36.6 C
Craiova
duminică, 6 iulie, 2025
Știri de ultima orăBani & AfaceriGreşeli de evitat la interviul de angajare

Greşeli de evitat la interviul de angajare

Oricine trebuie să ştie cum poate pune întrebările corecte şi cum poate oferi cele mai bune răspunsuri la un interviu de angajare. Dar la fel de important este să ştiţi ce greşeli să evitaţi pe parcursul discuţiei. Lista de mai jos se bazează pe experienţa lui Tom McBroom, care a fost manager angajator peste 25 de ani şi conduce website-ul Paşii în căutarea unui job (Job Search Steps).

Ca regulă generală, n-ar trebui să vorbiţi mai mult de jumătate din timpul care este alocat întrevederii. Extrăgeţi-vă indiciile din întrebările adresate de manager şi ascultaţi. Răspunsurile dumneavoastră vor fi mult mai bune. O cale de a-l determina pe managerul de recrutare să vorbească mai mult ar fi să-i puneţi întrebări deja pregătite. „Cu ceva timp în urmă, am făcut parte dintr-o echipă de patru persoane ce intervieva un candidat pentru o poziţie ce presupunea acordarea de suport tehnic. Alocasem 45 de minute interviului şi, de fapt, a durat mai mult de o oră şi jumătate. În timpul desfăşurării interviului, de fiecare dată când adresam o întrebare, răspunsul candidatului dura minute bune, întrucât divaga şi oferea detalii lipsite de importanţă. Ajunsesem în punctul în care toţi membrii comisiei se izolaseră în tăcere, rotindu-şi ochii unii la alţii, în semn de exasperare deoarece această persoană nu se oprea din vorbit. A trebuit să punem capăt interviului fără să fi putut adresa toate întrebările pentru că altfel am fi intrat în criză de timp. În plus, eram extenuaţi. Inutil să mai spun că acest candidat nu a fost luat în considerare pentru ocuparea postului“, a spus Tom McBroom, manager la o firmă de recrutare de personal. O greşeală majoră constă în lipsa informaţiilor privind compania unde aplicaţi. Piaţa locurilor de muncă este astăzi competitivă şi, dacă nu aţi obţinut toate informaţiile, nu vă veţi putea relaţiona calificările la fel de bine precum cineva care s-a pregătit. Cu abundenţa de informaţie care se găseşte pe internet, nu există scuze pentru lipsa datelor despre compania în care mergeţi. Răspunsurile dumneavoastră şi întrebările pe care le veţi adresa ar crea o impresie mai bună dacă aţi demonstra că ştiţi despre ce este vorba.

Nu-i vorbiţi de rău pe foştii angajatori

Vechea zicală „Dacă nu puteţi spune ceva de bine, atunci nu vorbiţi deloc“ se aplică în special pe parcursul interviului. Dacă îi vorbiţi de rău pe foştii angajatori, veţi folosi aceiaşi termeni şi când vă veţi referi la noua companie. În consecinţă, reprezentanţii acesteia din urmă nu doresc să devină noii dumneavoastră angajatori.

Nu afişaţi o „atitudine“

O atitudine negativă sau arogantă se poate observa destul de des la interviuri. Uneori, e o consecinţă a faptului că mulţi candidaţi încearcă să demonstreze că sunt capabili, că sunt cei mai potriviţi pentru post. Un truc este să nu staţi cu braţele încrucişate în timpul desfăşurării interviului pentru că această atitudine este adesea interpretată ca fiind defensivă sau arogantă. Este important să vă amintiţi că un manager de recrutare va oferi postul candidatului pe care l-a plăcut.

Nu purtaţi haine nepotrivite

Deşi sfaturile privind felul în care este indicat să ne îmbrăcăm la interviuri nu fac parte din scopul pe care şi l-a propus acest articol, există multe pagini de internet care au ca subiect tocmai această problemă. Chiar dacă urmaţi acele sfaturi, tot trebuie să vă folosiţi bunul-simţ pentru a vă îmbrăca potrivit (fără culori ţipătoare, fără blugi şi fără şlapi etc). „Am intervievat o dată un candidat ce aplica pentru o poziţie de marketing. Avea calificări bune pe CV şi s-a dovedit convingător şi în discurs. Problema era că se îmbrăcase în negru: haină, cămaşă, cravată, pantaloni şi pantofi negri. Şi, în plus, n-a zâmbit nici măcar o dată. Trăiam cu impresia că intervievam un candidat pentru Pompe Funebre. Nu puteam să mi-l închipui în faţa clienţilor noştri, aşa încât am renunţat la el, deşi era un candidat bine calificat“, a adăugat Tom McBroom.

Nu puneţi întrebări greşite

La interviu nu este indicat să puneţi întrebări despre salariu, vacanţe, beneficii etc. Este de prost-gust să puneţi întrebări de asemenea natură la o discuţie de acest gen. Întrebările dumneavoastră trebuie să aibă în vedere poziţia pentru care aplicaţi. În plus, dacă v-aţi fi interesat cu privire la postul pentru care aplicaţi şi aţi fi făcut investigaţiile necesare, aţi fi aflat, dacă nu date despre salariu, măcar alte informaţii cu privire la acordarea de beneficii.

Alocasem 45 de minute interviului şi, de fapt, a durat mai mult de o oră şi jumătate. Ajunsesem în punctul în care toţi membrii comisiei se izolaseră în tăcere, rotindu-şi ochii unii la alţii, în semn de exasperare deoarece această persoană nu se oprea din vorbit. A trebuit să punem capăt interviului fără să fi putut adresa toate întrebările pentru că altfel am fi intrat în criză de timp. În plus, eram extenuaţi. Inutil să mai spun că acest candidat nu a fost luat în considerare pentru ocuparea postului“.
Tom McBroom, manager firmă de recrutare de personal
Sursa: www.graduatejobs.ro

 

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS

13 COMENTARII