9.8 C
Craiova
marți, 13 mai, 2025
Știri de ultima orăLocalDolj„Rabla“, blocată de speculanţii de vouchere

„Rabla“, blocată de speculanţii de vouchere

Deşi doljenii au dezmembrat aproape 2.500 de autoturisme de la începutul acestui an, vânzările dealerilor auto nu au fost spectaculoase după încheierea primei părţi a Programului „Rabla“. Totuşi, aceştia din urmă sunt mulţumiţi şi aşteaptă noul lot de vouchere, cele care mai sunt pe piaţă fiind blocate de speculanţi.

Prima parte a ediţiei 2010 a Programului „Rabla“, începută pe 18 februarie şi încheiată la jumătatea lunii martie, a fost catalogată drept un real succes de către ministrul mediului şi pădurilor, László Borbély. Acesta a comunicat că, dacă în 2009 au fost casate 32.327 de rable, anul acesta, în trei săptămâni de la demararea programului, au fost casate 30.000, fiind predate 55.600 de tichete (vouchere) către REMAT-uri. Principalele modificări faţă de anii anteriori ale Programului „Rabla“ au fost faptul că în schimbul maşinii casate proprietarul primeşte un voucher care poate fi valorificat la liber, dar şi posibilitatea de a folosi maximum trei astfel de cupoane pentru cumpărarea unei maşini noi. Prima de casare a rămas 3.800 de lei.
Deşi au fost casate aproximativ 30.000 de autoturisme, până la jumătatea lunii martie fuseseră cumpărate 4.000 de maşini noi prin Programul „Rabla“, din care 63% fabricate în România, potrivit datelor centralizate de Ministerul Mediului.
Explicaţia găsită de dealerii doljeni ar fi că o mulţime de vouchere au rămas blocate pe piaţă, la speculanţi, care ţin de preţ. „Voucherele care mai sunt pe piaţă au rămas blocate, pentru că aceia care le vând cer destul de mult pe ele, între 1.700 şi 1.900 de lei, pe când preţul real al acestora este în jur de 1.500 de lei“, a precizat Adrian Mărăşescu, directorul Plus Auto, dealer Ford. În aceste condiţii, dealerii aşteaptă noua serie de vouchere promisă de guvern, Ministerul Mediului anunţând că va suplimenta Programul „Rabla“ cu 50.000 de tichete.

Multe radieri, puţine înmatriculări

Potrivit datelor făcute publice de Direcţia Regim Permise Conducere şi Înmatriculare a Vehiculelor, în ianuarie 2010, în întreaga ţară au fost înmatriculate numai 2.134 de autoturisme noi, fiind cea mai slabă lună din ultimii ani. Spre comparaţie, în ianuarie 2009 au fost înmatriculate 13.819 autoturisme noi în România. În luna februarie, când a demarat Programul „Rabla“, numărul de înmatriculări la nivel naţional nu a crescut foarte mult, fiind înregistrate doar 2.658 pentru autoturisme noi. La nivelul judeţului Dolj, între 1 ianuarie şi 25 martie 2010 au fost înmatriculate… 173 de autoturisme noi, faţă de 523 în aceeaşi perioadă a anului trecut.
Deşi înmatriculările de maşini noi au fost la pământ, Serviciul Public Comunitar Regim Permise de Conducere şi Înmatriculare a Vehiculelor (SPCRPCIV) Dolj a avut de lucru cu radierile. Astfel, până pe 25 martie, au fost radiate prin dezmembrări nu mai puţin de 2.490 de autoturisme, creşterea fiind de peste 400 la sută faţă de aceeaşi perioadă a anului 2009, când au fost radiate prin dezmembrare 476 de autoturisme. Numai în februarie, odată cu demararea Programului „Rabla“, au fost radiate 1.388 de maşini.
Potrivit SPCRPCIV Dolj, scăderea drastică a înmatriculărilor a fost cauzată în primul rând de criza economică, dar şi de taxa de poluare, aceasta din urmă având drept consecinţă în Dolj înmatricularea în Bulgaria a multor autoturisme.
Reprezentanţii SPCRPCIV Dolj au explicat că se aşteaptă ca numărul de autoturisme noi înmatriculate în judeţ să crească în perioada următoare, un factor important fiind şi Programul „Rabla“.

Dealerii sunt mulţumiţi de program

Deşi speculanţii de vouchere le-au pus beţe în roate, dealerii din Dolj sunt mulţumiţi de program şi îşi freacă mâinile în aşteptarea noii serii de vouchere. „Demararea programului a fost atât pentru noi, cât şi pentru clienţi o gură de aer. Acum aşteptăm noua serie de cupoane“, a explicat Luiza Scărlătescu, director vânzări REDAC, dealer Dacia şi Renault. Până acum, Redac a vândut prin Programul „Rabla“ aproximativ 200 de autoturisme Dacia şi 60 de Renault-uri. Şi reprezentanţii Plus Auto, dealer Ford, sunt mulţumiţi de vânzările de până acum. „Considerăm că am avut vânzări bune. Am dat aproximativ 60 de autoturisme în Olt, Dolj şi Mehedinţi, dintre care cele mai multe, aproape 40, au fost vândute în Dolj. Aşteptăm celelalte tichete, care trebuie să sosească pe 11-12 aprilie“, a precizat Adrian Mărăşescu, directorul Plus Auto.

Parc auto

SPCRPCIV Dolj are în evidenţe 144.707 autovehicule înmatriculate, în creştere cu 5,6 la sută faţă de anul 2008. Dacă, la începutul lunii decembrie 2008, în Dolj erau înscrise 137.013 autovehicule, de atunci şi până acum au mai fost înmatriculate  21.373, iar alte 12.131 au fost radiate. Certificatele de înmatriculare emise în anul 2009 au fost cu 17 la sută mai puţine decât în 2008. Din totalul maşinilor înmatriculate, în anul 2009, în judeţul Dolj, numai 13,60 la sută au fost noi (845 de maşini produse în România şi 1.916 din import), în restul cazurilor fiind vorba de autoturisme uzate din import şi de transcrieri ale dreptului de proprietate.

Atenţie la vouchere!

Autorităţile avertizează că pe piaţă pot apărea şi vouchere falsificate. Persoanele care vor să cumpere un voucher trebuie să ştie că, la o verificare cu lampa fluorescentă, în colţul din dreapta sus pe voucher este scris „Original“. Tichetul este valabil doar dacă este însoţit de certificatul de înmatriculare, de cel de casare şi de cel de radiere.
 

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS

20 COMENTARII