Finanţarea şi dotarea cu resurse materiale şi umane a acestor unităţi este stabilită cât să ofere o atmosferă de normalitate beneficiarilor şi să răspundă cât mai adecvat nevoilor acestora. De aceea beneficiarii, personalul angajat din centre şi specialiştii din cadrul Direcţiei sunt factori determinanţi în stabilirea dotărilor şi finanţării acestor unităţi.
Căminele pentru persoane vârstnice sunt finanţate de la bugetul Consiliului Judeţean Olt plus coplata asistaţilor şi familiilor acestora, sub formă de contribuţii lunare de întreţinere, acolo unde este cazul.
Pe anul 2012, pentru centrele destinate asistenţei sociale a persoanelor vârstnice, s-a estimat un buget total de 3.620.000 de lei, din bugetul D.G.A.S.P.C. Olt pe anul 2012. Pentru estimarea acestui buget s-a luat în calcul cheltuiala /an/beneficiar conform standardelor de cost pentru serviciile sociale.
La darea în funcţiune a căminelor acestea au fost prevăzute cu dotări care să permită funcţionarea lor conform Standardelor de calitate şi a legislaţiei în vigoare.
Cheltuielile raportate se referă la cheltuieli curente realizate în cursul anului pentru: – bunuri ( hrană, echipament, cazarmament, medicamente şi materiale sanitare, detergenţi, produse de igienizare, etc.);
– servicii (poştă, telecomunicaţii, radio, tv, internet, etc.)
– întreţinerea, repararea şi funcţionarea dotărilor, după caz;
– cheltuieli de personal.
Centrele funcţionează în clădiri noi sau recent renovate, mai puţin CPV Fălcoiu, unde renovarea parţială a urmărit creşterea gradului de confort a beneficiarilor şi posibilitatea igienizării eficiente a spaţiilor de locuit, proprietatea Consiliului Judeţean Olt, amplasate în: Municipiul Slatina, Comunele Băbiciu, Fălcoiu şi Spineni. Dispun de anexe gospodăreşti ( bucătărie modernă şi bloc alimentar, magazii pentru materiale, echipament si alte obiecte de inventar, spălătorie şi uscatorie automată). Fiecare centru este dotat cu centrală termică proprie care asigură în permanenţă apa caldă curentă şi încalzire în sezonul rece.
În curţile interioare ale centrelor sunt amenajate spaţii de recreere (minipărculeţe cu bănci şi ronduri de flori), iar centrele din mediul rural dispun şi de teren arabil lucrativ (pentru legume, zarzavaturi, pomi fructiferi) ceea ce conduce la stimularea pozitivă a persoanelor vârstnice, prin întreţinerea deprinderilor de autoservire, reducerea anxietăţii, stimularea pozitivă, întărirea motivaţiei şi a încrederii în propriile forţe.
Găzduirea beneficiarilor se face în spaţii special amenajate, dormitoare, dotate cu mobilier individual ( paturi, dulapuri, noptiere), cu acces la grup sanitar şi baie, cu apă curentă rece şi caldă, iluminate natural şi uşor de igienizat.
Dormitoarele sunt ocupate de 2/3 beneficiari în proporţie de 87%, pentru persoanele care folosesc fotoliu rulant sau dispozitive de mers se asigura un spatiu suplimentar. Fiecare dormitor are paturi cu cel putin 2 lenjerii, 2 paturi, muşama, aleză, o noptieră personală, dulap pentru haine, masa cu scaune şi un televizor. Centrul pune la dispoziţia beneficiarilor cazarmament curat şi igienizat care se schimbă ori de câte ori este nevoie şi obligatoriu săptămânal.
În centrele rezidenţiale se asigură trei mese pe zi dintre care cel puţin două cu hrană gătită, un meniu variat şi o alimentaţie corespunzatoare cantitativ si calitativ. Se acordă atenţie deosebită consumului echilibrat de fructe şi legume proaspete.
La stabilirea meniului se ţine cont, în limita posibilităţilor, de preferinţele culinare ale beneficiarilor. Se asigură regim alimentar conform prescripţiilor medicale. În funcţie de gradul de dependenţă, beneficiarul poate să servească masa în sala de mese sau la pat, iar pentru beneficiarii dependenţi se asigură asistenţă pentru hrănire.
Pentru fiecare centru, hrana este preparată în spaţii special amenajate ( bloc alimentar) în condiţii igienico – sanitar – veterinare corespunzătoare de către personal calificat.
Se asigură accesul fiecărui beneficiar la asistenţă medicală, conform normelor legale în vigoare (medic de familie, medici specialişti – în centru sau in policlinici, spitale, etc) . Dacă este cazul, se asigură izolarea persoanelor bolnave de o boala contagioasa.
Igiena personală se asigură pentru fiecare beneficiar de către personal calificat. Centrul pune la dispoziţia beneficiarilor obiecte de igienă personală: prosoape, săpun, şampon, hârtie igienică, scutece de unică folosinţă, pastă şi lame de ras, după nevoie.
În fiecare centru se asigură de către personal calificat servicii de îngrijire personală (igienă corporală, îmbrăcat, dezbrăcat, igiena eliminărilor, mobilizare, deplasarea în interior şi exterior), servicii menajere şi gospodăreşti (servirea mesei, spălatul vaselor, igiena patului, spălatul şi calcatul hainelor, igiena salonului şi a mobilierului şi obiectelor personale). Lenjeria de pat se schimbă o dată pe săptămână sau ori de cate ori este cazul.
D.G.A.S.P.C. Olt aplică periodic, sau ori de câte ori se impune, acţiuni de dezinfecţie şi curăţenie generală pentru toate spaţiile din centre.