17.8 C
Craiova
joi, 17 iulie, 2025
Știri de ultima orăLocalDoljVacile cu cercei primesc pasaport pentru Europa

Vacile cu cercei primesc pasaport pentru Europa

Animalele doljenilor sunt pregatite pentru integrarea in Uniunea Europeana. Majoritatea bovinelor, ovinelor, caprinelor si porcinelor din judet au fost crotaliate si se vor putea plimba mândre cu cercel in ureche prin ograda Uniunii, deoarece o data cu cercelul primesc si pasaport european. Cu toate ca actiunea de crotaliere trebuia sa se termine inca din 2004, aceasta fiind una dintre conditiile aderarii României la UE, termenul a fost prelungit pâna in iunie 2006. „Am crotaliat peste 80% din efectivele de animale si speram sa terminam pâna in iunie. Au fost unele intârzieri din cauza ca guvernul nu a livrat la timp bani pentru crotalii si pentru manopera firmei care se ocupa cu producerea si comercializarea de crotalii. Fiecare cabinet veterinar din judet a primit calculator si a fost racordat la sistemul firmei, asa ca animalele o data crotaliate sunt introduse intr-o baza de date nationala“, a explicat Andrei Butaru, directorul Directiei Sanitar-Veterinare si pentru Siguranta Alimentelor (DSVSA) Dolj.


Identificarea bovinelor presupune mai multe etape – codificarea fermelor si proprietarilor de vaci si acordarea unor coduri individuale, tiparirea registrelor de ferma, fiecare ferma trebuind sa treaca in acest act numarul matricol al vacii, data nasterii, codul mamei, vârsta si genul animalului. Andrei Butaru a precizat ca prin crotaliere se controleaza mult mai bine bolile, iar animalele pierdute pot fi gasite mai usor. „Avem mari probleme cu mutarea efectivelor de animale deoarece niciodata nu stiam de unde era adus un animal bolnav, dar acum putem afla dupa crotalie de unde provine animalul si chiar din ce cauza s-a imbolnavit. Au fost proprietari care si-au recuperat animalele pierdute sau furate dupa ce numarul de pe placuta a fost introdus in baza de date“, a spus Butaru. Dupa crotaliere, numai vacile primesc insa pasaport, pâna acum DSVSA Dolj eliberând pasapoarte pentru bovinele din 35 de comune.


Cipul calului costa


Medicii veterinari doljeni au incercat sa finalizaze cât mai repede crotalierea deoarece primeau bani pentru fiecare crotalie pusa. Astfel, pentru crotalierea unei bovine statul da 80.000 de lei, iar pentru o ovina, caprina sau porcina 10.500 de lei. Daca pentru crotalie proprietarul de animale nu plateste nimic, pentru microcipul care se pune la cai, cetateanul plateste atât manopera, cât si cipul. „Medicii sunt interesati sa crotalieze cât mai multe animale deoarece primesc bani de la stat. Daca pentru crotaliere guvernul a stabilit o suma fixa, pentru montarea de cipuri, medicul stabileste pretul, proprietarul platind atât cipul, cât si manopera. In total, omul trebuie sa scoata din buzunar o suma cuprinsa intre 100.000 si 240.000 de lei, din care manopera este de 30.000-40.000“, a precizat Butaru.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS