegiului Militar „Tudor Vladimirescu“.

Sală de curs din cadrul Colegiului Militar „Tudor Vladimirescu“.

Prima promoție este formată din 200 de elevi, dintre care 120 sunt în clasa a IX-a, iar 40 sunt în clasa a X-a și alți 40 în clasa a XI-a, care își vor derula activitatea în clădirile Batalionului de Instrucție, Comunicații și Informatică „Frații Buzești“ de pe strada Vasile Alecsandri, nr. 91. Toate spațiile în care se vor derula activitățile educative au fost modernizate.

Au venit din diverse colțuri ale țării


Activitatea în cadrul Liceului Militar a început din 8 septembrie, când elevii au fost cazați în căminul unității școlare pentru a se acomoda cu rigoarea militară. Câțiva dintre elevii din clasele a X-a și a XII-a au fost transferați la Craiova de la colegiile militare din țară, dar cei mai mulți au cunoscut acum pentru prima dată ceea ce înseamnă să învețe într-o astfel de instituție școlară. Cu toții au mărturisit că nu este deloc ușor, întrucât au un program strict și stau departe de familie. „Sunt elev în clasa a XI-a A. Am venit de la Colegiul Național Militar «Mihai Viteazul» din Alba Iulia. Este foarte frumos să fii elev în cadrul unui liceu militar, dar în același timp este și greu. La început, pentru toți, cea mai grea este deșteptarea și apoi ordinea. Nu toată lumea este obișnuită cu așa ceva. Sunt și beneficii, în sensul că înveți să faci orice, să te descurci mai ușor, pentru că aici nu mai e nici mama, nici tata să te ajute. Apoi este asigurată cariera. Eu mă pregătesc pentru Academia Tehnică Militară să devin inginer pe motoare de avioane“, a spus Cornel Barbu. Cei care s-au transferat au dorit să fie mai aproape de familie, dar cei mai mulți sunt din diverse județe ale țării. „Am venit de la Suceava, din Vatra Moldoviței. Am ales să vin la Craiova pentru că mă gândesc la viitorul meu. Este greu, dar cu toții ne asumăm acest lucru. Programul este mult diferit de cel de acasă și la asta se adaugă faptul că nu mai avem atât de aproape părinții, dar vom trece și peste aceste dificultăți pentru carieră. Mă pregătesc pentru Academia de la Sibiu“, a spus Ramona Lețchi, elevă în clasa a XI-a. Altă colegă a sa este din Gorj. „Am ales să studiez la Craiova din pasiune pentru viața militară. Am venit de la un liceu din Novaci, profil matematică-informatică intensiv. Am ales Liceul Militar pentru că este o șansă unică“, a spus Gabriela Grigore. Printre elevii de clasa a IX-a se afla și un adolescent din Capitală. „Prima zi de școală este cu emoție. Sperăm să fie bine pe viitor, cu rezultate bune și să nu întâmpinăm dificultăți. Am ales acest liceu pentru a-mi asigura viitorul, printr-o carieră militară. Vin de la Școala gimnazială nr. 188 din București“, a spus Andrei Gheorghe.

Una dintre camerele în care sunt cazați elevii Colegiului Militar din Craiova

Una dintre camerele în care sunt cazați elevii Colegiului Militar din Craiova

Au făcut legământ cu colegiul

Ceremonia deschiderii anului școlar a fost cu specific militar. După intonarea imunului național, elevii au rostit legământul. „Mă leg să învăț carte, să-mi oțelesc brațul și inima spre a sluji cu destoinicie patria și Armata României. Așa să-mi ajute Dumnezeu“, au spus în cor tinerii. De asemenea, în cadrul festivității i s-a acordat colegiului denumirea onorifică de „Tudor Vladimirescu“, care îl are ca patron spiritual pe Sfântul Gheorghe, iar comandantul unității de învățământ a primit steagul distinctiv care a fost înmânat de locțiitorul șefului Statului Major General, general locotenent Adrian Tonea. Având în vedere că Liceul Militar nu este pentru prima dată deschis la Craiova, fostul comandant al acestei unități de învățământ, Corvin Gheorman, a înmânat cheia colegiului reprezentantului elevilor, Alberto Roșie, un gest prin care elevii își iau angajamentul că vor asigura prestigiul acestei unități școlare. Și bobocii de clasa a IX-a au făcut aceeași promisiune, prin discursul prezentat de eleva Maria Tania Boiu, care a avut cea mai mare medie de admitere. „Pășim azi pe acest drum al fundamentării principiilor și a desăvârșirii sinelui cu emoția inerentă vârstei inocente, dar cu încrederea că vom depăși prin eforturi susținute toate obstacolele. Suntem conștienți că avem o mare responsabilitate pentru creșterea prestigiului acestei instituții de învățământ militar în care am fost admiși“, a spus adolescenta, care acum este elev caporal. La rândul lor, elevii și părinții au fost asigurați de inspectorul școlar general Lavinia Craioveanu că vor avea parte de un corp profesoral bine pregătit, care a fost selectat în urma unui concurs riguros.


