15.1 C
Craiova
luni, 12 mai, 2025
Știri de ultima orăBani & AfaceriCEO funcţionează cu trei grupuri energetice

CEO funcţionează cu trei grupuri energetice

Complexul Energetic Oltenia (CEO) funcţionează în prezent doar cu trei grupuri energetice şi se fac probe pentru a mai pune în funcţiune un grup energetic, la Sucursala Electrocentrale de la Rovinari. Daniel Antonie, directorul Diviziei Miniere, din cadrul Complexului Energetic Oltenia, a declarat că, din cauza vânzărilor reduse de energie electrică sub o mie de megawaţi oră, producţia de cărbune a fost direct afectată, astfel încât aceasta este la jumătate în raport cu ce se întâmpla în anii trecuţi. Potrivit aceleiaşi surse, stocurile totale de lignit din toate depozitele Complexului Energetic Oltenia nu depăşesc în prezent 2,1 milioane de tone. Singurul depozit unde s-a consumat aproape tot cărbunele este cel de la Sucursala de la Işalniţa. Scăderea din stocul total a fost de 100.000 de tone, ajungându-se la cifra finală de 2,1 milioane de tone.

Au căutat
cărbunele lipsă

Decizia de a consuma tot cărbunele din depozitul de la Sucursala de la Işalniţa are legătură cu un raport al Corpului de Control al managerului Complexului Energetic Oltenia, Laurenţiu Ciurel. Potrivit raportului, în depozitul de la Sucursala Işalniţa nu s-ar mai fi regăsit, în urma măsurătorilor, cantitatea de 140.000 de tone de lignit. A fost luată decizia de a se consuma tot stocul pentru a se stabili cu precizie ce cantitate de lignit se regăseşte la faţa locului. De asemenea, pentru a se vedea ce s-a întâmplat cu lignitul, reprezentanţii Complexului Energetic Oltenia au depus şi o sesizare la poliţie. „A fost soluţia pentru a stabili unde se regăseşte acea cantitate de cărbune. Se vorbea că sub depozit ar fi o groapă şi că ar fi acolo. Acum s-a consumat aproape tot cărbunele din depozit şi concluziile nu sunt deloc favorabile. Singurul lucru pozitiv este că vom avea un depozit gol şi minerii vor avea de lucru pentru a-l reface. Am consumat de la Işalniţa până am ajuns la rezerva obligatorie care trebuie să fie constituită şi de care nu avem voie să ne atingem“, a declarat Daniel Antonie, reprezentantul Complexului Energetic Oltenia.

Ciurel a plecat
după banii de la RAAN  

Pentru a-şi reveni din punctul de vedere al vânzărilor de energie electrică, şefii Complexului Energetic Oltenia mizau pe o perioadă de secetă severă în această vară. Seceta nu a mai venit în lunile iulie-august, aşa cum se prognozase. Prin urmare, perioada de creştere a vânzărilor a fost modificată de către CEO pentru lunile august-septembrie. „Vântul şi ploaia au fost tot în favoarea eolienelor şi a Hidroelectrica. La Hidroelectrica a mers totul. Pe noi nu ne-a avantajat nimic din nici un punct de vedere. Pentru a avea cât mai multe lichidităţi, căutăm să colectăm banii de la beneficiarii noştri, în special centralele termice care sunt furnizori de agent termic către populaţie. Un mare consumator de cărbune de la Complexul Energetic Oltenia este Regia Autonomă pentru Activităţi Nucleare de la care avem de recuperat peste 200 de milioane de lei. Managerul Laurenţiu Ciurel a plecat la Bucureşti pentru a obţine o primă tranşă din aceşti bani şi nu este vorba de compensări, ci de bani pe care să îi avem disponibili în cont. Am mai avut o întâlnire cu cei de la Col Term din Timişoara şi am convenit să ne plătească în tranşe banii pe cărbune. Următorii pe care îi avem programaţi la discuţii sunt beneficiarii de la Arad. Vom continua cu toţi. Vine iar iarna şi vor solicita cărbune şi ei nu au plătit, nici ce li s-a livrat şi au consumat deja“, a mai spus şeful Diviziei Miniere, din cadrul Complexului Energetic Oltenia.

Sindicatele
se pregătesc de pichetarea guvernului

Federaţia Naţională Mine Energie pregăteşte pichetări şi proteste de săptămâna viitoare. Minerii au fost consultaţi şi sunt de acord să înceapă din nou protestele. Cristi Fluerătoru, vicepreşedinte al Federaţiei Naţionale Mine Energie, a spus că de astăzi va fi organizat şi un referendum pentru ca membrii de sindicat să îşi dea acordul ca 150 de mineri să picheteze de săptămâna viitoare sediul guvernului. Minerii vor ca în acest fel să atragă atenţia autorităţilor centrale în legătură cu situaţia grea pe care o traversează Complexul Energetic Oltenia. Tot pentru a găsi soluţii pentru reluarea vânzărilor de energie la Complexul Energetic Oltenia, sindicatele îl aşteaptă astăzi la Târgu Jiu pe Maricel Popa, secretar de stat în cadrul Ministerului Economiei.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS