32.8 C
Craiova
luni, 17 iunie, 2024
Știri de ultima orăLocalDoljJudecătoria Craiova suspendă activitatea Adăpostului de câini de la Breasta

Judecătoria Craiova suspendă activitatea Adăpostului de câini de la Breasta

Capturarea câinilor fără stîpân, ducerea lor în adăpostul de la Breasta și eutanasierea sunt oprite în Craiova printr-o decizie a Judecătoriei Craiova, cel puțin așa susțin reprezentanții unui ONG.

Admite în parte cererea. Obligă pârâții să suspende orice acțiune de capturare și eutanasiere a câinilor fără stăpân, până la soluționarea dosarului nr. 26989/215/2022, aflat pe rolul Judecătoriei Craiova, având ca obiect obligarea pârâților la finalizarea procedurii de concesionare a Serviciului de Gestionare a câinilor fără stăpân către o persoană juridică sau o asociație sau fundație care desfășoară activități în domeniul protecției animalelor. Executorie de drept. Cu drept de apel în termen de 5 zile de la comunicare, care se va depune la Judecătoria Craiova. Pronunţată azi, 01.11.2022, prin punerea soluţiei la dispoziţia părţilor de către grefa instanţei”, se arată în decizia instanței.

Hotărâri judecătorești peste hotărâri

Decizia a fost dată de instanță Judecătoriei la începutul acestei luni.

„Așa cum stiți, de pe data de 01.11.2022 activitatea de capturare și eutanasiere a câinilor este oprită prin decizia Judecătoriei Craiova. În adăpostul Breasta nu trebuie să mai intre câini capturați și, evident, cei rămași acolo nu pot fi eutanasiați. Această activitate trebuia să fie oprită încă de mai bine de un an și jumatate, prin decizia Curții de Apel Craiova nr. 1482/2021 , pronunțată în dosarul nr. 2917/63/2020”, spune Aurelia Loacă, reprezentanta ONG-ului.

Aceasta face referire la decizia prin care primăria era obligată, printr-o hotărâre definitivă a Curţii de Apel Craiova, să înfiinţeze serviciul specializat pentru gestionarea câinilor fără stăpân. Hotărârea Curţii de Apel Craiova a fost dată într-un proces în care Asociaţia „Viaţa Animalelor” l-a intentat Primăriei şi Consiliului Local şi SC Salubritate SRL, în subordinea căreia se află adăpostul de câini din comuna Breasta, despre care reprezentanţii asociaţiei susţin că din 2013 nu funcţionează în baza legii, pentru că nu are un serviciu de gestionare a câinilor fără stăpân care să fie înfiinţat legal.

Adăpostul canin de la Pod Breasta, inaugurat de autorităţi în 2013, a fost permanent în centrul controverselor

„Conform deciziei judecătoreşti, Primăria Craiova este obligată să se pună în legalitate, iar adăpostul Breasta va fi închis până când se va înfiinţa legal serviciul de gestionare a câinilor fără stăpân. De asemenea, vă amintim că în anul 2013 am fost nevoiţi să acţionăm în judecată Primăria Craiova, deoarece li s-a interzis accesul iubitorilor de animale în adăpostul Breasta. Şi atunci am învins tot printr-o decizie judecătorească”, scria la acel moment reprezentanta Asociaţiei „Viaţa Animalelor”, Aurelia Loacă, pe pagina de facebook.

Ce a decis instanța în 2020

Curtea de Apel Craiova (prin decizia definitivă nr. 2580/18.11.2020) a reținut faptul că Consiliul Local al Municipiului Craiova a înființat Serviciul specializat pentru gestionarea câinilor fară stapân. Aceiași instanță (prin decizia civilă nr. 1482/2021) a reținut că Serviciului de gestionare a câinilor fără stăpân din municipiul Craiova nu a fost înființat la nivelul UAT, deși prin HCL nr. 308/2019 s-a modificat structura organizatorică și s-a înființat la nivelul aparatului de specialitate al primarului un compartiment funcțional cu activitate specifică de gestionare a câinilor fără stăpân. Iar asta limita modalitatea în care acest serviciu puatea fi atribuit persoanelor juridice, adică prin concesiune. Totodată, instanța a mai arătat că SC Salubritate Craiova SRL, deși întrunește condițiile activității de gestionare a câinilor fără stăpân, întrucât are ca activitați autorizate activități veterinare și de capturare a câinilor fără stăpân, nu poate efectua activități în cadrul Serviciului de gestionare a câinilor fără stăpân. Pe scurt, Curtea a reținut că delegarea unui astfel de serviciu către Salubritate a fost nelegală.

Adăpost Breasta
Adăpost Breasta

Totuși, până în ziua de azi, Serviciul de gestionare a câinilor fără stăpân este în sarcina SC Salubritate Craiova SRL. Reprezentanții societății au spus inițial, legat de hotărârea Judecătoriei Craiova, că: „Noi nu am fost citați și nu am primit nimic oficial referitor la această decizie”. După care au revenit: „Menționez că vom face apel”, a spus Roxana Știubei, purtător de cuvânt SC Salubritate Craiova SRL.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS