13.4 C
Craiova
joi, 15 mai, 2025
Știri de ultima orăActualitatePodul Vidin-Calafat, gata în proporție de 81%

Podul Vidin-Calafat, gata în proporție de 81%

Al doilea pod pe Dunăre între România și Bulgaria (Calafat-Vidin) este gata în proporție de 81%, a anunțat firma spaniolă de construcții FCC, relatează agenția bulgară de presă Novinite.
Infrastructura adiacentă este și ea gata în proporție de peste 90%.
Pe partea românească, structura adiacentă este gata în proporție de 95%.
FCC și-a propus ca al doilea pod pe Dunăre dintre România și Bulgaria să devină complet operațional până la sfârșitul anului 2012. Dacă „temperaturile din timpul lunilor de iarnă nu vor permite, ultimul strat de asfalt și hidroizolația vor fi lăsate pentru 2013“, precizează compania.
Construcția Podului Vidin-Calafat ar fi trebuit să se încheie în octombrie 2010, dar lucrările au fost prelungite din cauza dificultăților tehnice invocate de firma spaniolă.
Potrivit vicepremierului bulgar, Simeon Diankov, pe partea românească mai sunt de construit două elemente, în timp ce pe partea bulgară lucrările s-au finalizat. Inginerii spanioli i-au spus oficialului bulgar că ultimele două elemente ale podului pe partea românească, la Calafat, vor fi construite până în august, după care cele două părţi ale podului Vidin-Calafat vor fi unite.
Podul Calafat-Vidin va avea o lungime de aproximativ doi kilometri, două benzi rutiere pe sens, o linie de cale ferată, două trotuare şi o pistă pentru biciclişti. Costul construcţiei podului, care până în anul 2011 era estimat la 225 de milioane de euro, se va ridica, probabil, la peste 250 de milioane de euro până la finalizarea proiectului. 70 de milioane sunt asigurate prin programul ISPA, grant al Fondului de Coeziune, alte 70 de milioane sunt acordate de Banca Europeană de Investiţii sub formă de împrumut, bugetul de stat al Bulgariei asigură 60 de milioane, Banca germană de dezvoltare KfW (Kreditanstalt fur Wiederaufbau) acordă două milioane de euro sub formă de ajutor şi 18 milioane sub formă de împrumut, iar Agenţia Franceză de Dezvoltare – un ajutor de cinci milioane de euro.
Finanţarea accesului de pe malul românesc este asigurată de Uniunea Europeană prin programul ISPA, cu 34 de milioane de euro, şi de bugetul de stat al României, cu 33 de milioane de euro. În ianuarie 2011, Parlamentul de la Sofia a aprobat acordarea unei sume suplimentare, de 25,7 milioane de euro. Banii au fost ceruți de firma spaniolă, ca urmare a condițiilor geologice din zonă.
În prezent, România şi Bulgaria sunt legate de un singur pod pe toată lungimea porţiunii comune a Dunării – 470 km. Acesta se află între Giurgiu şi Ruse şi a fost inaugurat în anul 1954.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS