Ingrediente pentru 2 persoane: 4-5 ardei mari, graşi şi cărnoşi, 200 g orez (se poate folosi orez basmati), 1 ceapă, 1 roşie mare, frunze de pătrunjel, busuioc, ţelină, brânză afumată, parmezan, ulei, sare, piper.
Mod de preparare: Se coc ardeii rapid, doar atât cât să poată fi curăţaţi de pieliţă, dar pulpa să nu fie moale. Se pun într-o pungă sau într-un vas cu capac, cu puţină sare, şi se lasă să transpire cam 15 minute. În acest fel se vor curăţa foarte uşor.
Între timp, se pune la fiert apă pentru orez, iar ceapa se căleşte cu puţin ulei. După 2-3 minute se adaugă roşia tăiată cubuleţe şi se lasă să se prăjească la foc mic. Când fierbe apa, se pune sare, se adaugă orezul şi se lasă să fiarbă cam trei-patru minute mai puţin decât scrie pe pungă. Trebuie să fie mai tare. Se scurge de apă şi se adaugă ceapa şi roşia călite, se adaugă verdeaţa tocată, parmezanul şi brânza tăiată cubuleţe. Se amestecă şi se stinge focul.
Ardeii se curăţă bine şi li se taie căpăcelul deasupra unui castron, pentru a recupera apa conţinută în interior, care este foarte gustoasă. Cu ajutorul unei site de ceai se strecoară această apa în compoziţia de orez, alegând astfel seminţele. Se umplu ardeii şi se aşază într-o cratiţă, în care s-au pus în prealabil apă de un deget, câteva cubuleţe de roşii, frunze de ţelină şi sare. Se pot coace pe aragaz sau la cuptor. De preferat, se lasă 15 minute pe foc şi apoi se bagă 10 minute în cuptorul încins în prealabil, să se gratineze puţin.
Timp de preparare: 2 ore
Complexitate: medie
Menţiuni: Se pot înlocui brânza şi parmezanul cu carne de pui.