Galerie foto


Comenteaza acum

Alte stiri

21 martie 2018

Dolj: Peste de 70 de jandarmi au donat sânge

Peste 70 de lucrători ai Grupării de Jandarmi Mobile “Fraţii Buzeşti” Craiova şi Inspectoratului de Jandarmi Judeţean “Mihai Bravul” Dolj au donat, miercuri, sânge, aceasta fiind prima activitate cuprinsă în programul ...
21 martie 2018

Craiova: Urmărită internațional pentru furt, arestată

Poliţişti din cadrul Secţiei 6 Craiova, cu sprijinul unui grup S.A.S. din cadrul IPJ Dolj, au organizat, ieri, o acţiune pe linia persoanelor urmărite în temeiul legii, ocazie cu care a fost depistată C. Florentina, 25 de ani, din Craiova,

Sumarul ediției de marţi, 13 septembrie 2016

Actualitate

» 500 de milioane de lei, suplimentare a plafonului pentru Prima Casă?
» Noua hartă a autostrăzilor din România
» Senatul a adoptat proiectul de lege potrivit căruia 1 iunie, Ziua Copilului, este sărbătoare legală nelucrătoare
» Olt: Adăpostul canin de la Sărăceşti aproape de capacitatea maximă de cazare
» Tarifele pe litoral ar putea creşte, sezonul viitor, cu aproximativ 10 procente
» Cioloș şi Hollande, la inaugurarea noii uzine de asamblare a elicopterelor Airbus H215 de la Ghimbav
» Senatul a adoptat legea RCA
» OUG privind plagiatele, la vot final în forma adoptată de comisie
» Hollande, la Măgurele: Franţa şi România pot să implementeze laserul cel mai puternic din lume
» Vineri va fi anunțat numele orașului din România recomandat pentru titlul de Capitală Europeană a Culturii
» Aparat bun de casat la Radioterapie
» Ziua Pompierilor
» Protest sau nu la Tribunal?
» Sebastian Ghiţă a scăpat de controlul judiciar
» Baroul Bucureşti a amânat luarea unei decizii în cazul lui Victor Ponta
» Ministerul Finanțelor propune suplimentarea cu 500 de milioane de lei a plafonului pentru Prima Casă
» 255.000 de doze de vaccin hexavalent vor ajunge la pacienţi în cel mult 20 de zile
» Programul Internship la INS
» Mihai Stoica, directorul sportiv al echipei Steaua, audiat la DNA
» Președintele Hollande ar putea sprijini aderarea României la Schengen
» Doi migranți s-au înecat în Dunăre în timp ce încercau să ajungă în România
» Transportatorii ar putea amâna protestul de joi

Publireportaj

» UNIC Imobiliare, compania construită pe un concept original

Dolj

» Ai carte și tot riști să n-ai parte de un loc de muncă
» Directorii de școli, înlocuiți dacă nu promovează concursul
» Radar și restricții rutiere pe DN 6B Craiova – Hurezani
» Pompierii doljeni şi-au sărbătorit ziua alături de craioveni
» În doi ani şi jumătate, Craiova ar trebui să mai aibă un spital regional
» Pietonii – pe stradă, mașinile – pe trotuar
» Unde ajung deșeurile colectate selectiv de craioveni?
» Întreruperi energie electrică de mâine
» Banii înclină balanța justiției?
» Sărăcia împiedică oamenii să ajungă la medic
» Craiova: Preşedintele CJ Dolj şi prefectul, prezenţi la Ziua Pompierilor

Gorj

» Solicitanţii de locuinţe ANL trebuie să îşi actualizeze cererile
» Ciurel nu poate reveni la şefia CEO
» Ministerul Energiei a numit Consiliul de Supraveghere la CEO
» Ministerul Energiei a numit Consiliul de Supraveghere la CEO
» Gorj: Dezbatere publică „Controlul Integrat al Poluării cu Nutrienți”, organizată de Ministerul Mediului la Târgu Jiu

Olt

» Olt: Cele mai multe sancţiuni aplicate de poliţiştii locali sunt pentru încălcarea regulilor de circulaţie
» Olt: Prefectura a activat pe site o secţiune specială dedicată alegerilor parlamentare din decembrie

Vâlcea

» Vâlcea: Femeie urmărită internaţional pentru un omor săvârşit în Grecia, depistată de poliţişti

Sport

» „Veteranii“ Lică și Olteanu vor să ducă România la Euro
» Alina Duță a depășit așteptările și a luat bronzul la Reghin
» Dinamyk a făcut legea la Târgu Mureș
» Geolgău mizează pe victoria Craiovei în meciul cu Chiajna
» Fotbal / CSO Filiaşi s-a calificat fără emoţii în turul patru al Cupei României

Magazin

» Horoscop
» Bancul zilei
» Tradiţii şi obiceiuri de Ziua Crucii

Top