23.1 C
Craiova
miercuri, 9 iulie, 2025
Știri de ultima orăActualitateFLORIN ROGNEANU (18 septembrie 1947 – 25 noiembrie 2013)

FLORIN ROGNEANU (18 septembrie 1947 – 25 noiembrie 2013)

În seara zilei de 25 noiembrie 2013 am primit, de la Muzeul de Artă din Craiova, o veste cumplită şi cu totul neaşteptată: „A murit Domnul Director FLORIN ROGNEANU, la numai 66 de ani…!“. Asemenea cuvinte despre unul dintre prietenii apropiaţi, despre un om de o excepţională probitate profesională, de o rară modestie şi sensibilitate, te copleşesc. Trec peste orice bărbăţie şi mărturisesc că nu mi-am putut stăpâni sentimentele şi lacrimile faţă de această pierdere grea.
Cu câteva ore înainte, Florin Rogneanu îmi trimisese articolul lui pentru numărul pe decembrie 2013 al revistei Scrisul Românesc pentru pagina „Atelier de artist“ pe care a susţinut-o cu regularitate timp de peste un deceniu, articolul privind pe cel mai mare sculptor român: „Constantin Brâncuşi – un artist în căutarea «proporţiilor interne»“, marcând 75 de ani de la inaugurarea Complexului sculptural de la Târgu Jiu.
Florin Rogneanu rămâne criticul de artă cel mai important pe care l-a avut Craiova din toate timpurile, cu proiecte şi iniţiative îndrăzneţe şi de înaltă ţinută estetică. El a reuşit, ca nimeni altul, să restaureze şi să aducă în prim-plan instituţia pe care a condus-o, mai mult de un deceniu, în rândul muzeelor de artă de prim rang din România. Ţinea enorm la Muzeul de Artă, unde putea fi găsit permanent. Zilnic ne vedeam şi-mi prezenta cu o plăcere deosebită „mersul“ lucrărilor de restaurare, felul în care urma să fie reconsiderate sălile şi expunerea lucrărilor, Cabinetul Brâncuşi sau Centrul de documentare „Constantin Brâncuşi“ ce urmează să fie realizat în curtea Muzeului de Artă. N-am să uit gestul rar pe care l-a făcut: deşi restaurarea muzeului n-a fost încă finalizată, a permis organizarea în Sala Oglinzilor a Colocviilor Scrisul Românesc din acest an cu „Limba română şi mass-media“, când i-a fost înmânat Premiul „Ion Ţuculescu“ pentru întreaga activitate.
Florin Rogneanu a fost un intelectual de mare fineţe, un adevărat cercetător al fenomenului artistic, şi a făcut totul ca tot ceea ce ştia despre arta românească în context naţional şi universal să comunice în toate împrejurările care i s-au ivit. A participat la congrese şi sesiuni naţionale cu comunicări ştiinţifice de o valoare deosebită, a fost unul dintre cei mai curtaţi şi invitaţi specialişti de către presa scrisă, radio şi televiziune pentru că el avea întotdeauna ceva deosebit de spus despre artişti şi arta plastică contemporană şi o făcea cu calm şi dăruire.
Albumele, monografiile, studiile dedicate artiştilor plastici cărora le-a organizat expoziţii tipărite în mii de exemplare, sutele de articole publicate în presa culturală întregesc activitatea de cercetare ştiinţifică a criticului de artă Florin Rogneanu.
Expoziţiile pe care le-a vernisat periodic în sălile Muzeului de Artă şi cea a Filialei Craiova a UAP sau la alte muzee din ţară şi străinătate au reunit sute de iubitori ai artei, care şi-au exprimat de fiecare dată satisfacţia şi mulţumirile lor.
Cultura şi arta românească pierd prin dispariţia fulgerătoare a criticului de artă Florin Rogneanu unul dintre marii specialişti din domeniul artelor, un umanist de o rară calitate şi onestitate, fire bonomă şi caldă, mereu binevoitoare, gata să ajute oricând şi pe oricine, a cărui figură va rămâne vie pentru prieteni şi personalităţile care l-au cunoscut şi l-au apreciat în mod deosebit.
Florea Firan

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS