Secția de Ginecologie a Spitalului Județean de Urgență Târgu Jiu a fost închisă temporar, pe 9 mai, după confirmarea unor infecții nosocomiale în rândul pacientelor. Două dintre pacientele în cauză au fost transferate la SJU Craiova.
În urma investigațiilor medicale, la patru femei internate au fost depistați doi agenți patogeni, printre care și stafilococul auriu, o bacterie recunoscută pentru rezistența sa la tratamente și riscul crescut de complicații. Ca măsură de precauție, pacientele afectate au fost transferate către alte unități medicale din regiune, pentru a li se asigura tratamentul adecvat și pentru a preveni răspândirea infecției.
Ca măsură de precauție, pacientele afectate au fost transferate către alte unități medicale din regiune, pentru a li se asigura tratamentul adecvat și pentru a preveni răspândirea infecției. Între timp, conducerea spitalului a dispus închiderea temporară a secției și demararea procedurilor de dezinfecție completă a spațiilor medicale.
Două gravide au fost transferate la SJU Craiova
Prima pacientă a fost transferată de la Spitalul Orășenesc Târgu Cărbunești în data de 2 mai.
„Inițial a rămas sub observație în Unitatea de Primiri Urgențe deoarece a refuzat consultul ginecologic al echipei de gardă în zilele de 2 și 3 mai. Având în vedere alterarea stării generale și prezența unui abdomen acut chirurgical, a fost internată în secția de Chirurgie Generală. În urma investigațiilor și intervenției chirurgicale, s-a constatat că sursa afecțiunii era de origine uterină, intervenindu-se astfel chirurgical printr-o echipă mixtă chirurgie-ginecologie. Evoluția postoperatorie este favorabilă“, au transmis reprezentanţii SJU Craiova.
A doua pacientă a fost transferată de la Spitalul Clinic Județean de Urgență Târgu Jiu în stare generală gravă. În Unitatea de Primiri Urgențe a fost investigată complex: biologic cu analize extinse, imagistic – ecografie, omografie computerizată, clinic – de către medic ginecolog și chirurg. Investigațiile au arătat o stare septică severă și a fost internată și tratată în secția de ginecologie – terapie intensivă.
„Împreună cu medicul infecționist și de terapie intensivă a fost instalat un tratament complex antiinfecțios și de echilibrare a stării pacientei. Pe lângă tratamentul menționat s-a intervenit chirurgical în echipă interdisciplinară: ginecolog, chirurgie generală, chirurgie plastică, pentru a se îndepărta focarele infecțioase de la nivelul peretelui abdominal și pelvisului. Evoluția a fost lent favorabilă, starea este mult ameliorată, clinic și biologic. În prezent se face toaletare zilnică, în continuare în echipă mixtă de medici, dar nu putem spune că este în afara oricărui pericol“, a mai transmis SJU Craiova.
Control al DSP Gorj la SJU Târgu Jiu
Între timp, conducerea spitalului a dispus închiderea temporară a secției și demararea procedurilor de dezinfecție completă a spațiilor medicale. Direcția de Sănătate Publică Gorj a declanșat un control la Spitalul Județean de Urgență Târgu Jiu pentru a evalua modul în care au fost respectate normele de igienă și pentru a identifica eventualele cauze ale apariției infecțiilor nosocomiale. Rezultatele acestui control vor sta la baza deciziilor privind redeschiderea secției și stabilirea eventualelor responsabilități.
Unitatea medicală a anunțat că din 12 mai se dorește redeschiderea Secției Ginecologie. Dar Direcția de Sănătate Publică Gorj a prelungit luni suspendarea activității, la cererea unității medicale. Nu sunt gata analizele probelor de autocontrol.
Citeşte şi: O femeie şi fiul ei de trei ani au murit după ce au căzut din căruţă şi au fost călcaţi de un camion