Am primit cardul de sănătate. Ce fac cu el?

Adriana Dogaru, medic de familie și președinta Societății de Medicină de Familie din Dolj - FOTO: Traian Mitrache


Cardul național de sănătate este un subiect intens dezbătut în ultima perioadă. Ideea cardului național a apărut prin Legea sănătății din 2006, dar până acum sistemul nu este încă funcțional. Majoritatea doljenilor au primit cardul se sănătate, însă nu știu cum va funcționa sistemul și ce trebuie să facă mai departe.

Am primit cardul național, dar nu știu ce să fac cu el, spun mulți doljeni. Deși se discută de ani buni pe marginea acestui subiect, cardul național nu este încă folosit. Sunt puține țările în care s-a încercat implementarea unui sistem complex precum cardul de sănătate. Medicii de familie spun că numai în Thailanda ar mai exista ceva asemănător.

La noi s-a reușit, până în acest moment, să fie imprimate și distribuite pacienților cardurile în proporție de 95%. Din 22 septembrie 2014 a început distribuirea cardului naţional de sănătate. În Dolj, au fost preluate în cinci tranşe 459.238 de carduri. Cardurile pe care reprezentanții Poștei nu au reușit să le înmâneze direct persoanelor au fost returnate Casei de Sănătate Dolj. „Până la 30 noiembrie, Poșta a returnat la CAS Dolj peste 7.500 de carduri, din care 4.340 cu termenul de păstrare expirat, ceea ce înseamnă că în cazul acestora postașul nu a reușit să ia legătura cu cei care ar fi trebuit să le primească, 2.661 de carduri în care adresa destinatarului s-a dovedit inexistentă, 570 pentru persoane decedate, aflate în arest sau cu adresa incompletă, cinci carduri pentru persoane care s-au mutat de la adresa tipărită, 11 carduri ale persoanelor care au refuzat să le primească şi un card returnat pe motiv că persoana este plecată din ţară“, au precizat reprezentanții CAS Dolj.

Poşta va încheia distribuirea cardurilor în jurul datei de 15 decembrie 2014

Mulți dintre doljeni au primit cardul, dar nu știu cum trebuie să procedeze de acum înainte. Medicii de familie, dar și reprezentanții Casei de Sănătate Dolj spun că după ce Poşta va încheia distribuirea cardurilor, în jurul datei de 15 decembrie 2014, precum şi returnarea la CAS a cardurilor care nu au putut fi distribuite, va urma o perioadă de acomodare în care va fi folosit în paralel sistemul de acum și cardul.

Se va lucra așa pentru ca atât asiguraţii, cât şi medicii să se acomodeze cu această soluţie informatică şi pentru a depista şi a remedia eventualele probleme. „Cardurile se livrează cu confirmare de primire, în termen de 20 de zile de la preluare, la locuinţa fiecărui asigurat, în baza actului de identitate şi a semnăturii de primire. În aceste 20 de zile, operatorul poştal se va prezenta la domiciliul asiguratului de două ori, iar în cazul în care asiguratul nu va fi găsit la domiciliu, operatorul poştal va lăsa un aviz care va conţine un număr de telefon, astfel încât asiguratul să poată contacta factorul poştal pentru a stabili intervalul orar în care acesta poate reveni în zilele următoare pentru a-i preda cardul de sănătate. Dacă în cele 20 de zile lucrătoare, după ce factorul poştal s-a prezentat la domiciliul asiguratului de două ori, cardul nu a putut fi predat, asiguratul poate să îl ridice personal de la Casa de Asigurări în a cărei evidenţă se află, după zece zile lucrătoare, termen pe care Poşta Română îl are la dispoziţie pentru a preda cardul Casei de Asigurări“, au explicat reprezentanții CAS Dolj.

Personalizarea PIN-ului este obligatorie, altfel cardul este inactiv

Ca să funcționeze sistemul, medicii trebuie să achiziţioneze cititoarele de carduri, astfel încât cardul naţional să poată fi utilizat atunci când asiguraţii îl vor prezenta. Pe site-ul CNAS există o listă de cititoare de carduri testate și validate ca fiind compatibile cu Sistemul Informatic, pe care medicii le pot achiziționa. Fără aceste cititoare de card sistemul nu poate funcționa.

Cardul de sănătate primit acasă de asigurat este inactiv. Pentru a putea fi folosit, asiguratul trebuie să îl activeze la prima vizită făcută la un furnizor de servicii medicale. Mai exact, PIN-ul inițial al cardului naţional (0000) va fi schimbat cu un PIN personalizat, format dintr-o combinaţie de patru cifre. PIN-ul personalizat va fi introdus şi confirmat personal de către pacient. Personalizarea PIN-ului este obligatorie, altfel cardul rămâne în stare inactivă şi nu poate confirma servicii medicale în sistem. Acesta va fi introdus de către asigurat ori de câte ori va beneficia de un serviciu medical pentru validarea şi, mai apoi, decontarea acestuia din fondul asigurărilor sociale de sănătate.


„Nu am activat încă nici un card“

Unii dintre medicii de familie doljeni au în cabinet aceste cititoare, însă puțini au început să le folosească. Mariana Goga este medic de familie în comuna Ghidici și spune că a cumpărat cititorul, dar nu a activat deocamdată nici un card. „Nu am activat încă nici un card pentru că nu este bine pus la punct sistemul. Deocamdată, noi trebuie să cumpărăm cititoarele, să le avem când totul o să funcționeze normal. Eu nu cred că ne va ajuta prea mult cardul, mai mult ne îngreunează munca. În plus, eu lucrez la țară, unde am mulți pacienți bătrâni, care nu înțeleg sistemul. A venit la mine un bătrân și m-a întrebat dacă are bani pe card și dacă poate să își scoată pensia de acolo“, a spus dr. Goga.

Nici medicul Sanda Petcu nu a folosit până acum cititorul de carduri. „Nu am activat încă nimic. Am înțeles că o să începem să facem acest lucru după ce vor fi distribuite toate cardurile. Nu știu cât de eficient este, dar încercăm să ne acomodăm și noi, și pacienții“, a precizat medicul de familie.

„Mai greu este în cazul pacienților vârstnici“

Cardul ar trebui să conţină şi date medicale precum grupa sanguină sau acceptul exprimat în timpul vieții pentru prelevarea de organe, țesuturi și celule după deces. Dar aceste date sunt opționale. Casa de Asigurări nu decontează analizele pentru aflarea gupei de sânge şi a RH-ului, dacă pacientul nu își cunoaște grupa de sânge, iar pentru declararea statutului de donator este nevoie de un act notarial. Iar pentru acestea, pacientul trebuie să scoată bani din buzunar. De aceea, introducerea acestor date pe cip este opţională. Medicul de familie Adriana Dogaru și președinta Societății de Medicină de Familie din Dolj spune că achiziționarea de cititoare de card este obligatorie din momentul în care au fost distribuite toate cardurile și sistemul începe să funcționeze. „Am colegi care nu au încă cititoare pentru că firmele la care au comandat nu au carduri pe stoc. Sunt mulți care așteaptă. Eu am cumpărat un cititor care m-a costat în jur de 250 de lei, dar este mai greu să găsești pentru că sunt multe solicitări. În plus, unii pacienți sunt debusolați. Am pacienți care au primit cardul și care nu au fost niciodată asigurați. Au venit să mi-l predea și să mă întrebe ce pot face cu el. Le-am spus să îl țină, că poate la un moment dat devin asigurați și vor avea nevoie de el. Practic, din 15 aprilie 2015, din câte știu, pacienții trebuie să meargă la medic numai cu cardul pentru că altfel nu se poate lucra în sistemul informatic. Cardul trebuie să ateste prezența pacientului la medic. Mai greu este în cazul pacienților vârstnici, pentru că va trebuie să nu piardă cardul și să țină minte PIN-ul, pentru că fără ele medicul nu poate face nimic“, a explicat dr. Adriana Dogaru.

Cardul de sănătate va deveni obligatoriu la o dată ce va fi stabilită prin hotărâre de guvern

Problema cardului de sănătate se află în faza finală, însă nu se știe cu exactitate momentul în care sistemul va fi funcțional în totalitate. Reprezentanții CAS Dolj au precizat că deocamdată medicii vor utiliza în paralel cele două sisteme de validare până când vor fi eliminate toate disfuncționalitățile tehnice și administrative depistate în utilizarea sistemului, după care va deveni obligatoriu la o dată ce va fi stabilită prin hotărâre de guvern.Comenteaza acum

Alte stiri

Sumarul ediției de luni, 8 decembrie 2014

Actualitate

» CJI îşi propune consolidarea Convenţiei Organizaţiilor de Media
» Inspectoratele pentru situaţii de urgenţă din Oltenia vor primi echipamente noi
» Senatul a adoptat legea privind abilitarea Guvernului să emită ordonanţe în vacanţa parlamentară
» Cod Portocaliu de ploi şi Cod Galben de vânt în Bulgaria
» Misiune de evaluare a Comisiei Europene în privinţa reformei justiţiei şi luptei împotriva corupţiei din România
» CJI îşi propune consolidarea Convenţiei Organizaţiilor de Media
» MApN va modifica actele normative privind animalele de serviciu, în urma reacţiilor legate de situaţia lui Max, câinele-veteran al Armatei Române
» Vom putea câştiga bani la loteria bonurilor fiscale
» Locuri de veci supravegheate video
» Teatrul Naţional, ascuns printre tiribombe
» Astăzi se marchează 23 de ani de la adoptarea Constituţiei României
» Craiova: Semafoarele pe relaţia Calea Bucureşti – Calea Severinului vor funcţiona în sistem corelat
» Mehedinţi: Protest al angajaţilor RAAN care nu şi-au primit salariile
» AJFP Dolj: 19 decembrie este ultimul termen de plată a obligaţiilor datorate bugetului de stat
» Pilotul elicopterului prăbușit la sfârşitul lunii noiembrie lângă Sibiu a murit
» Cod Portocaliu de inundaţii pentru mai multe râuri din Oltenia

Publireportaj

» Lansare de carte la „Aman“
» „Ora de Programare“ la Biblioteca „Aman“

Local

» Nou protest la RAAN

Dolj

» Ce bani mai cheltuie primăria mea: Sufragerie de peste 100.000 de euro sub pasajul suprateran
» Morminte supravegheate pe net
» Terapie cu câini pentru copiii cu dizabilităţi
» Ambulatoriul Spitalului „Filantropia“ așteaptă să fie renovat
» Întreruperi energie electrică de mâine
» Ansamblul „Maria Tănase“ oferă „Daruri de sărbători“
» Percheziții la hoții de combustibil
» Ministerul Culturii: Lansarea candidaturii Craiovei la Bruxelles – prematură
» 9 decembrie, Ziua Internațională Anticorupție
» Cu sau fără recepție, strada Caracal încă are probleme
» Craiova: Concurs de desen digital dedicat Sărbătorilor de iarnă
» Craiovenii nu sunt încântați de strada Caracal
» Ansamblul „Maria Tănase” ne oferă „Daruri de sărbători”
» “Otello” revine pe scena Operei Române Craiova
» Gorj: Suporter prins cu ţigări de canabis la meciul dintre Pandurii Târgu Jiu şi Rapid Bucureşti
» Craiova: “Ora de Programare” la Biblioteca “Aman”

Gorj

» Rapoartele de activitate ale aleşilor judeţeni, departe de ochii alegătorilor
» Suspectul de crimă din Bărbăteşti a ajuns după gratii
» Gorj: Elevi şi profesori din Mehedinţi, ajutaţi de jandarmi să coboare din staţiunea Rânca

Mehedinţi

» Gala Premiilor de Excelenţă la Severin

Sport

» Pandurii, pe mâna lui Dorian Gugu
» Tur de campionat cu final fericit
» Prima victorie în deplasare pentru voleibalistele din Bănie
» Sbârcia, locul șase la Modling
» Își revin fetele lui Tadici în meciul cu Danemarca?

Bani & Afaceri

» Pensia administrată privat, un mizilic de câțiva lei pe lună?
» Vâlcea: Primăria Ocnele Mari, executată silit

Sanatate

» Obezitatea infantilă, la cote alarmante în România
» Cade tavanul la „Filantropia“

Magazin

» Horoscop
» Bancul zilei

Top