36.8 C
Craiova
duminică, 13 iulie, 2025
Știri de ultima orăActualitateSimina Tănăsescu este noul preşedinte al Curţii Constituţionale

Simina Tănăsescu este noul preşedinte al Curţii Constituţionale

În urma votului care a avut loc duminică, după ce trei noi judecători CCR au depus jurământul şi şi-au început mandatul, Simina Tănăsescu a fost aleasă preşedinte al Curţii Constituţionale.

Judecătorii Curții Constituționale și-au ales, duminică, un nou președinte, după ce noii judecători numiți la Curte au depus jurământul la Cotroceni. Simina Tănăsescu a fost numită la CCR de preşedintele Klaus Iohannis în 2019, pentru un mandat de 9 ani.

Potrivit unor surse de la CCR, noul președinte al Curții Constituționale este judecătoare Simina Tănăsescu, fostă consilieră prezidențială, numită la Curte de fostul președinte Klaus Iohannis, potrivit antena3.ro

Cei trei noi judecători de la Curtea Constituțională a României au depus duminică jurământul de învestitură la Palatul Cotroceni. Astfel, își vor începe de la data de 13 iulie 2025 mandatele de nouă ani la CCR Mihai Busuioc, propus de PSD, Asztalos Csaba, propus de UDMR, și Dacian Dragoș, numit de președintele Nicușor Dan.

După ceremonia de la Palatul Cotroceni, cei 9 judecători și-au ales președintele instituției. Acesta va fi Simina Tănescu, numită judecător de Președintele României (2019), pentru un mandat de 9 ani. Până la numirea la Curte, Elena Simina Tănăsescu a fost a fost Consilier Prezidențial din ianuarie 2015.

Cine este Elena Simina Tănăsescu

Elena Simina Tănăsescu (n. 1968) este absolventă a Facultății de Drept, Universitatea din Bucureşti (1991) şi a obţinut titlul de doctor cu menţiunea « foarte bine cu felicitările juriului » la Facultatea de drept şi ştiinţe politice, Universitatea „Aix-Marseille III”, Franţa (1997).

Profesor de drept constituţional şi drept european în cadrul Universităţii din Bucureşti şi fost profesor invitat la universităţi din Europa şi America Latină, Tănăsescu a participat în calitate de director, cercetător sau raportor naţional în numeroase proiecte cu finanţare naţională sau internaţională.

A desfăşurat activitate profesională sau de reprezentare a statului român în cadrul mai multor instituţii europene (Delegaţia Comisiei Europene la Bucureşti, Agenţia pentru Drepturi Fundamentale, Grupul de experţi independenţi al Consiliului Europei) şi a fost reprezentantul societăţii civile în Consiliul Superior al Magistraturii în perioada 2009–2011.

Printre publicațiile sale se numără:  Principiul egalităţii în dreptul românesc (1998), Interpre­tarea Constituţiei. Teorie şi practică (2002), Legile elec­torale – comentarii şi explicaţii (2004), Constituţia României – comentariu pe articole (2008),  Reforma constituţională: analiză şi proiecţii (2012). Autor a peste 75 de studii, articole, cronici şi note apărute în volume colective ori reviste de specialitate de prestigiu, din ţară şi străinătate.

Citeşte şi: Dolj: Femeie bătută şi cu arsuri, după un conflict cu şoţul. Bărbatul a fost reţinut de poliţişti

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS