Boala ficatului gras este o afecțiune hepatică apărută în urma acumulării de grăsimi în exces la nivelul acestui organ. Cu toate că boala este reversibilă, dacă nu este abordată așa cum ar trebui, poate avea complicații grave pe termen lung, printre care și ciroza.
Adoptarea unui stil de viață sănătos este principala modalitate de gestionare a ficatului gras (steatoză hepatică). E bine ca pacientul să ajungă la o greutate normală, adică un IMC între 18,5 și 24,9, să aibă o dietă sănătoasă, bogată în fructe, legume, proteine și carbohidrați complecși, dar săracă în grăsimi, zahăr și sare, să facă mișcare în mod regulat (cel puțin 150 de minute de activitate de intensitate moderată, cum ar fi mersul pe jos sau cu bicicleta) și să nu mai fumeze, potrivit doc.ro.
Alcoolul îngreunează activitatea normală de detoxifiere a ficatului
Alcoolul îngreunează activitatea normală de detoxifiere a ficatului, blochează arderile și eliminarea grăsimilor din corp, ba mai mult, adaugă un plus de toxicitate în organism, pe lângă toate deșeurile pe care corpul trebuie să le elimine zi de zi. Pentru persoanele cu ficat gras care prezintă modificări ale valorilor transaminazelor (TGO, TGP, GGT – analize care indică suferință hepatică) se recomandă stoparea consumului de alcool. În general, se admite ocazional consumarea a 330 ml de bere sau 125 ml de vin ori 40 ml de tărie.
Sucurile carbogazoase din comerț, de evitat
Sucurile de fructe nu reprezintă altceva decât apa cu zahărul din fructe, care se transformă foarte ușor în grăsime hepatică, iar băuturile carbogazoase conțin doar calorii goale, non-nutritive, coloranți, conservanți și E-uri, nocive pentru ficat și corp în general.
Dacă vrei să bei un suc de fructe, prepară acasă un smoothie, pentru a păstra fibrele și antioxidanții benefici care protejează ficatul și organismul și nu îl încarcă inutil cu calorii și zaharuri concentrate. În rest, bea apă plată sau cu bule, după preferințe, în care poți să pui felii de lămâie și frunze de mentă, ceaiuri de plante sau fructe neîndulcite, compoturi fără zahăr, cafea simplă sau cu lapte degresat.
Orice tip de prăjeală, dăunătoare pentru organism
Orice tip de prăjeală este extrem de dăunătoare pentru organism, deoarece se creează produși toxici pentru ficat și colon. Prin prăjire se oxidează și se degradează chiar și grăsimile bune din uleiurile vegetale, din nuci și semințe. E mai bine să dai gust mâncării cu ajutorul condimentelor și ierburilor aromatice decât cu prăjeli și rântașuri. Dacă pui ulei în mâncarea gătită, adaugă-l după ce ai oprit focul, la sfârșit.
Alimente precum margarină, produse de patiserie și cofetărie, foietaje – de evitat
Citește cu atenție etichetele de pe orice tip de creme, sosuri și maioneze, pentru că acestea pot să conțină grăsimi trans (apar sub denumirea grăsimi hidrogenate sau parțial hidrogenate); acestea sunt grăsimi periculoase pentru ficat și pentru organism, în general. La nivel european s-a decis ca acest conținut de acizi grași trans să nu depășească 2 grame la 100 g de grăsime din conținutul produselor alimentare.
Dacă suferi de ficat gras, evită să consumi alimente precum margarină, produse de patiserie și cofetărie, foietaje, creme și sosurile gata preparate din comerț. Alege mai degrabă pentru gătit, în cantități mici, unt și smântână cu un procent de grăsime redus și ulei de măsline.
Mezelurile, pateurile de ficat, cârnații, salamul, parizerul sau crenvurștii
Mezelurile, pateurile de ficat, cârnații, salamul, parizerul sau crenvurștii conțin o cantitate mare de grăsimi și E-uri și foarte puțină carne, de aceea e bine să citești etichetele înainte de a cumpăra astfel de produse. Dacă ți-e poftă, din când în când, alege sortimente care să conțină un procent mare de carne și care să nu aibă potențatori de aromă sau de culoare ori conservanți nocivi. În loc de mezeluri, e bine să îți faci sandvișuri cu friptură rece din carne slabă, pregătită la cuptor în crustă de condimente, cu felii de roșii și salată verde, de exemplu.
Citeşte şi: Cireşele, cocktail de vitamine, minerale şi antioxidanţi