36.4 C
Craiova
luni, 14 iulie, 2025
Știri de ultima orăSanatateAtenție la toleranța la medicamente!

Atenție la toleranța la medicamente!

Utilizarea în mod repetat a anumitor medicamente poate duce în timp la dezvoltarea de toleranță la respectivul preparat. Aceasta conduce la administrarea de doze mai mari de medicament sau aceleași doze, dar la intervale mai scurte de timp, în scopul obținerii aceluiași efect care se obținea atunci când s-a început prima oară administrarea medicamentului.

În teorie, este posibilă dezvoltarea de toleranță la orice medicament, dar unele clase medicamentoase prezintă un risc crescut de toleranță, cum este cazul medicamentelor opioide folosite în scopul medical al ameliorării durerilor.

Într-o societate tot mai obișnuită cu administrarea a diferite medicamente pentru a beneficia de o stare optimă de sănătate, toleranța la medicamente poate reprezenta o provocare, dar partea bună este că există rezolvări la această problemă.

Medicii reevaluează constant planul de tratament pentru a se asigura că tratamentul este cel mai potrivit pentru pacient, dar și pentru a reduce incidența toleranței la medicamente.

Toleranță, nu dependență

Deși există riscul ca toleranța la medicamente să fie ușor confundată cu dependența de medicament sau chiar cu adicția de droguri, acestea sunt lucruri complet diferite. Într-adevăr, toleranța la substanță poate apărea de exemplu și în cazul substanțelor de tip drog, dar poate exista și pentru medicamentele prescrise de către medici.

Persoanele care prezintă toleranță medicamentoasă percep deseori medicamentul ca nemafiind la fel de eficient ca atunci când l-au folosit prima oară, iar necesitatea măririi sau îndesirii dozelor pare a fi soluția. O soluție poate fi întreruperea pentru o scurtă perioadă a tratamentului, cu reintroducerea ulterioară a acestuia pentru a restabili eficacitatea, dar acestă metodă este obligatoriu a fi urmată doar la recomandarea medicului. Motivul este reprezentat de faptul că anumite medicamente pot produce efecte adverse grave la întreruperea bruscă a tratamentului.

Pe de altă parte, dependența de droguri este o afecțiune cronică ce implică consumul compulsiv de alcool sau de droguri recreative.

Riscurile toleranței la medicamente

Odată instalată toleranța la un anumit preparat medicamentos, capacitatea acestuia de a oferi beneficiul sau efectul dorit este afectată.

Continuarea administrării unui medicament în ciuda semnelor de toleranță nu este indicată. Motivul îl reprezintă creșterea riscului instalării efectelor secundare prin administrarea medicamentului în doze mai mari decât cele prevăzute sau se poate ajunge chiar la toleranță încrucișată la alte medicamente din aceeași clasă medicamentoasă.

Concluzie

Anumite medicamente administrate perioade mai lungi de timp pot conduce în timp la instalarea toleranței deoarece corpul se obișnuiește cu substanța medicamentoasă și scad astfel și efectele benefice resimțite ca urmare a tratamentului.

Este important să se discute cu medicul orice aspect ne îngrijorează și orice modificare a efectelor resimțite ca urmare a tratamentului medicamentos.

Valentina Ghimpău

Sănătate de la Farmacist specialist,

Vă mulțumesc că m-ați citit!

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS