32.3 C
Craiova
sâmbătă, 12 iulie, 2025
Știri de ultima orăActualitateNumărul de asistaţi din centrele pentru persoane vârstnice din judeţul Olt

Numărul de asistaţi din centrele pentru persoane vârstnice din judeţul Olt

În perioada 1.01.2012 – 13.12.2012, la D.G.A.S.P.C. Olt s-au depus un număr de 227 cereri, cu privire la admitere, din care s-au soluţionat favorabil un număr de 218 dosare, 4 cereri sunt în curs de soluţionare (fie dosare incomplete, fie indecizia persoanei vârstnice sau a familiei), iar diferenţa de 5 cereri reprezintă dosare clasate (renunţare sau decesul persoanei vârstnice interesate). Nu au fost cazuri de respingere solicitărilor privind admiterea într-un centru pentru persoane vârstnice.
La admiterea persoanei vârstnice într-un centru, D.G.A.S.P.C. Olt aplică următoarele criterii de eligibilitate:
a) necesită îngrijire medicală permanentă deosebită, care nu poate fi asigurată la domiciliu;
b) nu se poate gospodări singură;
c) este lipsită de susţinători legali sau aceştia nu pot să îşi îndeplinească obligaţiile datorită stării de sănătate sau situaţiei economice şi a sarcinilor familiale;
d) nu are locuinţă şi nu realizează venituri proprii;
e) are domiciliul pe raza judeţului Olt.
Iar centrele nerezidenţiale, au rolul de a asigura persoanelor vârstnice, cu domiciliul în judeţul Olt, prevenirea marginalizării sociale, a riscului de instituţionalizare şi integrarea socială în raport cu capacitatea psihoafectivă.
De asemenea, persoanele vârstnice care sunt încadrate într-un grad de handicap beneficiază de servicii adecvate în cadrul centrelor de îngrijire şi asistenţă (CIA Slatina din cadrul CSPA Slatina, CIA Spineni din cadrul CSPA Spineni, CIA Şopârliţa).
Căminele pentru persoane vârstnice oferă beneficiarilor serviciile sociale: găzduire pe perioada nedeterminată; asistenţă medicală şi îngrijire; asistenţă paleativă; consiliere psihologică; socializare şi petrecere a timpului liber, iar Complexul Servicii Persoane Vârstnice, prin centrele din structura sa, oferă serviciile sociale: consiliere psihologică; socializare şi petrecere a timpului liber; informare şi orientare; consiliere socială.
Pentru D.G.A.S.P.C. Olt există o permanentă preocupare de creare şi menţinere a serviciilor oferite persoanelor vârstnice la nivelul Standardelor specifice de calitate prin asigurarea resurselor umane şi materiale, este permanent preocupat ca beneficiarii să fie încurajaţi şi sprijiniţi să menţină o relaţie stransă cu familia şi comunitatea locală şi să se implice în viaţa socială.
Centrele asigură furnizarea de servicii sociale în interesul beneficiarilor, în baza contractului încheiat între D.G.AS.P.C. Olt şi beneficiar.
Se realizează acţiuni pentru informarea beneficiarilor asupra valorilor promovate în comunitate, asupra drepturilor şi obligaţiilor lor în calitate de cetaţeni cu drepturi depline cu ceilalţi membrii ai societăţii.
Pentru realizarea obiectivelor privind promovarea relaţiilor sociale, se încurajează primirea de vizite ale voluntarilor sau ale unor sponsori, plimbări, excursii, organizarea festivă a aniversărilor/ onomasticelor şi sărbătorilor religioase, dar şi organizarea unor evenimente pentru implicarea activă a persoanelor vârstnice în viaţa comunităţii şi pentru combaterea riscului de însingurare (participare la evenimentele culturale din comunitate, invitarea unor persoane/specialişti din alte instituţii pentru informări pe diverse teme).
În vederea diversificării serviciilor de asistenţă socială, în funcţie de realităţi şi specificul local, D.G.A.S.P.C. Olt încurajează dezvoltarea parteneriatelor şi colaborarea cu organizaţiile neguvernamentale, instituţii şi cu alţi reprezentanţi ai societăţii civile, în condiţiile legii.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS