14 C
Craiova
marți, 16 septembrie, 2025
Știri de ultima orăMagazinStresul, duşmanul siluetei

Stresul, duşmanul siluetei

Stresul ne afectează pe fiecare dintre noi în mod diferit, însă pentru toată lumea este clar că acesta dă peste cap orice încercare de a slăbi. Asta pentru că stresul cronic inhibă capacitatea organismului de a arde grăsimile, relatează sfatulparintilor.ro.

De multe ori se întâmplă ca în timpul dietei să ne luptăm din greu cu poftele alimentare, fapt ce poate fi o sursă continuă de nervi și proastă dispoziție. În tot acest timp, vă întrebaţi de ce kilogramele în plus nu se „topesc“ mai repede, chiar dacă respectați toți pașii corecți. Răspunsul: stresul, amplificat de lipsa de succes imediat a dietei, este tocmai cauza pentru care grăsimea în exces se încăpățânează să se „agaţe“ de dumneavoastră.
 Secretul ar putea consta în înțelegerea felului în care organismul reacționează la stres. După cum explică nutriționiștii, odată ce veţi învăța să vă cunoașteţi corpul și să identificaţi ce anume din stilul dumneavoastră de viață duce la acumularea stresului, veţi reuși să deveniţi mai calmi și mai supli. Unii dintre noi sunt predispuși la descărcări emoționale și crize de plâns, alții au mania de a planifica totul și nu-și mai văd capul de liste peste liste, în timp ce unele persoane se „prăbuşesc“ la cea mai mică răceală și nu mai pot funcționa optim acasă sau la serviciu.
 Nu numai că oboseala și stresul ne determină să apelăm la alimente bogate în calorii și în carbohidrați pentru a ne ridica nivelul de energie, ci, pe deasupra, îngreunează și procesul de slăbire, condamnând din start la eșec dietele. Explicația este aceea că hormonii de stres prezenți în exces în organism facilitează depunerea grăsimilor, în special în zonele cu probleme ale corpului, care sunt greu de remodelat prin exerciții fizice, cum ar fi abdomenul, coapsele și bazinul. Există însă și vești bune: puteți controla modul în care corpul dumneavoastră reacționează la stres prin câteva schimbări simple în stilul de viață și în comportamentul alimentar.

Cauze şi remedii

În cazul în care simţiţi o senzație de balonare după masă, aveţi sensibilitate sau alergie la anumite alimente, predispoziție la dureri de cap, aveţi o alimentație bogată în zahăr și carbohidrați rafinați, aţi fost diagnosticaţi cu sindrom de colon iritabil, iar acesta se agravează în prezența stresului sau aţi urmat un tratament de lungă durată cu medicamente pe bază de steroizi, antiinflamatoare și/sau antibiotice, atunci tipul de stres de care suferiţi este legat de tractul digestiv, fiind cauzat în mare parte de prezența unui număr insuficient de bacterii benefice la nivel intestinal. Acest lucru atrage după sine o poftă constantă de dulciuri și poate cauza probleme și tulburări digestive, precum sindromul colonului iritabil, ducând totodată la îngrășare. În aceste condiţii, trebuie să creșteţi aportul de probiotice naturale, care ajută la colonizarea tractului intestinal cu bacterii „ajutătoare“. Puteți face acest lucru prin consumul sporit de fructe și legume, în special banane, usturoi, ceapă, praz, cicoare și topinambur (un cartof cu gust de anghinare, denumit popular și nap-porcesc) sau prin administrarea de suplimente. De asemenea, puteţi lua capsule cu enzime digestive înainte de fiecare masă, pentru a ajuta organismul să digere mâncarea mai bine. Este recomandat să nu consumaţi niciodată fructe la desert după ce aţi mâncat carne. Este bine să așteptați măcar o oră după o masă bogată în proteine și abia apoi să treceţi la fructe, pentru că acestea fermentează în combinație cu carnea și pot cauza gaze. Limitaţi consumul de zaharuri, alcool și cafeină, deoarece reduc nivelul de bacterii intestinale bune și provoacă gaze, slăbesc imunitatea și accelerează dezvoltarea candidei. Mâncaţi încet și mestecaţi bine, pentru ca digestia să fie cât mai eficientă. Făceţi-vă analizele să vedeţi dacă suferiţi de intoleranță alimentară (aceasta apare de obicei la produse lactate, ouă, pește și cereale), întrucât lipsa de bacterii benefice face ca tractul intestinal să fie sensibil la anumite alimente.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS